KiesUwCursus
€ 2.250,00 (geen btw)
Home Cursussen Leergang Grondslagen vennootschaps- en ondernemingsrecht

Leergang Grondslagen vennootschaps- en ondernemingsrecht

Praktijkgerichte basis in vennootschaps- en ondernemingsrecht

Met welk vraagstuk u in het vennootschaps- en/of ondernemingsrecht ook aan de slag gaat, een gedegen kennis van de grondslagen hiervan is onmisbaar. In deze leergang duikt u in de basisleerstukken en gaat u van daaruit naar de actualiteit en praktijk.

De meeste advocaten en juristen weten het van zichzelf: “Ik heb veel praktijkervaring opgebouwd, ik heb kennis ontwikkeld van een aantal specialismen, maar ik ben het zicht op de grondslagen van het vennootschaps- en ondernemingsrecht kwijtgeraakt”. Dat is problematisch, omdat ons recht een getrapte structuur heeft en dat dus de gedachtevorming over zelfs de meest gespecialiseerde vragen bij de basis moet beginnen. Bovendien zijn er de laatste jaren enkele belangrijke wijzigingen geweest in het vennootschapsrecht, onder meer door de invoering van nieuwe rechtsvormen.

De belangrijkste basisleerstukken van vennootschaps- en ondernemingsrecht worden ten behoeve van juristen in de praktijk behandeld. Dat gebeurt door elk leerstuk gedegen en helder te behandelen, door dat toe te spitsen op veel voorkomende problemen in de praktijk, door de laatste stand van de rechtspraak te bespreken en door tips & tricks voor de praktijk te geven. 

Deze leergang helpt zowel generalisten als specialisten te bepalen waar de vennootschapsrechtelijke of ondernemingsrechtelijke crux van het probleem zit, welke instrumenten er zijn om cliënten of collega’s verder te helpen en hoe de oplossing in de praktijk vorm gegeven moet worden. Of het nu gaat om toepassing van de toetsing van besluiten, om vertegenwoordiging, om kapitaal- en vermogensbescherming, om ondernemingsrechtelijke geschillenbeslechting, de leerstukken en het overzicht zijn voor elk type praktijk relevant. Na afloop van deze leergang heeft u alle kennis direct paraat om beter en sneller de grote lijnen van een oplossing te doorgronden. 

Doelgroep & toelatingseisen
De leergang is bedoeld voor:

  • advocaten met een algemene praktijk die met het ondernemingsrecht te maken krijgen en die daarom de grondslagen van het vennootschaps- en ondernemingsrecht willen beheersen en een compleet overzicht willen hebben van het vakgebied zodat ze met vertrouwen kunnen adviseren en procederen;
  • advocaten met een gespecialiseerde praktijk die hun specialistische kennis willen aanvullen met de algemene kennis van het vennootschaps- en rechtspersonenrecht zodat zij die binnen hun specifieke praktijk optimaal kunnen gebruiken; te denken valt aan advocaten die actief zijn met het algemene civiele recht, arbeidsrecht, verzekeringsrecht, intellectueel eigendomsrecht, huurrecht en aansprakelijkheidsrecht;  
  • bedrijfsjuristen die met vennootschapsrechtelijke en ondernemingsrechtelijke vragen te maken hebben en daarover ook vaak in algemene zin moeten adviseren 
  • juristen bij werkgevers- en werknemersorganisaties en koepels die vanwege hun onderhandelingsactiviteiten en door hun contacten met andere belangenbehartigers in grote lijnen op de hoogte moeten zijn van de actuele stand van het vennootschaps- en ondernemingsrecht: 
  • (kandidaat) notarissen; 
  • Aan de leergang kunnen ook andere academici (bijvoorbeeld accountants) deelnemen op voorwaarde dat zij door opleiding of werkervaring de leergang op juridisch academisch niveau kunnen volgen. Dit wordt vooraf beoordeeld aan de hand van het cv en eventueel een intakegesprek. U kunt uw cv sturen naar: [email protected]. Wij streven ernaar u binnen twee weken te informeren. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 020 598 6255. Het is ook mogelijk uw vraag per mail te stellen: [email protected]

Twijfelt u of u over de juiste voorkennis beschikt voor deze leergang? Neem dan contact op met Monique Becker via [email protected] of (020) 598 3694.

ZIFO
De leergang maakt deel uit van het opleidingsaanbod van het Zuidas Instituut voor Financieel recht en Ondernemingsrecht (ZIFO). ZIFO vindt de leergang een belangrijke opleiding voor de praktijk van haar partners.

De leergang Grondslagen Vennootschaps- en Ondernemingsrecht bestaat uit 6 colleges van 3 uur. Verspreid over twee maanden volgt u zes colleges gegeven door docenten uit wetenschap en praktijk. Tijdens deze colleges delen zij hun specifieke kennis en ervaring met u. Ook stimuleren zij u om casussen te bediscussiëren en op te lossen.

Programma en planning van de leergang
Lees een uitgebreide omschrijving van alle thema’s en onderwerpen die tijdens deze leergang behandeld worden in de programma-omschrijving onderaan deze pagina.

Cursusleiding
De leergang staat onder leiding van prof. mr. J.B. Huizink, hoogleraar ondernemingsrecht aan de VU en zelfstandig juridisch adviseur. Hier vindt u een overzicht met de cursusleider en alle vaste docenten die betrokken zijn bij deze leergang.

Onderwijsvorm en tijdsinvestering
Het onderwijs bestaat uit een behandeling van de theorie gecombineerd met toepassing daarvan in de praktijk. Door het voorbereiden en behandelen van een casus tijdens de colleges worden de deelnemers actief bij de leergang betrokken. Het onderwijs vindt plaats in de vorm van een hoorcollege met werkgroep-elementen. Dit betekent dat tijdens de colleges een actieve deelname van de cursisten gestimuleerd en verwacht wordt. De colleges duren, inclusief een kleine pauze, 3 uur. Per college moet rekening gehouden worden met een voorbereidingstijd van 3 a 4 uur. Aan deze leergang is geen examen verbonden.

Didactiek
De docenten hebben een gedegen kennis van de wetenschap en de praktijk ze brengen die in bij de colleges. Het onderwijs bestaat uit een behandeling van de theorie gecombineerd met toepassing daarvan in de praktijk aan de hand van voorbeelden en concrete kwesties. Door het voorbereiden vooraf en het behandelen van een casus tijdens de colleges worden de deelnemers actief bij de leergang betrokken. Het onderwijs vindt plaats in de vorm van een hoorcollege met werkgroep elementen. Dit betekent dat tijdens de colleges een actieve deelname van de cursisten wordt gestimuleerd en verwacht. De colleges duren, exclusief een pauze, 3 uur.

Het onderwijs wordt tijdens de leergang ondersteund door de digitale leeromgeving Canvas. Hierop vindt u aanvullingen op literatuur, PowerPoint-presentaties en andere relevante stukken en krijgt u praktische informatie. Indien relevant worden tijdens de leergang actuele ontwikkelingen gemeld. Via Canvas kan ook contact worden onderhouden met medecursisten en de cursusleiding.

ZIFO
De leergang maakt deel uit van het opleidingsaanbod van het Zuidas Instituut voor Financieel recht en Ondernemingsrecht (ZIFO). ZIFO vindt de leergang een belangrijke opleiding voor de praktijk van haar partners. 

Programma: onderwerpen per college
Bekijk verder onderaan deze pagina een uitgebreide omschrijving van alle thema’s en onderwerpen die tijdens deze leergang behandeld worden in de programma-omschrijving.

Programma

Data en planning
Data bijeenkomsten: 21 en 28 maart, 5, 11, 18 en april 2023.
Bekijk hier de volledige planning voorjaar 2023.
Let op: data onder voorbehoud. Per e-mail ontvangt u uiterlijk zes weken voor aanvang van de leergang de meest recente versie van deze planning.

Let op: heeft u een niet-juridische academische (voor)opleiding?
Dan vragen wij u om bij uw inschrijving een cv in te sturen. U kunt uw cv sturen naar: [email protected].

Voor deelnemers die in het Caraïbisch gebied verblijven is er in sommige gevallen de mogelijkheid om deze leergang op afstand te volgen. Heeft u interesse neem dan contact met ons op via [email protected].

Locatie
Deze leergang vindt plaats aan de VU Amsterdam.
De colleges van deze leergang zijn erop ingericht om op locatie aan deel te nemen. De kwaliteit van het onderwijs staat bij de VU Law Academy altijd voorop en onze docenten geven er dan ook de voorkeur aan dat u bij alle colleges op locatie aanwezig bent. Interactie tussen docent en cursisten en cursisten onderling speelt een belangrijke rol in de overdracht en in het delen van kennis en ervaringen. Daarnaast is uit onderzoek onder onze cursisten gebleken dat juist om deze reden de behoefte aan fysiek onderwijs zeer groot is.

Indien u ziek bent, kunt u bij uitzondering het college live online via Zoom volgen.

Bekijk hier alle informatie rondom fysiek en online onderwijs.

Groepsgrootte
Maximaal 25 deelnemers.

Prijs
€ 2.250,- (prijs 2023) dit bedrag is vrijgesteld van btw en inclusief digitaal cursusmateriaal en consumpties.

– voor deelnemers afkomstig van de partners binnen ZIFO geldt een gereduceerde prijs van € 2.050,- (prijs 2023). Deze korting geldt niet in combinatie met andere kortingen.
– bent u lid van de Pratizijns-sociëteit? Dan komt u in aanmerking voor korting. Zie het overzicht met de actuele kortingen.
– subsidie: profiteer voor deze opleiding van €1000,- subsidie vanuit het STAP-budget. Geïnteresseerd?

Deze kortingen gelden niet in combinatie met andere kortingen. Bekijk onze actuele kortingen.

Vakliteratuur
U ontvangt van de VU Law Academy het digitale onderwijsmateriaal (artikelen, jurisprudentie)en de hand-outs van presentaties via de digitale leeromgeving Canvas.

Digitale leeromgeving
Het onderwijs wordt ondersteund door de digitale leeromgeving Canvas. Hierop vindt u aanvullingen op literatuur, PowerPoint-presentaties en andere relevante stukken. Zo blijft u op de hoogte van actualiteiten. Ook kunt u via de digitale leeromgeving contact leggen met medecursisten en de cursusleiding.

Punten
18 PO opleidingspunten voor De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).
Deze leergang valt onder het hoofdrechtsgebied Ondernemingsrecht volgens de Nederlandse Orde van Advocaten.

Kwaliteitsgarantie
De VU Law Academy is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze leergangen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).

Certificaat
U ontvangt een certificaat van deelname na afloop van de leergang als u aan ten minste vier van de zes bijeenkomsten heeft deelgenomen. Aan de leergang is geen examen verbonden.

Editie(s)

Reviews over cursussen van VU Law Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling