KiesUwCursus
Home Cursussen Omzetting, splitsing en fusie van rechtspersonen

Omzetting, splitsing en fusie van rechtspersonen

De juridische en fiscale aspecten van herstructureringen

Bestemd voor: advocaten, notarissen en (bedrijfs)juristen

Welke belangrijke juridische aspecten spelen een rol bij omzetting, splitsing of fusie van een rechtspersoon? Waar houd je rekening mee bij herstructurering en wat zijn de consequenties op fiscaal gebied?

Regelmatig is de wijziging van een rechtsvorm noodzakelijk. Dit kan zijn vanwege nieuwe activiteiten en doelen binnen een onderneming of organisatie. Of een periodieke, enorme groei die een bedrijf heeft doorgemaakt en die vraagt om een andere of meerdere, verschillende ondernemingsvormen. Ook verandering van aandeelhouders kan een reden zijn om van rechtspersoon te veranderen. Ondernemingen of divisies worden samengevoegd of weer gesplitst, soms binnen concernverband, in andere gevallen als juridische variant op een verkoop van de onderneming.

In deze cursus geven drie specialisten een goed en helder overzicht van de belangrijkste juridische en fiscale aspecten die komen kijken wanneer zich een wijziging van rechtspersoon aandient. Daarnaast krijg je handige en praktische tips waar je op moet letten wanneer je een rechtspersoon herstructureert voor een cliënt. Deze kennis is direct toepasbaar in de praktijk.

Tijdens deze cursusdag ontvang je maar liefst twee boeken cadeau. Juridische fusies van kapitaalvennootschappen en Juridische splitsing van kapitaalvennootschappen gaan in op zowel de civielrechtelijke als fiscaalrechtelijke aspecten van respectievelijk fusies en splitsingen.

Programma

Omzetting, splitsing en fusie van rechtspersonen

09:30 – 10:00 Ontvangst en inschrijven
10:00 – 12:00 Fusie van rechtspersonen
 • Nationale fusie
 • Grensoverschrijdende fusie
 • Fiscale aspecten
12:00 – 12:45 Lunch
12:45 – 14:45 Splitsing van rechtspersonen
 • Nationale splitsing
 • Grensoverschrijdende splitsing
 • Fiscale aspecten
14:45 – 15:00 Pauze
15:00 – 17:00 Omzetting van rechtspersonen
 • Nationale rechtsvormwijziging
 • Grensoverschrijdende omzetting
 • Fiscale aspecten
17:00 – 17:10 Afronding en afsluiting

Sprekers

 • R. (Rick) van der Velden

  Rick van der Velden is partner-belastingadviseur bij Loyens & Loeff. Hij richt zich op de fiscale advisering van Nederlandse en internationale familiebedrijven en hun aandeelhouders. Rick is gespecialiseerd in de fiscale aspecten van fusies & splitsingen, financiering tussen gelieerde partijen en het UBO-register. Hij publiceert regelmatig over deze onderwerpen. Sinds 2009 is Rick lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) alwaar hij ook vanaf 2018 als docent optreedt.

 • G. (Gerco) van Eck

  Gerco van Eck is partner-notaris bij Loyens & Loeff. Hij adviseert met name ondernemingen in binnen- en buitenland bij het opzetten van internationale structuren en bij herstructureringen. Hij is gespecialiseerd in de structurering van (grensoverschrijdende) transacties en rechtspersonen en personenvennootschappen. Hij publiceert regelmatig betreffende ondernemingsrechtelijke onderwerpen met een focus op (grensoverschrijdende) fusies, (af)splitsingen en omzettingen.

 • L. (Lard) Rehr

  Lard Rehr is senior associate en kandidaat-notaris bij Loyens & Loeff. Hij is gespecialiseerd in het ondernemingsrecht en daaraan gerelateerd notarieel recht. Als lid van de praktijkgroep Ondernemingsrecht adviseert Lard onder meer over (internationale) overnamestructuren, herstructureringen, joint ventures, fusies, splitsingen, overnames, secured lending en (her)financiering.

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling