KiesUwCursus
Home Cursussen Gedrags- en tuchtrecht voor advocaten

Gedrags- en tuchtrecht voor advocaten

Tijdens deze cursus worden de belangrijkste thema’s binnen het gedrags- en tuchtrecht van de advocatuur besproken. Er wordt aandacht besteed aan kwesties die veelvuldig aan de deken en de tuchtrechter worden voorgelegd. Tevens worden (de belangrijkste wijzigingen in) de Gedragsregels 2018 besproken. De cursus is praktisch ingericht. Aan de hand van recente tuchtrechtjurisprudentie en praktijkvoorbeelden zal worden ingegaan op vragen zoals: Waar liggen de grootste valkuilen? Hoe kunnen die worden voorkomen? Hoe moeten de nieuwe gedragsregels worden uitgelegd? Hoe om te gaan met een tuchtklacht tijdens een tuchtprocedure?

DOELGROEP EN NIVEAU

De doelgroep is alle advocaten.

Niveau is basis.

SYLLABUS

Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus. Een print van de powerpointpresentatie ligt op de locatie voor u klaar.

REVIEWS

Docent werd door eerdere cursisten beoordeeld met een 8,9!

Onze cursus werd met de volgende opmerkingen gewaardeerd:

 • Prima, zeker een aanrader.
 • Heel fijn om met ‘lotgenoten’ op deze manier bijgespijkerd te worden en ervaringen te delen.

Programma

13.00 – 13.30 Ontvangst met een broodje
13.30 – 15.00 Kort overzicht toezicht en tuchtrecht

 • Toezicht deken
 • Verloop tuchtprocedure
 • Tips & tricks in geval geconfronteerd met tuchtklacht

Gedragsregels 2018

 • Belangrijkste wijzigingen in nieuwe Gedragsregels
 • Valkuilen
15.00 – 15.15 Pauze
15.15 – 16.45 Voorkomen van klachten
Dilemma’s en casus
16.45 Afsluiting

Sprekers

 • Mr. J. Mencke

  Advocaat bij Van Rijckevorsel Mencke te Amsterdam, gespecialiseerd in beroepsaansprakelijkheid, tuchtrecht en compliance van beroepsbeoefenaren (in het bijzonder advocaten en notarissen). Begeleidt en staat cliënten bij in tuchtprocedures, in onderzoeken van toezichthouders naar de naleving van voor beroepsbeoefenaren geldende regelgeving (waaronder de WWFT), civielrechtelijke aansprakelijkheidsprocedures bij rechtbanken en gerechtshoven. Publiceert en doceert over Tuchtrecht voor notarissen en advocaten. Legal Mediator en voormalig cassatieadvocaat bij de Hoge Raad. O.m. als advocaat betrokken bij het Novitaris-arrest.

 • Mw. mr. E.J.M. van Rijckevorsel-Teeuwen

  Advocaat bij Van Rijckevorsel Mencke te Amsterdam, gespecialiseerd in het tuchtrecht, het gedragsrecht, de compliance en de beroepsaansprakelijkheid van advocaten en notarissen. Publiceert en doceert regelmatig over de zorgplicht en aansprakelijkheid van advocaten en notarissen. Docent beroepsattitude en beroepsethiek bij de beroepsopleiding van de NOvA en docent beroepsethiek en WWFT voor de Law Firm School. Lid van de Raad van Discipline te Amsterdam. Redactielid van het Tijdschrift Tuchtrecht. MfN-geregistreerd mediator.

Editie(s)

Reviews over cursussen van Instituut voor Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling