KiesUwCursus
Home Cursussen Masterclass (tactisch) civiel procederen in eerste aanleg en in hoger beroep

Masterclass (tactisch) civiel procederen in eerste aanleg en in hoger beroep

De cliënt verwacht van zijn advocaat dat deze op verantwoorde en efficiënte wijze de procedure voert. Van u wordt dan ook veel kennis verwacht van uiteenlopende procesregels zoals bepaald in de wet en uitgelegd en toegepast in de jurisprudentie.

Deze masterclass behandelt in de ochtend ‘Procederen in eerste aanleg’.

Hoe maakt u optimaal gebruik van de mogelijkheden die het Burgerlijk procesrecht biedt? Waar moet u op letten bij een procedure bij de rechtbank? Denk daarbij aan het opstellen van het ideale processtuk, de regels van stelplicht en de bewijslastverdeling, de mogelijkheden van vrijwaring en het voorbereiden van een getuigenverhoor. Maar ook het bewijsaanbod, de wijze waarop een rechter een processtuk leest en de beste voorbereiding op een mondelinge behandeling komen aan bod. En er wordt ruimschoots aandacht besteed aan tips en trucs. Met deze cursus komt u gegarandeerd beter beslagen ten ijs.

In de middag kijken we naar het hoger beroep: omvang rechtsstrijd en hoe gaat de procedure nu eigenlijk? 

De omvang van de rechtsstrijd in hoger beroep vormt de kern van het appelprocesrecht. Hierbij dient onderscheid gemaakt te worden tussen het overkoepelende begrip van de algemene devolutieve werking en de onderverdeling daarvan in de negatieve (grievenstelsel) en positieve zijde van de devolutieve werking. Al deze begrippen hebben hun eigen betekenis en gevolgen. Aan de hand van voorbeelden wordt het verschil duidelijk. Ook duidelijk wordt wat het hof ambtshalve zal doen maar vooral ook waar de partij absoluut zelf voor moet zorgen. Hiermee hangt nauw samen de vraag of incidenteel hoger beroep wenselijk of zelfs noodzakelijk is. Door de gehele stof zit de wijze van procederen in hoger beroep vervlochten, waaronder de concentratie van debat in hoger beroep. Afgesloten wordt met de soorten van uitspraken in hoger beroep en evocatie/prorogatie.

Programma

09.00Ontvangst en registratie
09.30Procederen in eerste aanleg, tips & trics
11.00Pauze
11.15Vervolg procederen in eerste aanleg
12.45Lunch
13.30Hoger beroep, wanneer (incidenteel) appel instellen
15.00Pauze
15.15De devolutieve werking van het hoger beroep
16.00De omvang van de rechtsstrijd
16.45Afsluiting

Sprekers

 • Mr. S.M.A.M. Venhuizen

  Senior raadsheer in het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch & docent Burgerlijk procesrecht

 • Mr. dr. R.J.Q. Klomp

  Raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Amsterdam, juridisch adviseur, hoofdredacteur van de Groene Serie Verbintenissenrecht van Wolters Kluwer en redacteur van Overeenkomst in de rechtspraktijk (ORP) van de Sdu.

Editie(s)

 • di 18 jun 2024
 • Hotel Novotel Amsterdam Schiphol Airport
 • Taurus Avenue 12
 • 2132 LS
 • Hoofddorp
Plan route

Reviews over cursussen van Instituut voor Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling