KiesUwCursus
Home Cursussen Het Strafrechtelijk brein: de invloed van neurowetenschap in het strafrecht

Het Strafrechtelijk brein: de invloed van neurowetenschap in het strafrecht

prof. dr. D. F. Swaab, prof. dr. G. Meynen & prof. mr. dr. G.G.J.A. Knoops

In deze nieuwe praktijkcursus zal een uniek team van docenten u meenemen naar de wondere wereld van de neurowetenschappen en het toenemende belang daarvan voor het strafrecht. Daarbij zal met name worden ingegaan op de ontwikkelingen binnen de neurobiologie voor zover relevant voor de strafrechtspraktijk, onder meer in het kader van bepaalde strafuitsluitingsgronden.

De invloed van neurowetenschappelijk onderzoek op het strafrecht betreft een relatief onontgonnen terrein, ook in het kader van de discussie omtrent de ‘vrije wil’ en de invloed van bepaalde genetische predisposities op de rechtsvinding in strafzaken. Strafrechtjuristen moeten beslist op de hoogte zijn van het belang van de neurowetenschap voor de praktijk van het strafrecht.

In deze praktijkcursus zal op al deze aspecten worden ingegaan met als doel om de strafrechtjurist meer inzicht te verschaffen in het functioneren van het menselijk brein en de relatie met de dagelijkse praktijk van het strafrecht. Met deze kennis over het strafrechtelijke brein heeft u beslist een kennisvoorsprong op anderen.

Programma

Datum en tijdstip: vrijdag 22 september 2023, tussen 9.30-17.00
Opleidingspunten: 6 PO NOvA, zowel bij fysieke als online deelname.
Doelgroep: advocaten, leden openbaar ministerie en rechterlijke macht.
Cursuslocatie: fysieke deelname op locatie Novotel Amsterdam, Europaboulevard 10, 1083 AD Amsterdam (op 5 min. loopafstand van trein-/tramstation Amsterdam RAI).
Cursusprijs: € 425,- ex. btw (deelname fysiek, incl. lunch) / € 375,- ex. btw (deelname livestream). De juiste prijs staat op de factuur van EduLaw vermeld.

Sprekers

  • Prof. Swaab

    Prof. Swaab is em. hoogleraar Neurobiologie (UvA), voormalig directeur van het Nederlands Herseninstituut en de Nederlandse Hersenbank, en auteur van de bestsellers ‘Wij zijn ons Brein’ en ‘Ons Creatieve brein’.

  • Prof. Meynen

    Prof. Meynen is hoogleraar Forensische psychiatrie aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen (UU). Zijn onderzoek richt zich met name op toerekeningsvatbaarheid en neurorecht.

  • Prof. Knoops

    Prof. Knoops is advocaat te Amsterdam en treedt op o.a. bij de Hoge Raad, het EHRM en het Internationaal Strafhof. Hij is bijz. hoogleraar politiek van het internationaal recht (UvA Amsterdam).

Editie(s)

Reviews over cursussen van EduLaw

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling