KiesUwCursus
Home Cursussen Masterclass steward-ownership voor (fiscaal) juristen & notarissen

Masterclass steward-ownership voor (fiscaal) juristen & notarissen

In één middag volledig op de hoogte!

Steward-ownership is een alternatieve eigendomsstructuur die ondernemers in staat stelt om hun bedrijf door te geven aan opvolgers die niet op basis van geld of een familieband, maar op basis van kennis, kunde en de missie worden geselecteerd. Dit maakt steward-ownership een waardevolle eigendomsstructuur voor ondernemers die hun missie centraal willen stellen, belanghebbenden eerlijk willen behandelen en de continuïteit van de onderneming belangrijker vinden dan het op korte termijn maximaliseren van aandeelhouderswaarde (zoals o.a. sociale enterprises, Bcorps, familiebedrijven en semioverheidsinstellingen). 

De principes van steward-ownership zijn overigens niet nieuw, maar worden al meer dan een eeuw succesvol toegepast door grote en kleine bedrijven in allerlei sectoren, overal ter wereld. Internationale voorbeelden zijn lenzenmaker Zeiss, technologieconcern Bosch, horlogemaker Rolex, bierbrouwer Carlsberg en outdoor kledingmerk Patagonia. Nederlandse voorbeelden zijn biologische supermarkt Odin, cateraar Albron, bouwbedrijf TBI, fabrikant van verwarmingssystemen Remeha en biologische plantenwinkel Sprinklr. In Nederland zijn zo’n 100 steward-owned bedrijven actief. De laatste jaren is steward-ownership binnen en buiten Nederland aan een opmars bezig.

Kortom, mooie advieskansen voor (fiscaal) juristen & notarissen!

Programma (4 uur exclusief pauze):

In het eerste deel van de cursus legt steward-ownership adviseur mr. Jorick Wijnen uit wat de steward-ownership principes zijn en hoe deze in praktijk door ondernemingen worden toegepast. 

In het tweede deel van de cursus bespreekt advocaat mr. Victor Bouman aan de hand van de aandeelhoudersovereenkomst en statuten van een bestaande steward-owned onderneming hoe de steward-owned principes juridische kunnen worden vastgelegd.

Programma

Datum en tijd: 23 april 2024

12:30 – 13:00

Ontvangst met belegde broodjes

13:00 – 14:30

Blok I

 • Introductie
 • Steward-ownership principes
 • Voordelen & uitdagingen
14:30 – 14:45

Pauze

14:45 – 16:15

Blok II

 • Scheiding winst- & stemrecht
 • Verschillende juridische modellen
 • Praktijkvoorbeeld
  • Aandeelhoudersovereenkomst
  • Statuten
16:15 – 16:30

Pauze

16:30 – 17:20

Blok III

Tips & aandachtspunten
17:20 – 17:30

Afronding en afsluiting

Sprekers

 • mr. J.J.E. (Jorick) Wijnen

  Mr. J.J.E. Wijnen is adviseur bij Stichting We Are Stewards en begeleidt ondernemers in de transitie naar steward-ownership.

 • mr. V.S. (Victor) Bouman

  Victor Bouman is advocaat en partner bij Wieringa Advocaten. Hij is veel bezig met steward ownership en heeft meerdere ondernemingen begeleid bij de overstap naar, of de opzet van, een steward-owned structuur.

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling