De Leergang Verzekeringsrecht van de Universiteit van Amsterdam is een specialistische postacademische opleiding op het gebied van het verzekeringsrecht. Het succesvol doorlopen van de gehele leergang levert de privaatrechtelijk beschermde titel CIL (Certified Insurance Lawyer) en CILE (Certified Insurance Law Expert) op. De opleiding gaat in september 2020, na een succesvolle eerste editie in 2019-2020, opnieuw van start en telt vier modules met in totaal 18 cursusbijeenkomsten. De modules van de leergang zijn ook afzonderlijk te volgen. Ook is het mogelijk om u voor losse cursusdagen in te schrijven.
Klik op onderstaande links indien u de modules afzonderlijk wil volgen
Module 1: Algemeen verzekeringsrecht en algemene leerstukken van het schadeverzekeringsrecht
Module 2: Bijzondere onderwerpen
Module 3: Verzekering en algemeen (internationaal) privaatrecht
Module 4: Verzekering en toezicht/co-assurantie
Doelgroep
De leergang Verzekeringsrecht is gericht op professionals in de verzekeringsbranche die hun kennisgebied willen verdiepen en verbreden. Instromende cursisten hebben een academische, bij voorkeur juridische vooropleiding met succes afgerond, zijn (goed) bekend met het verzekeringsrecht (titel 7.17 BW) en hebben minimaal drie tot vier jaar werkervaring.
Cursusbeschrijving
De leergang Verzekeringsrecht is een inhoudelijke en wetenschappelijke opleiding, die tevens praktijkgericht is. De aan de leergang verbonden docenten hebben tevens een positie in de verzekeringspraktijk. In 18 bijeenkomsten komt het brede spectrum van het verzekeringsrecht aan bod tijdens hoor- en werkcolleges. De leergang Verzekeringsrecht is opgebouwd uit vier modules.
Module 1: Algemeen verzekeringsrecht en algemene leerstukken van het schadeverzekeringsrecht
- Thema’s: onder andere verzwijging, risicoverzwaring, eigen schuld in het verzekeringsrecht, verjaring in het verzekeringsrecht en verhaalsrechten in het verzekeringsrecht
- Vijf bijeenkomsten in september en oktober 2019
- 20 onderwijsuren
Module 2: Bijzondere onderwerpen
- Thema’s: onder andere CAR-verzekering, AOV, aansprakelijkheidsverzekering, levensverzekering en transportverzekering
- Zeven bijeenkomsten in oktober, november en december 2019
- 24 onderwijsuren
Module 3: Verzekering en algemeen (internationaal) privaatrecht
- Thema’s: onder andere uitleg van verzekeringsvoorwaarden, verzekering en IPR, verzekering en bewijsrecht en verzekering en de Wet algemene voorwaarden (afd. 6.5.3. BW)
- Drie bijeenkomsten in januari 2020
- 13 onderwijsuren
Module 4: Verzekering en toezicht/co-assurantie
- Thema’s: onder andere zorg- en informatieplichten, juridische aspecten van co-assurantie, civielrechtelijke en Wft aansprakelijkheid van verzekeringstussenpersonen (inclusief Fintech) en de positie en verantwoordelijkheden van externe financiële toezichthouders/ aansprakelijkheid van (financiële) toezichthouders
- Drie bijeenkomsten in maart 2020
- 12 onderwijsuren
Examen
De leergang Verzekeringsrecht wordt afgesloten met een mondeling examen van een uur, over een door de cursist zelfgekozen onderwerp op basis van een door de cursist geschreven paper van ongeveer 25 bladzijden, alsmede over de stof van de cursus. Ingeval het examen met minimaal een voldoende wordt afgesloten, wordt een UvA Leergang-certificaat met cijfer afgegeven. Ook kan de cursist na het succesvol doorlopen van de volledige leergang de privaatrechtelijk beschermde titel CIL (Certified Insurance Lawyer) of CILE (Certified Insurance Law Expert) voeren (zie onder ‘certificering’).
Studiebelasting
Naast het volgen van de colleges, betreft de voorbereidingstijd circa één uur per uur college.
Docenten
Er zijn ruim 30 docenten aan de leergang Verzekeringsrecht verbonden. De docenten zijn specialisten op hun eigen terrein. Vrijwel iedere docent is gepromoveerd of bezig met een proefschrifttraject over het onderwerp waarover college wordt gegeven. Daarnaast zijn de meeste docenten aangesloten bij het Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS), het onderzoekscentrum in Nederland op het gebied van verzekeringen en werken zij ook (gedeeltelijk) in de praktijk. ACIS is ondergebracht in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA bij de afdeling Privaatrecht.
ACIS maakt deel uit van EuroInsurance, een netwerk van Europese topuniversiteiten die zich richten op verzekeringsrechtelijk onderzoek. Onder deze universiteiten bevinden zich onder meer Cambridge University (St. John’s College), Universität Zurich, Katholieke Universiteit Leuven en Universiteit Antwerpen. ACIS zal borg staan voor de hoge wetenschappelijke kwaliteit van de opleiding en de link met de verzekeringspraktijk.
Certificering
De leergang Verzekeringsrecht is een registeropleiding. Er is een merkregistratie aangevraagd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Het succesvol doorlopen van de gehele leergang levert bij toekenning de privaatrechtelijk beschermde titel CIL (Certified Insurance Lawyer) op indien de cursist advocaat is en CILE (Certified Insurance Law Expert) indien de cursist geen advocaat is.
De cursist mag zolang voldaan wordt aan de voorwaarden voor Permanente Educatie (PE) de privaatrechtelijk beschermde titel CIL (Certified Insurance Lawyer) en CILE (Certified Insurance Law Expert) voeren. Elk jaar dienen – in het kader van de PE – acht opleidingspunten behaald te worden. Hiervan dienen vier PE-punten behaald te worden in het kader van het speciale, jaarlijkse PE-programma van de leergang Verzekeringsrecht. De overige vier PE-punten kunnen behaald worden door het bijwonen van ACIS-symposia. De PE-verplichting start in het kalenderjaar na het behalen van het diploma.
Lees hier ook ons interview met prof. mr. drs. Marc Hendrikse , onder andere hoogleraar handelsrecht en verzekeringsrecht aan de Open Universiteit:
Reviews over cursussen van Eggens Instituut
Wat vonden uw vakgenoten?