KiesUwCursus
Home Cursussen Gemeenteraad en Omgevingswet

Gemeenteraad en Omgevingswet

De Omgevingswet komt er binnenkort aan. Alle regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwen en milieu wordt gebundeld in deze nieuwe wet. Instrumenten en werkwijzen veranderen. Integratie van beleid en uitvoering worden in toenemende mate belangrijk. En de rol van de raad wordt anders.

Wat moet je als raad en griffier nu al weten?

Uiteraard moet de raad weten wat de wet inhoudt. Maar belangrijker is dat een raadslid weet wat de nieuwe wet betekent voor zijn controlerende, maar vooral kaderstellende en volksvertegenwoordigende taken. Zeker nu burgerparticipatie en het creëren van draagvlak een vooraanstaande positie krijgen. Ook de invoering van de wet zal de nodige voeten in aarde hebben. Daar zal de raad geld voor uit moeten trekken.

Ga je zitten wachten tot de wet van kracht wordt in 2021 of ga je nu al anticiperen?

Inhoud en resultaat

In deze middagcursus maakt u vast kennis met de Omgevingswet, de mogelijk nieuwe werkwijzen en de manier waarop de gemeenten voordelen kunnen halen. Niet straks, maar nu al! Want u krijgt als gemeente een stuk meer bestuurlijke afwegingsruimte en burgers krijgen meer invloed op de besluitvorming. Hoe ga je daar als raad mee om? En van belang voor u als griffier: hoe gaat u de raad adviseren hierover?

Bij de cursus wordt ingegaan op de verschillen ten opzichte van het huidige systeem, dat in ieder geval tot 2019 en misschien wel langer van kracht is. Om te kunnen sturen en controleren hebben raadsleden en daarmee ook griffiers op hoofdlijnen inzicht nodig over de verschillende bevoegdheden die nu nog gelden en inzicht in het systeem van de ruimtelijke ordening. Van daaruit begrijp je ook beter de werking en instrumenten van de nieuwe Omgevingswet.

Deze cursus zoomt in op de aspecten die van belang zijn voor de raad.

Tevens krijgt u de mogelijkheid om kennis te nemen hoe men het bij andere raden doet en kunt u met elkaar ideeën uitwisselen. Iedereen is tenslotte met hetzelfde bezig, alleen overal net weer anders.

Doelgroep

Deze cursus is bestemd voor griffiers, raadsadviseurs, gemeenteraad(sleden) en commissieleden.

Programma

8 oktober 2019 van 13:30 – 16.45 uur

 • Wat is omgevingsrecht?
 • Wat is ruimtelijke ordening en hoe past dat in het omgevingsrecht?
 • Wat is het doel van de Omgevingswet?
 • Wat zijn de bevoegdheden van de gemeenteraad nu?
 • Wat zijn de bevoegdheden van de gemeenteraad straks?
 • Wat zijn omgevingswaarden en instructieregels?
 • Wat is de beleidscyclus?
 • Hoe passen daarin de omgevingsvisie, het omgevingsplan en andere taken en bevoegdheden op gemeentelijk niveau?
 • Wat is burgerparticipatie in dit systeem?
 • Hoe kan daar nu al mee gewerkt worden?
 • Waar zit de valkuil voor de raad in het systeem?
 • Vragen van deelnemers

Sprekers

 • Trees van der Schoot

  zelfstandig adviseur | Trees is o.a. auteur van het boek RO voor raadsleden en bestuurders en houdt in die hoedanigheid zeer geregeld presentaties voor gemeenteraden en RO-afdelingen en adviseert hen.

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van Berghauser Pont Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling