console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
Home Cursussen Inzicht in de OR: de financiële cyclus

Inzicht in de OR: de financiële cyclus

Info

Verdiep je inzicht in dit belangrijke beïnvloedingsinstrument!

Het eerste kwartaal van ieder jaar staat in elke organisatie in het teken van het financiële jaarverslag. Naast de wettelijke verplichting om naar de buitenwereld te rapporteren, zijn veel mensen vooral geïnteresseerd in de prestaties van de organisatie afgelopen jaar. Deze inzichten vormen een leidraad voor de plannen voor komend jaar en de jaren daarop.

Belang van het financiële jaarverslag voor de OR
Wat kan/moet je als ondernemingsraad met het jaarverslag? Wat is belangrijk? Hoe lees je de verschillende financiële rapportages?
Door deze training ga je nog beter begrijpen wat je leest in het verslag en wat juist niet. En vooral ook, wat kan je als OR ermee kan.

Praktische training verspreid over 2 ochtenden

 • De basis rond het financiële jaarverslag (4 april 2023)
 • Analyse van het eigen verslag (18 april 2024)

De docent, Rob Latten, bedrijfskundige en controller met een ruime ervaring in medezeggenschap, behandelt de wet en de verplichtingen rond het financiële jaarverslag. Hij geeft je inzicht in de belangrijkste informatie die in het jaarverslag worden beschreven. Uitgangspunt is de aandacht voor de rol van de medezeggenschap in het proces van het financiële jaarverslag. Relevante begrippen, zoals balans, winst-en-verliesrekening als het kasstroomoverzicht worden toegelicht. Je krijgt handvatten om als OR-lid te achterhalen wat de belangrijkste zorgen, aandachtspunten of risico’s zijn.

Vertaling naar eigen organisatie
Om ervoor te zorgen dat je het geleerde kan toepassen in jouw eigen organisatie ontvang je voorafgaand aan de training voorbereidingsopdrachten en achtergrondinformatie. Als voorbereiding op de tweede bijeenkomst voer je een aantal opdrachten uit te voeren, waaronder een gesprek met de financieel verantwoordelijke van jouw organisatie. Je analyseert het jaarverslag van jouw eigen organisatie vóór de tweede bijeenkomst. 

Wat biedt deze training je? 

 • Introductie in financiële terminologie waardoor je vertrouwd raakt met het leggen van verbanden tussen de financiële rapportages en het beleid van de organisatie, vooral gericht op het financiële jaarverslag;
 • Inzicht in de wijze waarop je het financiële jaarverslag snel en overzichtelijk ordent en beoordeelt;
 • Handvatten om de beïnvloedingsmogelijkheden van de medezeggenschap te versterken.

Voor wie?
De training is bestemd voor medezeggenschapsleden uit de (centrale) ondernemingsraad of medezeggenschapscommissies.

Docent
drs. ing. Rob Latten MBA is bedrijfskundige en controller. Hij is organisatieadviseur bij DeVerandermotOR en adviseert ondernemingsraden bij fusies, reorganisaties en verandertrajecten. Ook is Rob docent op de Hogeschool van Rotterdam waar hij o.a. lesgeeft in financiële vakken zoals management- en financial accounting. Samen met Jako van Slooten schreef hij het boek ‘OR en Financieel management, voor de OR ontrafeld‘.

Incompany
Heb je interesse om deze training incompany te volgen?
Neem contact op met onze collega Carola van Rijn via [email protected] of 070 378 99 69. Carola bespreekt graag de mogelijkheden met je.

Reviews deelnemers

“Fijne spreker, interactief, inspelend op leervragen vanuit deelnemers. Goed tempo.”

Programma"

Programma

Datum en tijd: donderdag 4 april en 18 april 2024

DE BASIS ROND HET FINANCIËLE JAARVERSLAG (4 APRIL 2024)
09:00 – 09:30

Ontvangst en inschrijving

09:30 – 11:00

Het financiële jaarverslag – deel I

 • Inzicht in de filosofie van het gebruik van de financiële jaarverslag
 • Balans, winst-en-verliesrekening en het kasstroomoverzicht
11:00 – 11:30

Pauze

11:30 – 12:45

Het financiële jaarverslag – deel II

 • Inzicht in de beïnvloedingsmogelijkheden van de medezeggenschap
 • Onderzoek naar belangrijkste zorgen, aandachtspunten of risico’s

ANALYSE VAN HET EIGEN VERSLAG (18 APRIL)

09:00 – 09:30

Ontvangst en inschrijving

09:30 – 11:00

Inzicht in het eigen financiële jaarverslag – deel I

 • Aan de hand van voorbereidingsopdrachten en analyse van het financiële jaarverslag van jouw organisatie vertaal je het geleerde naar de praktijk
11:00 – 11:30

Pauze

11:30 – 12:45

Inzicht in het eigen financiële jaarverslag – deel II

Persoon

Sprekers

 • R. (Rob) Latten

  Drs. Ing. Rob Latten MBA is bedrijfskundige en controller. Hij is organisatieadviseur bij DeVerandermotOR.nl en adviseert ondernemingsraden bij fusies, reorganisaties en verandertrajecten. Daarbij zit de focus op het doen en begeleiden van strategische en financiële analyses. Ook is Rob docent op de Hogeschool van Rotterdam waar hij o.a. lesgeeft in financiële vakken zoals management- en financial accounting.

Maps

Editie(s)

Review

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling