KiesUwCursus
Home Cursussen Leergang Vreemdelingenrecht regulier module A en B

Leergang Vreemdelingenrecht regulier module A en B

Volledige leergang vreemdelingenrecht

Tijdens de leergang vreemdelingenrecht regulier, module A en B leer je hoe je in veel voorkomende reguliere vreemdelingenzaken tot een oplossing kunt komen. Dit doen we door in de eerste drie dagen (module A) onder andere in te gaan op de rechtsbronnen en systematiek van de vreemdelingenwet en regelgeving. Tijdens deze module komen ook de regels die betrekking hebben op de toelating, het rechtmatig verblijf en beëindiging verblijf aan bod. Ook gaan we in op gezinshereniging en voortgezet verblijf. Op de derde dag bespreken we op hoofdlijnen het procesrecht regulier vreemdelingenrecht.

Tijdens de tweede module van deze leergang, dag 4 en 5 gaan we onder andere in op processtrategieën en actualiteiten binnen het vreemdelingenrecht. De docenten gaan ook in op de procedure na beslissing verblijfsbeëindiging, uitzetting en maatregelen van vrijheidsontneming en -beperking en de procedures die daarbij horen.

Beschik je al over een goede basiskennis, redelijke praktijkervaring en ervaring in het vreemdelingenprocesrecht? Dan kun je ervoor kiezen om in te stappen in module B van het vreemdelingenrecht.

Wat is de doelgroep?

Heb jij een universitaire rechtenstudie afgerond en beschik je over basiskennis van de Algemene wet Bestuursrecht dan ben je van harte welkom om aan te sluiten. Naast advocaten sluiten regelmatig ook andere juridisch professionals en juristen aan, bijvoorbeeld afkomstig van COA, gemeenten, IND en Ombudsman.

Kom ik in aanmerking voor vrijstelling?

Vrijstelling voor module A van deze leergang vreemdelingenrecht is beperkt mogelijk bij recente ruime praktijkervaring. Informeer hiervoor tijdig bij de Raad voor Rechtsbijstand. Kijk hier voor meer informatie.

Wat is de cursusvorm?

Deze opleiding bestaat uit vijf bijeenkomsten van elk een dag, met een totale tijdsinvestering van 25 uur. Naast de theorie gaan docenten aan de slag met casuïstiek.

Wie zijn de docenten?

De volgende docenten doceren gedurende deze leergang vreemdelingenrecht:

Wat leer je tijden de leergang vreemdelingenrecht Regulier?

Na afronding:

  • heb je inzicht in de procedure van het vreemdelingenrecht: van aanvraag, beslissing tot en met mogelijkheden van bezwaar en beroep;
  • ken je de belangrijkste onderwerpen in de Vreemdelingenwet;
  • kun je verwante regelgeving vinden en interpreteren;
  • weet je welke instanties (en rollen) er bij de procedure betrokken zijn;
  • ben je in grote lijnen op de hoogte van verblijfstitels en maatregelen van toezicht;
  • ben je in staat om in de meest voorkomende reguliere vreemdelingenzaken een passende procedure te kiezen en te voeren;
  • ben je bekend met de belangrijkste regelgeving en jurisprudentie met betrekking tot de vreemdelingenbewaring;
  • kun je deze kennis toepassen in je eigen praktijk.

Wat ontvang je na afronding van de leergang vreemdelingenrecht Regulier Module A en B?

  • 25 PO-punten. Deze leergang is door de NOvA erkend als PE-cursus;
  • bewijs van deelname.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Wij gaan ervan uit dat je een universitaire rechtenstudie hebt afgerond. Omdat vreemdelingenrecht onderdeel uitmaakt van het bestuursrecht, is de Algemene wet Bestuursrecht van toepassing op beslissingen en procedures in het vreemdelingenrecht.
De Raad voor de Rechtsbijstand heeft in dit kader de volgende voorwaarden:

  • Advocaten die niet de minor of major bestuursrecht of hoofdpraktijk bestuursrecht hebben gevolgd, dienen voor toelating tot de specialisaties asiel- en vluchtelingenrecht en vreemdelingenrecht voor de vereiste kennis van het bestuursrecht de basisopleiding algemeen bestuursrecht van OSR te volgen.
  • Advocaten die de minor bestuursrecht van de oude beroepsopleiding (tot maart 2021) hebben gevolgd, dienen voor toelating tot de specialisaties asiel- en vreemdelingenrecht voor de vereiste kennis van het bestuursrecht de enkel de cursus beroepsprocedure bij de bestuursrechter van OSR te volgen.

Basisopleiding voor de vreemdelingenpraktijk

De eerste twee modules, A en B, bieden je de basis op het gebied van regulier vreemdelingenrecht. Heb je interesse in de hele basisopleiding voor de vreemdelingenpraktijk? Dan volg je naast deze leergang de module C. Tijdens deze zesdaagse leergang bouwen we voort op de kennis uit de leergang vreemdelingenrecht met een verdieping op het gebied van Asielrecht (vluchtelingenrecht). De Raad voor Rechtsbijstand stelt module A, B en C verplicht in het kader van toevoegingen.

Programma

Inhoud


Dag 1

  • De rechtsbronnen
  • De systematiek van de vreemdelingenwet en regelgeving
  • Rechtmatig verblijf (visa, machtiging tot voorlopig verblijf, toegang)
  • Verblijfsvergunningen, met nadruk op Gezinshereniging en voortgezet verblijf



Dag 2

  • Rechtmatig verblijf ( onder andere arbeid en zelfstandigen)
  • Verblijfsbeëindiging
  • Openbare orde
  • Uitzetting en ongewenstverklaring (materieel)



Dag 3

  • Hoofdlijnen procesrecht regulier vreemdelingenrecht



Dag 4 (Verdieping Vreemdelingenprocesrecht)

  • Verdieping vreemdelingenprocesrecht regulier vreemdelingenrecht
  • Processtrategieën en actualiteiten binnen het vreemdelingenprocesrecht



Dag 5 (Basis Vreemdelingenbewaring)

  • Procedure na beslissing verblijfsbeëindiging.
  • Uitzetting en maatregelen van vrijheidsontneming en -beperking
  • De ‘habeas corpus’-bevoegdheden van de overheid ten aanzien van vreemdelingen.



Werkwijze


De leergang vreemdelingenrecht wordt hoog gewaardeerd. Dit bereikt OSR onder meer door het aantrekken van docenten met veel praktijkervaring, die in staat zijn hun ervaring en kennis goed over te dragen. Ook selecteren wij docenten op verschillende professionele achtergronden. Zo doceren in combinatie ook advocaten, rechters, wetenschappers, stafmedewerkers van de IND en een arts om verschillende invalshoeken van standpunten beter over te kunnen laten komen. Deze opleiding sluit daardoor altijd volledig aan op de praktijk. Je gaat met vakgenoten concreet aan de slag met casuïstiek want leren doe je het beste met en van elkaar.

Materiaal


Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst wordt jou het cursusmateriaal aangeboden via onze digitale leeromgeving. Daarnaast ontvang je van ons het boek Nederlands Migratierecht, Karin Zwaan, Ashley Terlouw, Tineke Strik, Helen Oosterom Staples, Pieter Krop, Tesseltje de Lange, Betty de Hart, Carolus Grütters en Roel Fernhout, Boom juridisch, 3e druk Den Haag 2020, ISBN 978 94 6290 509 2



De complete basisopleiding (A, B, C) voor de Vreemdelingenpraktijk telt de volgende drie kernmodules:

Sprekers

  • Florimond Wassenaar

    Florimond Wassenaar (1970) werd op 13 oktober 2000 beëdigd als advocaat te Rotterdam. Hij werkte tot maart 2006 bij het toenmalige Buro voor Rechtshulp in Rotterdam. Naast het verzorgen van het gedetineerdenspreekuur in de gevangenissen van Rotterdam is hij al snel begonnen met het ontwikkelen van een vreemdelingenpraktijk. In 2006 is hij overgestapt naar het kantoor Böhler advocaten te Amsterdam (thans Prakken D’Oliveira, human rights lawyers), alwaar hij zich alleen nog maar bezig hield met het vreemdelingenrecht en het nationaliteitsrecht. Hij werkte onder andere mee aan spraakmakende zaken die behalve op het terrein van staatsveiligheid (ongewenstverklaringen) ook vanwege het nationaliteitsrecht de nodige politieke opschudding veroorzaakten.

  • Annelien Berends

    Annelien Berends studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen met als specialisatie staats- en bestuursrecht. Na haar studie is zij 8 jaar als advocaat werkzaam geweest bij Van Appia & Van der Lee advocaten. Zij is een van de oprichters van BdSP advocaten en houdt zich bezig met het reguliere vreemdelingenrecht, asielrecht, strafrecht en sociale bijstandsrecht. Zij is bij uitstek gespecialiseerd in openbare orde-zaken, artikel 8 EVRM-zaken, Unierechtelijke zaken en nareiszaken. Hiernaast is Annelien lid van de Specialistenvereniging Migratierechtadvocaten (SVMA)

  • Alexandra Nederveen

    Alexandra Nederveen is in 1992 afgestudeerd aan de UvA. Sinds 1993 is zij advocaat bij Leijendekker & Nederveen Advocaten. Alexandra is docent regulier vreemdelingenrecht bij OSR en bij de Amsterdamse Orde van advocaten (2015-). Van 2004-2014 was zij werkzaam voor advocaten zonder grenzen waar zij het Suriname project heeft geleid ( organiseren van gefinancierde rechtsbijstand aan kinderen in strafdetentie). In 2017 heeft zij samen met haar broer Ruud Nederveen het Cursusbureau Vreemdelingenrecht gestart. Zij is gehuwd en woonachtig in Wijk bij Duurstede.

  • Andrea Pool

    Andrea Pool is advocaat bij Boulevard Heuvelink Advocaten. Zij is gespecialiseerd in asiel- en (regulier) vreemdelingenrecht. Voordat zij advocaat werd, was zij werkzaam als documentalist voor VluchtelingenWerk, waardoor zij veel ervaring heeft opgedaan in het verzamelen van specifieke (landen)informatie om een asielprocedure te onderbouwen. In haar praktijk is bijzondere aandacht voor de bijstand van minderjarigen en andere bijzonder kwetsbare groepen, waaronder asielzoekers met psychische problematiek. Naast het werk als advocaat geeft Andrea regelmatig cursussen aan onder andere VluchtelingenWerk en maatschappelijk werk.

  • Frans Fonville

    Frans Fonville is sinds 1983 advocaat. In 1988 heeft hij zich gevestigd te Haarlem, waar hij zich met zijn praktijk steeds meer is gaan specialiseren in vreemdelingenrecht. Sinds 2000 doceert hij het vak vreemdelingendetentie bij OSR en bij de Beroepsopleiding advocaten. Frans is auteur van de Best Practice Guide Vreemdelingenbewaring en co-auteur van SDU Commentaar Europees Migratierecht.

  • Maykel Bouma

    Maykel Bouma is jurist bij het Ministerie van Justitie, Directie Migratiebeleid, Afd. Juridische en Algemene Zaken. Na zijn afstuderen heeft hij 10 jaar bij de IND gewerkt: eerst als advocaat, later als adviseur migratierecht.

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling