console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
Home Cursussen Masterclass Begeleiden van nalatenschapsprocessen: voor en na overlijden

Masterclass Begeleiden van nalatenschapsprocessen: voor en na overlijden

Info

Bestemd voor: advocaten, (kandidaat-)notarissen, mediators, leden van de rechterlijke macht en andere erfrechtprofessionals, zoals estateplanners en executeurs, die zich willen toeleggen in adviesvaardigheden op het gebied van nalatenschappen.

De erfrechtpraktijk staat voortdurend bloot aan veranderingen als gevolg van nieuwe inzichten, jurisprudentie en regelgeving. Mr. Annette M. van Riemsdijk (advocaat, mediator en rechter plv) neemt met u de onderwerpen door waarmee u te maken kunt krijgen.   Tijdens deze praktische verdiepingscursus worden alle actuele ins en outs rondom advisering bij nalatenschappen en eigendomsovergang van de ene naar de andere generatie met u besproken.

Advisering bij nalatenschappen gaat verder dan het in huis hebben van juridisch technische vaardigheden. Juist de procesbegeleiding, waarin de inhoud is ingebed, is van wezenlijk belang voor de kwaliteit van uw advies en maakt het verschil voor uw cliënt(en). 

Na het volgen van deze cursus beschikt u over meer inzicht in de verschillende situaties die zich zowel voor als na overlijden (kunnen) voordoen en bent u beter in staat deze adequaat te begeleiden.

Programma

De volgende onderwerpen komen (onder voorbehoud) aan de orde:

 • Praktisch erfrecht: de structuur van boek 4 BW, essentiële bepalingen en de verhouding van het erfrecht tot het vermogensrecht.
 • Familieproblemen: wat speelt er in de fases en lagen (relationeel, zakelijk en juridisch) die bij het begeleiden van nalatenschapsprocessen, zowel voor als na overlijden, komen kijken?
 • Hoe manoeuvreert u tussen rouw, verdriet en juridische werkelijkheid? Wat valt er te leren uit recente jurisprudentie?   
 • Aanpak:welke interventies zijn denkbaar bij (dreigende) conflicten bij nalatenschappen?
 • Kan de kans op een procedure over de nalatenschap sterk wordt gereduceerd en zo ja, is dit in een specifiek geval wenselijk?   
 • Wie zijn partij?
 • Hoe gaat u om met de wensen en drijfveren van cliënt(en), andere nabestaanden, professionele derden en de erflater.
 • Wat doet u als één nabestaande zich niet voegt in het conflict?   
 • Hoe gaat u om met internationale aspecten?   

In deze cursus krijgt u:

 • Inzicht in de (on-)wenselijkheid van de toepasselijkheid van het versterferfrecht en/of het opstellen van het testament als de afwikkeling ervan. Hoe contracteert u in het erfrecht?
 • Een overzicht van wat nalatenschapsbegeleiding precies inhoudt, wat de fases en lagen zijn die er bij komen kijken.
 • Diverse scenario’s en handvatten om het geleerde efficiënt in uw praktijk toe te passen.
Programma"

Programma

26 maart 2020 van 9.00-17.15 uur

Persoon

Sprekers

 • A. (Annette) van Riemsdijk

Maps

Editie(s)

Review

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling