KiesUwCursus
€ 675,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen Beëindiging en wijziging van verzekeringsovereenkomsten en verzekeringsaanspraken + Bereddingsplicht, medewerkingsplicht en eigen schuld in het verzekeringsrecht

Beëindiging en wijziging van verzekeringsovereenkomsten en verzekeringsaanspraken + Bereddingsplicht, medewerkingsplicht en eigen schuld in het verzekeringsrecht

De bijeenkomst vangt aan met het onderwerp beëindiging en wijziging van verzekeringsovereenkomsten waarbij aspecten als (tussentijdse) opzegging van verzekeringsovereenkomsten en de en bloc clausule aan de orde komen. Vervolgens komt het onderwerp bereddingsplicht aan bod. De volgende aspecten komen aan bod: bereddingskosten, het rechtskarakter van de bereddingsplicht, temporele reikwijdte van de bereddingsplicht, sancties bij scheiding van de bereddingsplicht en redelijke kosten ter vaststelling van de schade. Vervolgd wordt met het onderwerp eigen schuld in het verzekeringsrecht. In dat kader komen de volgende aspecten aan bod: reikwijdte van het begrip schuld, toerekening van schuld van een derde, de verschillende schuldgradaties, clausules aangaande eigen schuld (opzegclausule en normale voorzichtigheidclausule). De bijeenkomst sluit af met het onderwerp medewerkingsplicht in het verzekeringsrecht. Daarbij zullen de volgende aspecten behandeld worden: reikwijdte van de medewerkingsplicht, rechtskarakter van de medewerkingsplicht, sancties bij scheiding van de medewerkingsplicht, redelijk belang vereiste, fraude bij de vaststelling van de verzekeringsuitkering.

Programma

Datum en tijd: 24 september 2020, van 12:00 tot 18:00.

Sprekers

  • dr. W.C.T. Weterings

    Advocaat te Arnhem bij Dirkzwager advocaten en universitair hoofddocent verzekeringsrecht Universiteit Tilburg. Weterings promoveerde in 2004 aan de Universiteit Tilburg op het proefschrift “Transactiekosten in het aansprakelijkheidsrecht”. Hij is redacteur van AV&S en Verzekeringsarchief en publiceert regelmatig over verzekeringsrechtelijke onderwerpen. Weterings is lid van het algemeen bestuur van de Vereniging voor Verzekeringswetenschap.

  • prof. dr. M.L. Hendrikse

    Onder andere hoogleraar handelsrecht en verzekeringsrecht Open Universiteit en tevens houder van de JPR-leerstoel aldaar, directeur ACIS en vicevoorzitter Geschillencommissie Kifid. Hendrikse promoveerde in 2002 aan de UvA op het proefschrift “Eigen schuld, bereddingsplicht en medewerkingsplicht in het schadeverzekeringsrecht”. Hendrikse publiceert met regelmaat over diverse handelsrechtelijke onderwerpen en in het bijzonder het verzekeringsrecht.

  • mw. mr. M. de Haan

    Naast haar werkzaamheden als advocaat bij NN Advocaten heeft zij samen met mr. Van Emden het boek ‘Beroepsaansprakelijkheid’ (Serie Recht & Praktijk, 2014) geschreven. Tevens is zij gastdocent bij de Leergang Verzekeringsrecht van Magna Charta (Academie voor de Rechtspraktijk), de Erasmus Universiteit en de Beroepsopleiding van de Orde van Advocaten. In 2016 heeft mr. De Haan de Grotius-opleiding Onderneming & Aansprakelijkheid cum laude afgerond.

Reviews over cursussen van Eggens Instituut

Wat vonden uw vakgenoten?

Eline Goemans

Enthousiaste en kundige docent. Nuttige cursus als je regelmatig procedeert. Organisatie was uitstekend.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling