KiesUwCursus
€ 2.800,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen Leergang Effectieve conflicthantering voor juristen

Leergang Effectieve conflicthantering voor juristen

Het Centrum voor Conflicthantering is al sinds 1993 hét opleidingsinstituut tot erkend mediator en oplossingsgericht coach!

Van juridische professionals wordt in toenemende mate een moderne rol als proactieve probleemoplosser verwacht, waarbij niet alleen juridische kennis en vaardigheden, maar ook andere competenties en creativiteit noodzakelijk zijn. Denk aan de jurist als mediator, de maatschappelijke effectieve rechter, de rechter als regierechter, conflictoplosser en verwijzer, de advocaat als conflictanalist (T-shaped advocaat, die naast diepgaande juridische kennis, ook kennis heeft over conflictmanagement), procesbegeleider en onderhandelaar, en de responsieve en oplossingsgerichte gemeenteambtenaar.

Unieke samenwerking VU Amsterdam en CVC

De VU Law Academy en het Centrum voor Conflicthantering zijn een bijzondere samenwerking aangegaan bij het ontwikkelen en de organisatie van deze leergang. Door bundeling van specifieke kennis van beide partijen is deze unieke leergang ontwikkeld die inspeelt op de nieuwe eisen die gelden voor juristen en andere academische professionals die in een juridische omgeving werkzaam zijn. In deze leergang leert u hoe effectieve conflictoplossingsmechanismen, vanuit een brede visie op het voorkomen, inperken en oplossen van conflicten gekozen en toegepast kunnen worden. De interactieve hoorcolleges en trainingen worden verzorgd door docenten van de Faculteit der rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam en van het Centrum voor Conflicthantering. Als u na het volgen van deze leergang besluit zich verder te willen scholen tot professioneel mediator en de mediationopleiding bij het CvC gaat volgen, dan krijgt u een vrijstelling voor de theoretische dag.

Leerdoelen

Na het volgen van deze leergang heeft u een brede kennis van het palet aan geschilbeslechtings- en conflictoplossingsmethoden en kunt u deze gebruiken in uw praktijk. U kunt in een conflictsituatie een analyse maken van de verschillende aspecten van het conflict en aan de hand daarvan de meest passende conflictoplossingsmethode kiezen. U kunt communicatie-, mediation- en onderhandelingstechnieken praktisch toepassen en collega’s en rechtzoekenden adviseren bij de keuze van een effectieve conflictoplossingsmethode.

Voor wie en ingangseisen

De leergang is vooral bedoeld voor juristen die er niet alleen naar streven sterk te zijn in het juridisch metier, maar ook in de soft skills en de bredere kijk op conflicten, zodat zij hun clientèle adequater van dienst kunnen zijn en zo toegevoegde waarde bieden. Een aantal jaren ervaring in een eigen juridische werksituatie is daartoe gewenst. De leergang is toegankelijk voor juristen, zoals advocaten, rechters, bedrijfsjuristen en ambtenaren binnen de (semi-)overheid en bij not-for-profit instellingen. Voor andere academici is de leergang toegankelijk wanneer aan de hand van het cv en eventueel intakegesprek met betrekking tot opleiding en werkervaring is vastgesteld dat deze juridisch academische leergang met goed resultaat kunnen volgen.

Werkwijze

Verspreid over drie maanden volgt u vier interactieve hoorcolleges, vier workshops en 1 of meer keuzemodules (conflictoplossing in arbeidsrecht, bestuurs(proces)recht en civiele handelszaken), gegeven door docenten uit wetenschap en praktijk. Tijdens de bijeenkomsten delen zij hun specifieke kennis en ervaring met u. Ook stimuleren zij u om casussen te bediscussiëren en op te lossen. In de workshops worden in onder meer rollenspellen in kleine groepen aan de hand van praktijkcasus communicatie-, mediation-, (Harvard)onderhandelings-, conflictanalyse- en conflictvaardigheden getraind.

Programma

8 inspirerende colleges

10 november 2020 | Interactief college: Introductie conflictoplossing, conflictanalyse en conflictdiagnose
18 november 2020 | Interactief college: Onderhandelen (Harvard/positioneel)
25 november 2020 | Training Onderhandelen (Positioneel)
4 december 2020 | Training Onderhandelen (Harvard)
16 december 2020 | Training Conflictdiagnose
5 januari 2021 | Interactief college: Mediation
13 januari 2021 | Training Mediation
20 januari 2021 | Training Verdieping mediation (rechtsgebieden civiel-/bestuursrecht)

Sprekers

  • Fieke Harinck

    Fieke Harinck is Universitair Docent Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden. Zij promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp Onderhandelen en Conflicthantering. Sinds september 2001 is zij werkzaam aan de Universiteit Leiden en heeft zij haar onderzoek op het gebied van conflicthantering en onderhandelen voortgezet, en begeleidt daarbij jonge promovendi. Zij verzorgt de vakken ‘Social Psychology in Organization’ en ‘Motivation, Power and Leadership’ in de opleiding Psychologie. Daarnaast is zij actief lid van de International Association for Conflict Management, en publiceert zij regelmatig in internationale vaktijdschriften op het gebied van conflicthantering. Waar mensen bij elkaar komen, ontstaan onvermijdelijk conflicten. De meeste conflicten kunnen we zelf oplossen, maar soms is er een derde partij, een mediator, nodig om de partijen weer met elkaar te laten praten. Mediation, of mediationvaardigheden, zijn dus onmisbaar voor het goed laten functioneren van organisaties. Wat me opvalt bij het CvC is de combinatie van een professionele aanpak en een prettige werksfeer.

  • Lenka Hora Adema

    Lenka Hora Adema is organisatiecoach (MOC), gespecialiseerd in conflicthantering (NMI registermediator ) en heeft veel ervaring met het begeleiden van organisatieveranderingen binnen overheden. Als (team)coach (NOBCO) richt zij zich met name op teamontwikkeling en het coachen van professionals en leidinggevenden. Als mediator is zij gespecialiseerd in conflicten met de overheid, samenwerkingsconflicten en arbeidsconflicten. Lenka is daarnaast opleider, intervisiebegeleider en assessor (CPION/CRKBO). Tot slot is zij redactielid van het vakblad voor mediators in Nederland (Tijdschrift Conflicthantering). Eerder werkte Lenka als advocaat, wetenschappelijk medewerker bij de Hoge Raad der Nederlanden en beleidsadviseur bij een ministerie. Lenka Hora Adema is instituut assesor bij het CvC en traint onder andere in de Mediationopleiding, de Specialisatie Arbeidsmediation en de Specialisatie Overheid Mediator.

  • Dick Allewijn

    Dick Allewijn (1952) is MfN-registermediator, trainer en bijzonder hoogleraar mediation aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als mediator heeft hij een algemene praktijk, met als specialisatie conflicten waarin de overheid betrokken is. Als oud-bestuursrechter kent hij de dynamiek van die conflicten maar al te goed. Als mediator weet hij bruggen te slaan tussen de koele systeemwereld van de overheid en de warme leefwereld van de burger. Hij schreef hierover onder meer het boek: “Met de overheid om tafel, fair play aan beide kanten” (tweede druk, SDU 2013).

  • Linda Couwenberg

    Linda Couwenberg (1974) is MfN-registermediator en jurist met ruime ervaring binnen de advocatuur en het bedrijfsleven. Als advocaat specialiseerde zij zich in het insolventierecht en trad zij regelmatig op als curator in faillissementen. Een aantal jaren was zij werkzaam als interim-jurist binnen het bedrijfsleven en de financiële sector. Als mediator richt Linda zich onder andere op zakelijke geschillen. Mediation in faillissementszaken heeft haar bijzondere aandacht. Linda is oprichter en partner van de Mediation Kamer Amsterdam (mediationkameramsterdam.nl) een samenwerkingsverband van zakelijke mediators. Sinds 2016 is Linda trainer voor het CvC en geeft zij maatwerktrainingen aan bedrijven en overheden op het gebied van conflictvaardigheden.

  • Linda Reijerkerk

    Linda Reijerkerk (1960) is directeur en opleider van het Centrum voor Conflicthantering (CvC). Gedurende haar gehele arbeidzame leven heeft Linda trainingen ontwikkeld en gegeven: eerst als internationaal consultant op alle continenten. De laatste 10 jaar als inleider en trainer voor mensen die nieuwsgierig zijn naar Mediation of zelf mediator willen worden. In 2001 heeft zij tevens de opleiding tot professioneel coach afgerond. "In beweging brengen" is het credo van Linda. Dat doet zij als mediator wanneer zij vastzittende conflicten tegenkomt en partijen naar een oplossing weet te begeleiden. Of zij brengt - als coach - managers in beweging die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten. Als MfN (voorheen NMI) register mediator heeft zij meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van complexe mediationzaken. Zo heeft zij vele succesvolle mediations op het gebied van milieu- en ruimtelijke ordening op haar naam staan. Daarbij heeft zij conflicten die soms al meer dan 15 jaar 'vastzaten' tot een bevredigend einde weten te brengen. Vaak waren dit zogenaamde multiparty conflicten waarbij meerdere partijen betrokken waren, zoals een bedrijf, een provinciale of gemeentelijke overheid en burgers (bijvoorbeeld groepen van 2 tot ca 300 burgers). Linda is mediator bij de Raad van State voor milieu- en ruimtelijke ordeningszaken, en mediator bij de rechtbank voor zakelijke conflicten en arbeidsgeschillen.

Editie(s)

Reviews over cursussen van Centrum voor Conflicthantering

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling