KiesUwCursus
Home Cursussen Notariële aspecten van toekomstbestendige collectieve energievoorzieningen (o.a. WKO)**

Notariële aspecten van toekomstbestendige collectieve energievoorzieningen (o.a. WKO)**

Best practises voor het opzetten van, en het werken met, een toekomstbestendige goederenrechtelijk WKO-structuur!

De gebouwde omgeving verduurzaamt, bijvoorbeeld door de aansluiting van gebouwen op een collectieve energievoorziening, zoals een warmte-koudeopslaginstallatie (WKO-installatie). Het ontwerp en de realisatie is kostbaar en de exploitatie is specialistisch werk. Veelal vervult daarom een professionele exploitant een rol in de realisatie en de exploitatie van de installatie. De goederenrechtelijke gerechtigdheid tot de WKO-installatie blijft gedurende de exploitatieperiode (meestal 25 of 30 jaar) via een opstalrecht bij de exploitant. 

Zodra een appartementencomplex is gesplitst in appartementsrechten, is het vestigen van een opstalrecht vanwege het bepaalde in art. 5:117 lid 2 BW niet zomaar mogelijk. Ook voor nieuwbouw complexen geldt: als het opstalrecht eindigt na het verloop van de exploitatieperiode, dan is het niet zomaar mogelijk om een nieuw opstalrecht ten gunste van een andere exploitant te verlenen. 

In deze cursus worden best practises besproken voor het opzetten van, en het werken met, een toekomstbestendige goederenrechtelijk WKO-structuur. Aan de orde komt onder meer een hoofd- en opstalrecht structuur en waarborgen van de continuïteit van warmtelevering door het opnemen van een opzegbevoegdheid of het vestigen van een onderopstalrecht onder ontbindende voorwaarden. Elke (kandidaat-)notaris werkzaam op het gebied van het onroerendgoedrecht komt hiermee in toenemende mate in aanraking!

Bestemd voor: Deze cursus is primair gericht op (kandidaat-)notarissen werkzaam op het gebied van het onroerendgoedrecht, maar zeker ook geschikt voor advocaten, (bedrijfs)juristen die veel met VvE-recht te maken hebben.

Programma

12:30 – 13:00

Ontvangst met broodjes

13:00 – 14:30

Opstalrecht en akte van splitsing

• Het belang van een opstalrecht voor WKO-installaties
• De belemmering van art. 5:117 lid 2 BW voor verduurzamingstoepassingen in bestaande bouw
• Twee routes voor de wijziging van de akte van splitsing
14:30 – 14:45

Pauze

14:45 – 16:15

Hoofd- en onderopstalrecht

• Een toekomstbestendige structuur met een hoofd- en onderopstalrecht
• De VvE of stichting als de hoofdopstaller
• Opzegbevoegdheid van de hoofdopstaller of onderopstalrecht onder ontbindende voorwaarde
16:15 – 16:30

Pauze

16:30 – 17:20

Hoofdopstalrecht en de financier

• Een abstract en ruim geformuleerd hoofdopstalrecht voor toekomstige werken
• De positie van de financier
17:20 – 17:30

Afsluiting en einde

Sprekers

  • dr. L. (Laurens) de Hoog LLM

    Laurens de Hoog is werkzaam als kandidaat-notaris bij Houthoff Amsterdam, praktijkgroep Real Estate. Hij houdt zich bezig met onroerendgoedtransacties en –financieringen, de vestiging van zakelijke rechten en de totstandkoming van splitsingen in appartementsrechten. Laurens is in 2018 gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op een proefschrift met de titel 'De prioriteitsregel in het vermogensrecht'. Hij verzorgt regelmatig onderwijs, zowel postacademisch als aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij lid van de redactie van Juridische Berichten voor het Notariaat en publiceert hij geregeld over diverse onderwerpen op het gebied van het goederenrecht.

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling