KiesUwCursus
Home Cursussen Leergang Strafrechtelijk bewijsrecht vanuit verdedigingsperspectief

Leergang Strafrechtelijk bewijsrecht vanuit verdedigingsperspectief

Strafrechtelijk bewijsrecht: aanvallen door effectief verdedigen

Als uw cliënt strafrechtelijk vervolgd wordt, wilt u hem optimaal ondersteunen. Deze ondersteuning begint bij een effectief verweer in de rechtszaal. Hiervoor is het van groot belang dat u de relevante regels uit de wet en de jurisprudentie kent. Bij VU Law Academy – onderdeel van de Vrije Universiteit (VU) – verzamelt en verscherpt u die kennis met de leergang Strafrechtelijk bewijsrecht vanuit verdedigingsperspectief.

Online informatiesessie
Op donderdag 9 februari organiseren we van 15.30 tot 16.30 uur een kosteloze online informatiesessie over deze leergang. Laat u informeren en inspireren door Linda Kesteloo, docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens de informatiesessie zal zij meer vertellen over de leergang en uiteraard uw vragen beantwoorden. Bent u erbij? Meld u hier aan.Het succesvol afronden van deze leergang biedt u toegang tot de leergang Specialisatie Strafrecht. Met het diploma van de leergang Specialisatie Strafrecht voldoet u aan één van de voorwaarden voor lidmaatschap van de NVSA (Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten). De leergang geeft ook toegang tot de opleiding Specialisatie Strafrecht van de UU.

De Raad voor Rechtsbijstand heeft deze leergang goedgekeurd als opleiding voor het verkrijgen van toevoegingen in strafzaken. Zie Artikel 6A, 1.b van het document Inschrijvingsvoorwaarden Advocaten 2021.

Doelgroep & toelatingseisen
De leergang is primair bedoeld voor advocaten met ervaring in het strafrecht die in de afgelopen jaren strafrechtelijke cursussen hebben gevolgd of vergelijkbare strafrechtelijke vakken tijdens de Beroepsopleiding Advocatuur (minor strafrecht).
Advocaten die werkzaam zijn binnen andere rechtsgebieden (en – binnen de Beroepsopleiding – geen strafrechtelijke vakken hebben gevolgd), kunnen onder bepaalde voorwaarden tevens deelnemen aan de leergang. Het opdoen van zoveel mogelijk kennis en ervaring voor de start van de leergang strekt hierbij tot aanbeveling. In elk geval dient u het boek Strafprocesrecht (Keulen en Knigge, 2021) te bestuderen. Daarnaast raden wij aan voor ten minste 10 NOvA opleidingspunten aan cursussen op strafrechtelijk gebied te volgen om zo uw kennis en vaardigheden ten behoeve van uw deelname aan de leergang te vergroten.
Eveneens is de leergang toegankelijk voor juristen buiten de advocatuur op voorwaarde van meerdere jaren aantoonbare en relevante juridische praktijkervaring en voldoende kennis van het strafrecht.

Heeft u vragen omtrent uw toelating aan deze leergang, neem dan contact op met [email protected]
Twijfelt u of u over de juiste voorkennis beschikt voor deze leergang? Neem dan contact op met Branka Dasović via [email protected] of (020) 59 83612.

Verspreid over drie maanden volgt u diverse colleges die worden gegeven door docenten uit wetenschap en praktijk. Tijdens deze colleges delen zij hun specifieke kennis en ervaring met u. Ook stimuleren zij u om casussen te bediscussiëren en op te lossen.

Planning van de leergang
Bekijk hier de planning 2023 met een overzicht van alle bijeenkomsten en data.
Let op: data onder voorbehoud. Per e-mail ontvangt u uiterlijk zes weken voor aanvang van de leergang de meest recente versie van deze planning.

Cursusleiding en docenten
De leergang staat onder leiding van prof. mr. Lonneke Stevens, hoogleraar straf- en strafprocesrecht bij de Vrije Universiteit Amsterdam en Linda Kesteloo LLM, universitair docent strafrecht bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekijk hier het overzicht met de docenten van deze leergang.

Werkwijze
In drie maanden tijd – negen colleges – worden verschillende aspecten van het strafrechtelijke bewijsrecht aan de orde gesteld. De docent behandelt het onderwerp van het college in de vorm van een interactief hoorcollege. Uiteraard benoemt de docent dan ook actuele ontwikkelingen. Om duidelijk te maken hoe bewijsrechtelijke regels worden toegepast, behandelt de docent vaak aan de jurisprudentie ontleende casussen. Voor het leereffect is het belangrijk dat u actief deelneemt aan de discussies hierover. Vanwege de interactieve werkwijze  kunnen maximaal 25 cursisten aan de leergang deelnemen.

Programma

Data bijeenkomsten en planning
Data bijeenkomsten: 11 april, 18 april, 9 mei, 23 mei, 6 juni, 13 juni en 27 juni 2023.
Bekijk hier de planning 2023 voor een overzicht van data, onderwerpen en docenten.

Per e-mail ontvangt u uiterlijk zes weken voor aanvang van de leergang de meest recente versie van de planning.
Let op: alle genoemde data zijn onder voorbehoud.

Locatie
Deze leergang vindt plaats aan de VU Amsterdam.
De colleges van deze leergang zijn erop ingericht om op locatie aan deel te nemen. De kwaliteit van het onderwijs staat bij de VU Law Academy altijd voorop en onze docenten geven er dan ook de voorkeur aan dat u bij alle colleges op locatie aanwezig bent. Interactie tussen docent en cursisten en cursisten onderling speelt een belangrijke rol in de overdracht en in het delen van kennis en ervaringen. Daarnaast is uit onderzoek onder onze cursisten gebleken dat juist om deze reden de behoefte aan fysiek onderwijs zeer groot is.

Indien u ziek bent, kunt u bij uitzondering het college live online via Zoom volgen.
Bekijk hier alle informatie rondom fysiek en online onderwijs.

Voor deelnemers die verblijven in het Caraïbisch gebied is er in sommige gevallen de mogelijkheid om deze leergang op afstand te volgen. Heeft u interesse neem dan contact met ons op via [email protected].

Groepsgrootte
Maximaal 25  juristen en advocaten.

Vakliteratuur
Het cursusmateriaal en de hand-outs worden digitaal aangeboden op de digitale leeromgeving Canvas.

Punten
20 opleidingspunten voor De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). De leergang geeft toegang tot de leergang Specialisatie strafrecht.
Deze leergang valt onder het hoofdrechtsgebied Strafrecht volgens de Nederlandse Orde van Advocaten.

Sprekers

 • prof. mr. Lonneke Stevens

  Vrije Universiteit

 • mr. Linda Kesteloo

  Vrije Universiteit

 • mr. Abhijit Das

  Stichting Democratie en Media/ Vrije Universiteit

 • prof. dr. Ate Kloosterman

  Em. bijzonder hoogleraar Forensische Biologie aan de UvA en (oud) forensisch DNA-deskundige bij het NFI

 • dr. Tanja van Veldhuizen

  Vrije Universiteit Amsterdam

 • mr. dr. Bas de Wilde

  Senior onderzoeker, ‘De strafzaak'

 • mr. Robbert Jonk

  Advocaat, Cleerdin & Hamer

 • prof. dr. Ronald

  Meester Vrije Universiteit

 • mr. Carolien Noorduyn

  Advocaat, Summit Advocaten

 • mr. Idriss van Straalen

  Advocaat, Summit Advocaten

 • mr. Geert Janssen

  Senior rechter, Rechtbank Amsterdam

 • mr.dr. Patrick van der Meij

  Partner, Cleerdin & Hamer Advocaten

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van VU Law Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling