KiesUwCursus
Home Cursussen Online Masterclass rechtspersonenrecht in het onderwijs

Online Masterclass rechtspersonenrecht in het onderwijs

Woensdag 12 mei 2021

Het one-tiermodel en de positie van de interne toezichthouder in de vorm van een raad van toezicht krijgen een wettelijke basis in boek 2 van Burgerlijk Wetboek. De wettelijke basis van deze bestuursmodellen voor verenigingen en stichtingen geldt algemeen en kan ook gevolgen hebben voor de juridische organisatie van scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Tijdens de masterclass bespreken docenten bestuurlijke modellen in het algemeen en de toepassing in het onderwijs in documenten. Niet eerder kwamen de modellen in de onderwijswetgeving en het bredere verband van het rechtspersonenrecht geïntegreerd aan bod. De cursus is daarom aan te bevelen voor bestuurders, toezichthouders, bestuurssecretarissen, juristen, adviseurs, notarissen en advocaten.

Doelgroep

Advocaten, notarissen, bedrijfsjuristen, juristen werkzaam bij de overheid, leden van de rechterlijke macht of het OM en andere academische juristen. De cursus is gericht op rechtsbijstandverleners die het arbeids- en ambtenarenrecht in het onderwijs toepassen. De uitspraken en literatuur zijn daar dan ook op toegesneden. De cursus is ook toegankelijk voor andere academici, die door opleiding of werkervaring deze cursus op juridisch academisch niveau kunnen volgen. Zij dienen eerst contact op te nemen met de VU Law Academy.

Niveau

Verdieping (enige basiskennis vereist)

Programma

Woensdag 12 mei 2021, van 13.00-17.30 uur Online college

Programma
13.00-13.45 uur: Inleiding in het algemene rechtspersonenrecht, de verhouding tot de onderwijswetgeving en de rol/betekenis van governancecodes. Bespreking van algemeen  gangbare bestuursmodellen (instructiemodel, raad van toezichtmodel, algemeen/dagelijks bestuursmodel, one tiermodel)
13.45-14.00 uur: Vragen
14.00-14.45 uur: Rechtsvormen met de focus op de stichting als bevoegd gezag; Aandacht wordt besteed aan de stichting voor bijzonder onderwijs, de stichting voor openbaar onderwijs, de stichting die zowel openbare als bijzondere scholen in stand houdt, als ook de stichting die een samenwerkingsschool bestuurt.
14.45-15.00 uur:Vragen
15.00-15.30 uur: koffie/thee
15.30-16.15 uur: Statuten en reglementen: het opstellen van een managementstatuut, bestuursreglement, delegatie en mandaat, wie komt in welk bestuursmodel de bevoegdheid tot goedkeuring/vaststellen van besluiten toe.
16.15 -16.30 uur: Vragen
16.30-17.15 uur: Recente ontwikkelingen: het wetsvoorstel bestuur en toezicht rechtspersonen: tegenstrijdig belang en aansprakelijkheid van bestuurders.
17.15-17.30 uur: Vragen

Sprekers

  • Prof. dr. Renée van Schoonhoven

    Hoogleraar Onderwijsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU

  • mr. Helen Overes

    Associate Professor, Faculty of Law, Company and Legal Personality Law

  • mr. Thérèse Penders

    Jurist onderwijsrecht (governance) bij Verus

Editie(s)

Reviews over cursussen van VU Law Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling