KiesUwCursus
Home Cursussen Leergang Vreemdelingenrecht regulier I module A

Leergang Vreemdelingenrecht regulier I module A

Basiskennis voor juristen vreemdelingenrecht

Tijdens de cursus Vreemdelingen Regulier Module A leer je hoe je in veel voorkomende reguliere vreemdelingenzaken tot een oplossing kunt komen. Dit doen we door onder andere in te gaan op de rechtsbronnen, systematiek van de vreemdelingenwet en regelgeving. Tijdens de cursus komen regels die betrekking hebben op de toelating, het rechtmatig verblijf en beëindiging verblijf aan bod. Ook gaan we in op gezinshereniging en voortgezet verblijf. Tenslotte bespreken we op hoofdlijnen het procesrecht regulier vreemdelingenrecht.

Na het volgen van module A beschik je over basiskennis van het materiële en formele vreemdelingenrecht. Beschik je al over een goede basiskennis, redelijke praktijkervaring en ervaring in het vreemdelingenprocesrecht? Dan verwijzen we je graag door naar Vreemdelingenrecht Module B, waarin we onder andere dieper ingaan op vreemdelingenprocesrecht en vreemdelingenbewaring.

Heb je interesse in de hele basisopleiding voor de vreemdelingenpraktijk? Dan volg je alle drie modules: module A, module B en module C. De eerste twee modules, A en B, bieden je de basis op het gebied van regulier vreemdelingenrecht, module C bouwt daarop voort met een verdieping op het gebied van Asielrecht (vluchtelingenrecht). De Raad voor Rechtsbijstand stelt diverse modules verplicht in het kader van toevoegingen.

Wat is de doelgroep?

Naast advocaten sluiten regelmatig ook andere juridisch professionals en juristen aan, bijvoorbeeld afkomstig van COA, gemeenten, IND en Ombudsman. Heb jij een universitaire rechtenstudie afgerond en beschik je over basiskennis van de Algemene wet Bestuursrecht dan ben je van harte welkom om aan te sluiten.

Wat is de cursusvorm?

Deze opleiding bestaat uit drie bijeenkomsten van elk een dag, met een totale tijdsinvestering van 15 uur.

Wie zijn de docenten?

De volgende docenten doceren gedurende de drie cursusdagen:
Florimond Wassenaar
Annelien Berends
Alexandra Nederveen

Wat leer je tijden de leergang vreemdelingenrecht Regulier I Module A?

Na afronding:

 • heb je inzicht in de procedure van het vreemdelingenrecht: van aanvraag, beslissing tot en met mogelijkheden van bezwaar en beroep;
 • ken je de belangrijkste onderwerpen in de Vreemdelingenwet;
 • kun je verwante regelgeving vinden en interpreteren;
 • weet je welke instanties (en rollen) er bij de procedure betrokken zijn;
 • ben je in grote lijnen op de hoogte van verblijfstitels en maatregelen van toezicht.

Wat ontvang je na afronding van de leergang vreemdelingenrecht Regulier I Module A?

 • 15 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • bewijs van deelname.

Kom ik in aanmerking voor vrijstelling?

Vrijstelling bij recente ruime praktijkervaring is beperkt mogelijk. Informeer hiervoor tijdig bij de Raad voor Rechtsbijstand. Kijk hier voor meer informatie.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Wij gaan ervan uit dat je een universitaire rechtenstudie hebt afgerond. Omdat vreemdelingenrecht onderdeel uitmaakt van het bestuursrecht, is de Algemene wet Bestuursrecht van toepassing op beslissingen en procedures in het vreemdelingenrecht.
De Raad voor de Rechtsbijstand heeft in dit kader de volgende voorwaarden:

 • Advocaten die niet de minor of major bestuursrecht of hoofdpraktijk bestuursrecht hebben gevolgd, dienen voor toelating tot de specialisaties asiel- en vluchtelingenrecht en vreemdelingenrecht voor de vereiste kennis van het bestuursrecht de basisopleiding algemeen bestuursrecht van OSR te volgen.
 • Advocaten die de minor bestuursrecht van de oude beroepsopleiding (tot maart 2021) hebben gevolgd, dienen voor toelating tot de specialisaties asiel- en vreemdelingenrecht voor de vereiste kennis van het bestuursrecht de enkel de cursus beroepsprocedure bij de bestuursrechter van OSR te volgen.

Programma

Inhoud


Dag 1

 • De rechtsbronnen
 • De systematiek van de vreemdelingenwet en regelgeving
 • Rechtmatig verblijf (visa, machtiging tot voorlopig verblijf, toegang)
 • Verblijfsvergunningen, met nadruk op Gezinshereniging en voortgezet verblijfDag 2

 • Rechtmatig verblijf ( onder andere arbeid en zelfstandigen)
 • Verblijfsbeëindiging
 • Openbare orde
 • Uitzetting en ongewenstverklaring (materieel)Dag 3

 • Hoofdlijnen procesrecht regulier vreemdelingenrecht


Werkwijze


Deze opleiding sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat met vakgenoten concreet aan de slag met casus. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal


Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst wordt jou het cursusmateriaal aangeboden via onze digitale leeromgeving. Daarnaast krijg je vooraf de mogelijkheid om op onze kosten het volgende boek aan te schaffen:
Nederlands Migratierecht, Karin Zwaan, Ashley Terlouw, Tineke Strik, Helen Oosterom Staples, Pieter Krop, Tesseltje de Lange, Betty de Hart, Carolus Grütters en Roel Fernhout, Boom juridisch, (nieuwste editie)

Sprekers

 • Florimond Wassenaar

  Florimond Wassenaar (1970) werd op 13 oktober 2000 beëdigd als advocaat te Rotterdam. Hij werkte tot maart 2006 bij het toenmalige Buro voor Rechtshulp in Rotterdam. Naast het verzorgen van het gedetineerdenspreekuur in de gevangenissen van Rotterdam is hij al snel begonnen met het ontwikkelen van een vreemdelingenpraktijk. In 2006 is hij overgestapt naar het kantoor Böhler advocaten te Amsterdam (thans Prakken D’Oliveira, human rights lawyers), alwaar hij zich alleen nog maar bezig hield met het vreemdelingenrecht en het nationaliteitsrecht. Hij werkte onder andere mee aan spraakmakende zaken die behalve op het terrein van staatsveiligheid (ongewenstverklaringen) ook vanwege het nationaliteitsrecht de nodige politieke opschudding veroorzaakten.

 • Annelien Berends

  Annelien Berends studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen met als specialisatie staats- en bestuursrecht. Na haar studie is zij 8 jaar als advocaat werkzaam geweest bij Van Appia & Van der Lee advocaten. Zij is een van de oprichters van BdSP advocaten en houdt zich bezig met het reguliere vreemdelingenrecht, asielrecht, strafrecht en sociale bijstandsrecht. Zij is bij uitstek gespecialiseerd in openbare orde-zaken, artikel 8 EVRM-zaken, Unierechtelijke zaken en nareiszaken. Hiernaast is Annelien lid van de Specialistenvereniging Migratierechtadvocaten (SVMA)

 • Alexandra Nederveen

  Alexandra Nederveen is in 1992 afgestudeerd aan de UvA. Sinds 1993 is zij advocaat bij Leijendekker & Nederveen Advocaten. Alexandra is docent regulier vreemdelingenrecht bij OSR en bij de Amsterdamse Orde van advocaten (2015-). Van 2004-2014 was zij werkzaam voor advocaten zonder grenzen waar zij het Suriname project heeft geleid ( organiseren van gefinancierde rechtsbijstand aan kinderen in strafdetentie). In 2017 heeft zij samen met haar broer Ruud Nederveen het Cursusbureau Vreemdelingenrecht gestart. Zij is gehuwd en woonachtig in Wijk bij Duurstede.

Editie(s)

Plan route
Plan route
Plan route

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling