KiesUwCursus
Home Cursussen Leergang Vreemdelingenrecht regulier II module B

Leergang Vreemdelingenrecht regulier II module B

Verdiep jouw kennis van het vreemdelingenrecht

Ben je advocaat of jurist in het vreemdelingenrecht? Heb je goede basiskennis, redelijke praktijkervaring en ervaring in het vreemdelingenrecht? Dan is deze cursusmodule Vreemdelingenrecht regulier B een goed instappunt om je kennis van het vreemdelingenrecht en van vreemdelingenbewaring te verdiepen en te verbreden.

Tijdens de eerste dag van deze tweedaagse module gaan we onder andere in op processtrategieën en actualiteiten binnen het vreemdelingenrecht. De tweede dag staat in het teken van de procedure na beslissing verblijfsbeëindiging, uitzetting en maatregelen van vrijheidsontneming en -beperking en de procedures die daarbij horen.

Heb je geen of weinig basiskennis van het vreemdelingenrecht?

Volg dan eerst Vreemdelingenrecht Module A Regulier. De gehele basisopleiding voor de vreemdelingenpraktijk bestaat uit in totaal drie modules: Module A, Module B en Module C. De eerste module, module A biedt de basis op het gebied van regulier vreemdelingenrecht, module B bouwt daarop voort en module C verdiept op het gebied van Asielrecht (vluchtelingenrecht).

Wat is de doelgroep?

Naast advocaten nemen ook regelmatig andere juridisch professionals (zoals bedrijfs- of overheidsjuristen) deel aan een of meerdere onderdelen van de basisopleiding Vreemdelingenrecht. Zo sluiten onder andere juridisch professionals van COA, gemeenten, IND en de Ombudsman aan tijdens de bijeenkomsten.

Wat is de cursusvorm?

Deze module bestaat uit twee bijeenkomsten van een dag met een totale tijdsinvestering van 10 uur. De docenten gaan met actuele casuïstiek aan de slag tijdens beide cursusdagen.

Wie zijn de docenten?

Wat leer je tijdens de leergang vreemdelingenrecht Regulier II Module B?

Na afloop van deze cursus:

  • ben je in staat om in de meest voorkomende reguliere vreemdelingenzaken een passende procedure te kiezen en te voeren;
  • ben je bekend met de belangrijkste regelgeving en jurisprudentie met betrekking tot de vreemdelingenbewaring;
  • kun je deze kennis toepassen in je eigen praktijk.

Wat ontvang je na afronding van de leergang vreemdelingenrecht Regulier II Module B?

  • 10 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
  • bewijs van deelname.

Wat zijn de toelatingseisen voor deelname aan het vreemdelingenpiket?

Advocaten die toegelaten wensen te worden tot het vreemdelingenpiket moeten (na de verplichte module A) in ieder geval het certificaat van module B Regulier Vreemdelingenrecht II kunnen overleggen. Informeer voor de toelatingsvoorwaarden tevoren bij de Raad voor Rechtsbijstand

Als je de kernmodules A, B en C hebt gevolgd, dan voldoe je aan de belangrijkste opleidingseisen die de Raad voor Rechtsbijstand stelt voor deelname aan het vreemdelingenpiket en gefinancierde rechtshulp aan asielzoekers. Raadpleeg vooraf bij de Raad voor Rechtsbijstand de stand van zaken voor deelname vreemdelingenpiket en de inschrijfvoorwaarden: www.rvr.org. En let op: in 2019 geldt een stop op de lijst voor asieladvocaten. Voor de laatste stand van zaken hieromtrent kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de Raad voor Rechtsbijstand.

Programma

Inhoud

Dag 1 (Verdieping Vreemdelingenprocesrecht)

    • Verdieping vreemdelingenprocesrecht regulier vreemdelingenrecht

 

    • Processtrategieën en actualiteiten binnen het vreemdelingenprocesrecht

 

Dag 2 (Basis Vreemdelingenbewaring)

    • Procedure na beslissing verblijfsbeëindiging.

 

    • Uitzetting en maatregelen van vrijheidsontneming en -beperking

 

    • De ‘habeas corpus’-bevoegdheden van de overheid ten aanzien van vreemdelingen.

 

De complete basisopleiding (A, B, C) voor de Vreemdelingenpraktijk telt de volgende drie kernmodules:

 

 

 

 

Werkwijze

Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen actuele ontwikkelingen en casus en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

De Basisopleiding voor de Vreemdelingenpraktijk wordt hoog gewaardeerd. Dit bereikt OSR onder meer door het aantrekken van docenten met veel praktijkervaring, die in staat zijn hun ervaring en kennis goed over te dragen. Ook selecteren wij docenten op verschillende professionele achtergronden. Zo doceren in combinatie ook advocaten, rechters, wetenschappers, stafmedewerkers van de IND en een arts.

De hoge waardering is ook het resultaat van het telkens weer bijstellen van de stof naar aanleiding van de ontvangen reacties en de nieuwste ontwikkelingen, die in het vreemdelingenrecht bijzonder snel kunnen gaan.

Bij een deel van de cursusonderdelen is sprake van een dubbele docentbezetting om de interactie tussen jou en de docenten te optimaliseren, te verlevendigen en om verschillende invalshoeken van standpunten beter over te kunnen laten komen.

Materiaal

Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst ontvang je van ons het (digitale) studiemateriaal.

Sprekers

  • Andrea Pool

    Andrea Pool is advocaat bij Boulevard Heuvelink Advocaten. Zij is gespecialiseerd in asiel- en (regulier) vreemdelingenrecht. Voordat zij advocaat werd, was zij werkzaam als documentalist voor VluchtelingenWerk, waardoor zij veel ervaring heeft opgedaan in het verzamelen van specifieke (landen)informatie om een asielprocedure te onderbouwen. In haar praktijk is bijzondere aandacht voor de bijstand van minderjarigen en andere bijzonder kwetsbare groepen, waaronder asielzoekers met psychische problematiek. Naast het werk als advocaat geeft Andrea regelmatig cursussen aan onder andere VluchtelingenWerk en maatschappelijk werk.

  • Frans Fonville

    Frans Fonville is sinds 1983 advocaat. In 1988 heeft hij zich gevestigd te Haarlem, waar hij zich met zijn praktijk steeds meer is gaan specialiseren in vreemdelingenrecht. Sinds 2000 doceert hij het vak vreemdelingendetentie bij OSR en bij de Beroepsopleiding advocaten. Frans is auteur van de Best Practice Guide Vreemdelingenbewaring en co-auteur van SDU Commentaar Europees Migratierecht.

  • Maykel Bouma

    Maykel Bouma is jurist bij het Ministerie van Justitie, Directie Migratiebeleid, Afd. Juridische en Algemene Zaken. Na zijn afstuderen heeft hij 10 jaar bij de IND gewerkt: eerst als advocaat, later als adviseur migratierecht.

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling