KiesUwCursus
Home Cursussen Noodweer (e-learning)

Noodweer (e-learning)

In de piketfase hebben advocaten regelmatig te maken met geweldsmisdrijven, of het nu gaat om (zware) mishandeling of doodslag. Het eerste moment dat u met de cliënt spreekt, is veelal in de consultatiefase voorafgaand aan het eerste verhoor. Een belangrijk aspect dat in de bespreking aan de orde komt is de vraag: wat is er gebeurd? Het kan dan voorkomen dat de cliënt een situatie beschrijft waarin hij zich heeft moeten verdedigen. Een goed begrip van de juridische vereisten voor een beroep op noodweer is essentieel voor het advies aan de cliënt in de eerste fase alsook in het vervolg van de procedure. Kennis van de ontwikkelingen van dit leerstuk zijn van belang voor de effectieve verdediging van uw cliënt en daarmee van toegevoegde waarde voor uw praktijk.

In deze nascholing worden de vereisten besproken voor noodweer, inclusief recente ontwikkelingen in en voorbeelden uit de jurisprudentie en tips voor een advocaat bij het opbouwen van een beroep op noodweer vanaf de piketfase.

Deze juridische nascholing bestaat uit:

  • Blok A Noodweer
  • Blok B Culpa in causa, garantenstellung  en putatief noodweer
  • Blok C Rol van de advocaat bij een beroep op noodweer

Leerdoelen

Na afloop van deze juridische nascholing:

  • bent u in staat om vanaf het begin van de procedure strategisch om te gaan met een noodweerzaak;
  • heeft u kennis van de verschillende vereisten en de interpretatie van die vereisten in de jurisprudentie;
  • doet u kennis op van de versoepeling van de eisen voor een ogenblikkelijke aanranding, de subjectievere invulling van het subsidiariteitsvereiste door de Hoge Raad alsmede de terughoudendheid bij het aannemen van culpa in causa.

Programma

De eLearning van JurisDidact is geen webinar. Bij een live webinar dient u in te loggen op het aanvangstijdstip van de webinar. Bij JurisDidact kunt u 24/7 inloggen op de eLearning, wanneer u het schikt. Bij eLearning bent u dus niet gebonden aan tijd en plaats. U kunt gebruikmaken van de online omgeving zolang de cursus op de website van JurisDidact wordt vermeld (cursussen zijn actueel).

Docent(en)

  • Mr. Barry Koenders

    Mr. Barry Koenders is werkzaam als officier van justitie. Voor zijn werk bij het openbaar ministerie is hij vele jaren strafrechtadvocaat geweest bij Pijnenburg Advocaten te Amsterdam. Daarvoor is hij senior juridisch medewerker geweest bij de strafsector van het Gerechtshof te Amsterdam. Naast zijn werk in de praktijk heeft hij meermalen als gastdocent straf(proces)recht bij de Hogeschool van Amsterdam opgetreden.

Reviews over cursussen van JurisDidact

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling