KiesUwCursus
Home Cursussen Leergang Sociale zekerheidsrecht

Leergang Sociale zekerheidsrecht

Onontbeerlijke verdieping van uw kennis

Sociale zekerheidsrecht is een specialistisch en snel veranderend vakgebied. Hoe houdt u als advocaat, arbeidsjurist of HRM/PZ specialist uw kennis up-to-date? En hoe past u die toe in de praktijk? Na het volgen van deze verdiepende leergang kunt u effectief adviseren en uw cliënten vertegenwoordigen in dit complexe domein.

Over deze leergng
Thema’s die tijdens de leergang Sociale zekerheidsrecht aan de orde komen zijn: 

 • Werkloosheidswet
 • Ziektewet
 • Arbeidsongeschiktheid (WIA)
 • Bestaansminimum 
 • Handhaving en rechtsbescherming 

Infoclip
Bekijk verder onderaan deze pagina de infoclip met cursusleider prof. dr. mr. Willemijn Roozendaal, hoogleraar Sociaal Recht en hoofddocent Sociaal zekerheidsrecht. Zij vertelt voor wie deze leergang bedoeld is en wat deze leergang u oplevert.

Doelgroepen & toelatingseisen
Voor deze leergang gelden geen specifieke toelatingseisen. Dit betekent dat u met zowel een wo- als ook een hbo-vooropleiding deel kunt nemen.

De leergang is bedoeld voor advocaten, bedrijfsjuristen en andere juristen met enige ervaring op het terrein van sociale zekerheidsrecht, evenals HR-adviseurs, HR-medewerkers en (juridisch) deskundigen werkzaam bij verzekeraars, banken, vakbonden, arbodiensten en gemeenten. De leergang is ook interessant voor advocaat-stagiairs die zich willen specialiseren in het sociale zekerheidsrecht; het vak wordt namelijk niet langer aangeboden via de beroepsopleiding.

Om deze leergang te volgen is enige basiskennis van en/of ervaring in het sociale zekerheidsrecht gewenst. Twijfelt u of u over de juiste voorkennis beschikt voor deze leergang? Neem dan contact op met Monique Becker (leergang coördinator) via [email protected] of 020-598 36 94.

De leergang Sociale zekerheidsrecht bestaat uit vijf colleges van 3 uur verspreid over twee maanden. In deze twee maanden behandelt en bespreekt u de kern van de relevante wetgeving in het sociale zekerheidsrecht.

Verdieping in het sociale zekerheidsrecht
De leergang Sociale zekerheidsrecht is een verdiepingsleergang die goed aansluit op o.a. de leergang Arbeidsrecht. Deelnemers die er behoefte aan hebben om hun basiskennis van het sociale zekerheidsrecht op te frissen ontvangen ten minste een maand voor aanvang van de leergang literatuursuggesties van de hoofddocent.

Programma en planning van de leergang 
Een overzicht van alle bijeenkomsten en data treft u aan in de planning van 2024. Let op: data onder voorbehoud. Per e-mail ontvangt u uiterlijk zes weken voor aanvang van de leergang de meest recente versie van de planning.

Cursusleiding en docenten
De leergang staat onder leiding van prof. mr. dr. Willemijn Roozendaal, hoogleraar Sociaal Recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hier vindt u het overzicht (2024) met de hoofddocent en alle vaste docenten die betrokken zijn bij deze leergang.

Didactische werkvorm
Docenten uit wetenschap en praktijk informeren u over recente rechtspraak en wetgeving. Daarnaast analyseert u de achtergrond en samenhang tussen de verschillende wetten en u leert deze toepassen in de praktijk. Ook bespreken docenten en deelnemers casussen tijdens de leergang. Hierbij krijgt u ruim baan om oplossingen te bedenken en deze met medecursisten te bediscussiëren. Voor elk college maakt u een casusopdracht. Hoewel het maken van de opdrachten niet verplicht is, zullen de casussen tijdens het college behandeld worden en raden wij u hierom aan deze wel te maken. De VU Law Academy verzorgt het digitale lesmateriaal. Tijdens de leergang veronderstellen we dat de deelnemers beschikken over de basiskennis zoals bijvoorbeeld terug te vinden in het boek: Hoofdzaken van Socialezekerheidsrecht van Vonk & Klosse.

Programma

Data bijeenkomsten en planning
De data van de bijeenkomsten: 23 en 30 mei, 6, 13 en 20 juni 2024.
Bekijk de gedetailleerde planning met de onderwerpen en docenten per datum voor 2024.

 

Sprekers

 • prof. dr. mr. Willemijn Roozendaal

  Hoogleraar Sociaal Recht en hoofddocent Sociaal zekerheidsrecht.

 • Mr. dr. Lucy van den Berg

  Mr. dr. Lucy van den Berg is universitair docent arbeids- en sociale zekerheidsrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is tevens adviseur en coördinator van het Amsterdam Law Forum (International student-run Law Journal).

 • Mr. Kerstin Hopman

  Mr. Kerstin Hopman is advocaat socialezekerheidsrecht. Zij is tevens docent, o.a. bij het vak Socialezekerheidsrecht in de stagiaireopleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten. Zij geeft regelmatig actualiteitencursussen op het gebied van de sociale zekerheid en op het raakvlak tussen het arbeidsrecht en de sociale zekerheid.

 • Mr. Bernard de Leest

  Mr. Bernard de Leest is advocaat en partner bij Zumpolle advocaten te Utrecht. Bernard is gespecialiseerd in het bestuursrecht in het bijzonder in het sociaal verzekeringsrecht. Daarnaast is hij bestuurslid van de specialisatievereniging sociaalzekerheidsrechtadvocaten en hoofdredacteur en auteur bij de Nederlandse Documentatie Sociaal Zekerheidsrecht (NDSZ), kernredacteur en auteur bij Opmaat arbeidsrecht. Tevens is hij als docent verbonden aan meerdere opleidingen, waaronder de Beroepsopleiding advocatuur. Tenslotte is hij verbonden als auteur aan het Tijdschrift Recht en Arbeid (TRA).

 • Prof. mr. dr. Willemijn Roozendaal

  Prof. dr. mr. Willemijn Roozendaal is bijzonder hoogleraar sociale zekerheidsrecht en universitair hoofddocent arbeidsrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij publiceert regelmatig over onderwerpen als de zieke werknemer, gelijke behandeling en privacy in het socialezekerheidsrecht en arbeidsrecht

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van VU Law Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling