KiesUwCursus
€ 425,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen Het Multilateraal Verdrag ‘MLI’

Het Multilateraal Verdrag ‘MLI’

Het MLI werd officieel op 1 juli 2018 van kracht. Het MLI regelt een breed scala aan wijzigingen van belastingverdragen, zoals afgesproken in het zgn. ‘BEPS’ project van de OESO en de G20 groep van grootste mondiale economieën tegen internationaal belastingontgaan. Al zo’n 90 landen hebben het MLI ondertekend. Op termijn kan het MLI effect hebben voor enkele duizenden bestaande internationale belastingverdragen. Voor Nederland zullen de regelingen van het MLI per 1 januari 2020 inwerking treden. Het concept van het MLI is bepaald revolutionair, en roept tal van lastige vragen op, over de werking en het effect in de praktijk. Daarnaast zijn er de inhoudelijke regelingen van het MLI, waarvan de uitleg en toepassing veel onduidelijkheden bevatten en onzekerheid voor de praktijk inhouden.

Programma

In deze cursus wordt in detail ingaan op onder meer de volgende onderwerpen. Er zal ruime gelegenheid zijn voor cursisten om vragen te stellen en te discussiëren.

  • Hoe werkt het MLI precies? ‘Gedekte’ belastingverdragen. Individuele voorkeuren en voorbehouden, en regels bij conflicterende keuzes van landen. Interpretatie- en taalkwesties.
  • De belangrijkste inhoudelijke regelingen van het MLI: de maatregelen tegen verdragmisbruik en het kunstmatig ontgaan van een vaste inrichting.
  • De positie van Nederland, en het effect van het MLI voor de belangrijkste Nederlandse belastingverdragen.
  • Waar liggen de grootste risico’s op geschillen als gevolg van het MLI, tussen een belastingplichtige en een belastingdienst, en tussen belastingdiensten onderling.
  • De verbeteringen door het MLI in de toegankelijkheid en effectiviteit van de onderling overleg (MAP) procedures.
  • De optionele regeling voor verplichte en bindende arbitrage.

Programma

13.30 uur: Ontvangst met koffie en thee
14.00 uur: College
15.30 uur: Pauze
15.45 uur: College
17.15 uur: Diner
18.15 uur: College
19.45 uur: Pauze
20.00 uur: College
21.30 uur: Einde

Sprekers

  • Hans Mooij

    Hans Mooij International Tax Consultant the Hague, visiting professor International Tax Center Leiden University, Chairman TRIBUTE Foundation for international tax dispute resolution

Editie(s)

Reviews over cursussen van Juridisch PAO Leiden

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling