KiesUwCursus
Home Cursussen Gesloten jeugdhulp (e-learning)

Gesloten jeugdhulp (e-learning)

Jeugdigen die ernstige opgroei- of opvoedproblemen hebben, kunnen worden opgenomen in een instelling voor gesloten jeugdhulp. Dit betreft een gesloten plaatsing in het civiele kader. De wettelijke bepalingen met betrekking tot de gesloten jeugdhulp zijn in hoofdstuk 6 van de Jeugdwet vastgelegd. Gesloten jeugdhulp is de zwaarste vorm van jeugdhulp. Voor opname is altijd een machtiging tot plaatsing in de gesloten jeugdhulp van de kinderrechter vereist.

Aan de opname van de jeugdige gaat een verzoekschrift voor een machtiging en behandeling daarvan door de kinderrechter vooraf. De jeugdige heeft daarbij recht op een eigen advocaat. Gelet op de ingrijpende aard van de beslissing verplicht de wet ambtshalve toevoeging van een advocaat. Alleen advocaten die op de lijst van jeugdrechtadvocaten bij de Raad voor de Rechtsbijstand staan, komen voor deze ambtshalve toevoeging in aanmerking.

In deze nascholing wordt onder andere aandacht besteed aan de grondslag voor een plaatsing in de gesloten jeugdhulp, wie de machtiging kunnen verzoeken, de mogelijkheid tot het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen en uw rol als advocaat. Tevens wordt aandacht besteed aan een aantal actuele ontwikkelingen zoals het wetsvoorstel over het versterken van de rechtspositie van jeugdigen in de gesloten jeugdhulp (Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp).

Deze onderwerpen worden behandeld aan de hand van vier blokken:

 • Blok A Gesloten jeugdhulp algemeen
 • Blok B Soorten machtigingen gesloten jeugdhulp
 • Blok C Uitvoering van de machtiging
 • Blok D Actualiteiten

Leerdoelen

Na volgen van deze juridische nascholing:

 • heeft u kennis van het wettelijk kader van de gesloten jeugdhulp;
 • heeft u inzicht in de verschillende soorten machtigingen en de toetsingscriteria daarvan;
 • heeft u kennis van de beperkende maatregelen en de bijbehorende rechtsbescherming;
 • bent u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de toekomst van de gesloten jeugdzorg en de versteviging van de rechtspositie van betrokkenen.

Programma

De eLearning van JurisDidact is geen webinar. Bij een live webinar dient u in te loggen op het aanvangstijdstip van de webinar. Bij JurisDidact kunt u 24/7 inloggen op de eLearning, wanneer u het schikt. Bij eLearning bent u dus niet gebonden aan tijd en plaats. U kunt altijd gebruikmaken van de online omgeving (cursussen worden actueel gehouden).

Docent(en)

 • Willemijn van Oppenraaij

  Mr. Willemijn van Oppenraaij is als jurist werkzaam bij het Expertisecentrum William Schrikker en is gespecialiseerd in jeugdbescherming, jeugdreclassering en privacy. Zij adviseert medewerkers van gecertificeerde instellingen en pleegzorg, staat hen bij in juridische procedures en ontwikkelt en verzorgt juridische trainingen.

Reviews over cursussen van JurisDidact

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling