KiesUwCursus
Home Cursussen Kinderalimentatie (e-learning)

Kinderalimentatie (e-learning)

In 2013 heeft de Expertgroep Alimentatienormen een ingrijpende wijziging aangebracht in de aanbevelingen voor de berekening van kinderalimentatie. De berekening van de draagkracht voor kinderalimentatie vindt sindsdien meer forfaitair plaats. De bedoeling van deze wijziging in de berekeningssystematiek was onder meer dat de berekening eenvoudiger zou worden. Inmiddels zijn we tien jaar verder en blijkt de berekening van kinderalimentatie nog altijd niet zo gemakkelijk te zijn. Niet op ieder punt bestaat een eenvoudige richtlijn. Denk bijvoorbeeld aan de verwerking van de kosten van kinderopvang. Ook de jurisprudentie blijft, onder meer blijkens de recente jurisprudentie over de inkomensafhankelijke combinatiekorting, in ontwikkeling. Daarnaast blijven ook de richtlijnen zelf ook in ontwikkeling. Zo bestaat er sinds 1 januari 2023 ook in het kader van de kinderalimentatie een zogenoemd woonbudget dat inhoudelijk afwijkt van de eerdere forfaitaire woonlasten.

In deze verdiepende cursus komen deze kwesties, maar ook andere aandachtspunten bij de berekening van kinderalimentatie aan de orde. De cursus besteedt aandacht aan zowel de berekening van alimentatie voor een minderjarig kind als voor een (jong)meerderjarig kind. Daarbij komt de meest recente jurisprudentie aan bod.

Deze juridische nascholing bestaat uit de volgende blokken:

 • Blok A Grondslagen
 • Blok B Aandachtspunten behoefte en behoeftigheid
 • Blok C Aandachtspunten draagkracht

Leerdoelen

Na afloop van deze juridische nascholing:

 • kent u de grondslagen voor de vaststelling van een bijdrage voor minderjarige en (jong-)meerderjarige kinderen;
 • kunt u de behoefte aan kinderalimentatie vaststellen in bijzondere gevallen;
 • weet u wanneer de behoeftigheid een rol speelt bij de vaststelling van kinderalimentatie;
 • kunt u de draagkracht voor kinderalimentatie vaststellen in bijzondere gevallen;
 • kent u de actuele jurisprudentie die van belang is bij de vaststelling van kinderalimentatie.

Programma

De eLearning van JurisDidact is geen webinar. Bij een live webinar dient u in te loggen op het aanvangstijdstip van de webinar. Bij JurisDidact kunt u 24/7 inloggen op de eLearning, wanneer u het schikt. Bij eLearning bent u dus niet gebonden aan tijd en plaats. U kunt gebruikmaken van de online omgeving zolang de cursus op de website van JurisDidact wordt vermeld (cursussen zijn actueel).

Docent(en)

 • Mr. A. (Anouk) Wakker

  Mr. A. (Anouk) Wakker is docente personen- en familierecht. In het bijzonder doceert zij over alimentatierecht en -rekenen. Zij is lange tijd werkzaam geweest als familierechtadvocaat en mediator. Ook is zij werkzaam geweest bij de Rechtbank Midden-Nederland als onder meer stafjurist op de afdeling Familierecht.

Reviews over cursussen van JurisDidact

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling