KiesUwCursus
Home Cursussen Lezing Actualiteiten Pensioenrecht II

Lezing Actualiteiten Pensioenrecht II

Tijdens deze actualiteitenlezing staat het volgende onderwerp centraal: ‘Wet toekomst pensioenen: juridische conflicten’

Veel juridische conflicten worden verwacht / gevreesd. Op welke thema’s, (hoe) zijn die te voorkomen, wat zijn de echte juridische risico’s. Ook procederen tegen wie, door wie en rol geschilleninstantie.

Onderwerpen die besproken worden zijn onder meer: hoe is de pensioenregeling rechtsgeldig te wijzigen, ook jegens pensioengerechtigden en jegens degenen de werknemers die niet onder een cao of verplicht bpf vallen en stellen dat de vormgeving geen recht doet hun belangen, de verantwoordelijkheidsverdeling tussen werkgever/sociale partners en bestuur, bestuurdersaansprakelijkheid, de (on)gelijke behandeling, de invulling van compensatie, indexatieperspectief bij een gesloten uitkeringsregeling zonder invaren. De deelnemers aan deze lezing worden uitgedaagd vragen te stellen en mee te discussiëren.

Voor wie is deze cursus?
De actualiteitenlezingen zijn gericht op een ieder die zich met pensioenvraagstukken bezighoudt. Dit varieert van de pensioenjurist, de pensioenrechtadvocaat tot de pensioenadviseur, maar is ook zeer de moeite waard voor degenen die zich met arbeidsvraagstukken bezighouden en o.a. ook voor actuarissen, accountants, vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties, vakbonden, ondernemingsraden, notariaat en overheden.  De actualiteitenlezingen zijn ook gericht op advocaten, notarissen, bedrijfsjuristen, juristen werkzaam bij de overheid, leden van de rechterlijke macht of het OM en andere academische juristen.

Na het volgen van deze actualiteitenlezing hebben de deelnemers kennisgenomen van actuele pensioenontwikkelingen en jurisprudentie die direct toepasbaar is in de dagelijkse praktijk.

Algemene informatie over de actualiteitenlezingen Pensioenrecht
De VU Law Academy en het Expertisecentrum Pensioenrecht aan de VU organiseren jaarlijks een serie van 4 lezingen over de meest actuele ontwikkelingen binnen het pensioenrecht. In elke lezing voeren gerenommeerde sprekers het woord. Het doel van de lezingen is het inventariseren, verkennen en bekritiseren van de juridische aspecten daarbij inbegrepen de fiscale invalshoek rondom pensioenen. De lezingen gaan over concrete en specifieke onderwerpen. Het is echter goed denkbaar dat op het tijdstip van de lezing een ander onderwerp actueel is, bijvoorbeeld een belangrijke rechterlijke uitspraak of wetsvoorstel. Bij elke lezing zullen de eerste 20 tot 30 minuten ingevuld worden met het bespreken van de actualiteit van dat moment.

Overige lezingen:

Programma

Datum en tijd: woensdag 28 juni 2023, 14.00 – 17.00 uur: college

Sprekers

 • Prof. dr. Erik Lutjens

  Vanaf 1991 hoogleraar Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, het Expertisecentrum Pensioenrecht. Hij is tevens pensioenrechtadvocaat bij DLA Piper N.V. In 1989 promoveerde hij op het proefschrift 'Pensioenvoorzieningen bij werknemers' en heeft sedertdien meer dan 800 publicaties geschreven. Hij is voorzitter van de redactie van Tijdschrift voor Pensioenvraagstukken en hoofdredacteur van PensioenJurisprudentie. Hij was advocaat in belangrijke rechtszaken, zoals die inzake Brentjens en Drijvende Bokken (verplichte pensioenfondsen en mededingingsrecht) en Pensioenfonds Glasfabriek/DNB (pensioenfonds mag in goud beleggen).

 • Teun Huijg

  Advocaat, Partner Held Law

 • Sijbren Kuiper

  Advocaat, Partner bij Van Doorne

 • Loes Schuijt-Olde Heuvel CPL

  Advocaat Pensioenrecht bij DAS

 • Sjoerd van der Vegt

  Advocaat JPR advocaten

Editie(s)

 • wo 28 jun 2023
 • Theaterzaal in het NU.VU gebouw (nieuwe universiteitsgebouw)
 • De Boelelaan 1105
 • 1081 HV
 • Amsterdam
Plan route

Reviews over cursussen van VU Law Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling