KiesUwCursus
Home Cursussen Meerderjarigenbescherming

Meerderjarigenbescherming

Met name door de steeds toenemende vergrijzing is bescherming van de vermogensrechtelijke belangen van kwetsbare personen in de rechtspraktijk een steeds belangrijker onderwerp geworden.

Het rechtsgebied is de laatste jaren ook sterk in ontwikkeling. De regelgeving rondom curatele, bewind en mentorschap is in 2014 ingrijpend gewijzigd, en in 2018 verscheen het rapport van Bureau Bartels, waarin deze wijzigingen zijn geëvalueerd. Het levenstestament heeft als alternatief voor de wettelijke beschermingsmaatregelen de laatste jaren een enorme vlucht genomen, en notariaat en rechterlijke macht worden steeds vaker met de uitvoering ervan geconfronteerd.

Ook buiten het kader van de vergrijzing speelt de bescherming van kwetsbare personen een rol. Denk aan personen met een verstandelijke handicap die een uiterste wil maken.

In deze praktijkgerichte cursus over vermogensrechtelijke bescherming van meerderjarigen in brede zin staat de actualiteit centraal. Aan bod komen onderwerpen als wils(on)bekwaamheid en de ontwikkelingen in meerderjarigenbewind, curatele, levenstestament en afwezigenbewind. Er is veel aandacht voor recente jurisprudentie.

Programma

Donderdag 27 juni 2019, 13.30 – 17.00

Sprekers

  • Mr. J.H.M. (Hans) ter Haar

    Mr. J.H.M. (Hans) ter Haar is Universitair docent notarieel recht aan de RUG. Hij heeft gedurende zeven jaar als kandidaat-notaris gewerkt in de boedelpraktijk. In 2013 promoveerde hij op het onderwerp Minderjarigen en (de zorg voor hun) vermogen. Zijn specialiteit is familievermogensrecht. Zijn aandacht gaat in het bijzonder uit naar vraagstukken op het kruispunt van familierecht (Boek 1 BW) en erfrecht (Boek 4 BW).

Editie(s)

Reviews over cursussen van Notalaw

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling