Tiende jaarlijkse symposium van het Instituut voor Financieel Recht (IFR) van de Radboud Universiteit
In Nederland en elders in Europa is een duidelijke trend waarneembaar waarbij financiële instellingen sneller en op grotere schaal aansprakelijk worden gesteld wegens een schending van de zorgplicht. Hoe zal de zorgplicht in de financiële sector zich de komende jaren verder ontwikkelen?
De Hoge Raad heeft recentelijk principiële uitspraken gedaan over de toepassing van het dwalingsleerstuk bij renteswaps. In hoeverre biedt een beroep op dwaling voordelen boven een beroep op schending van de zorgplicht?
Financiële instellingen moeten in toenemende mate rekening houden met een oordeel van de civiele rechter dat clausules in financiële contracten onredelijk bezwarend en daardoor aantastbaar zijn. Het Europees Hof van Justitie heeft hierin een zeer strenge lijn gekozen. Ook hier rijst de vraag welke voordelen deze route oplevert ten opzichte van een beroep op schending van de zorgplicht.
Een hot issue in de financieringspraktijk is de vraag of de bancaire zorgplicht mee over gaat bij een overdracht van vorderingen van een bank aan een niet-bank. Hierover zijn prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad.
De zorgplicht van pensioenfondsen richting deelnemers wint aan belang. Deelnemers krijgen in toenemende mate keuzes voorgelegd met mogelijk grote gevolgen voor hun pensioenen.
Ten slotte zal ook het EU “Action Plan: Financing Sustainable Growth” gevolgen hebben voor de invulling van de zorgplicht. Want hoe zal de doelstelling om meer kapitaal naar groene projecten te leiden in de praktijk uitpakken voor aanbieders en investeerders?
Deze en andere aspecten van zorgplicht in de financiële sector zullen vanuit praktisch en theoretisch perspectief belicht worden door vooraanstaande sprekers uit theorie en praktijk.
De volgende onderwerpen komen aan bod
- Zorgplicht & dwaling, in het bijzonder bij renteswaps
- Zorgplicht & onredelijk bezwarende bedingen in algemene voorwaarden
- Zorgplicht bij overdracht van vorderingen van een bank naar een niet-bank
- Zorgplicht & pensioenfondsen
- Zorgplicht & sustainable finance
Doelgroep
Advocaten en (kandidaat-)notarissen die werkzaam zijn in de financiële praktijk, juristen werkzaam bij banken, verzekeraars, andere financiële ondernemingen, pensioenfondsen, financiële toezichthouders, het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Veiligheid en Justitie, compliance officers en wetenschappers die zich bezig houden met financieel (toezicht)recht.
Reviews over cursussen van CPO
Deel uw ervaring met vakgenoten!