KiesUwCursus
Home Cursussen Gebiedsverboden & Online aangejaagde openbare-ordeverstoringen

Gebiedsverboden & Online aangejaagde openbare-ordeverstoringen

Gerenommeerde noodrechtspecialist stelt je helemaal op de hoogte!

Gebiedsverboden zijn een veelgebruikt instrument om allerhande openbare-ordeverstoringen te voorkomen of te beëindigen. Of het nu gaat om de komst van gewelddadige hooligans naar de gemeente of om een verbod voor hangjongeren die de wijk terroriseren.

Er zijn vele wettelijke bepalingen om dergelijke gebiedsverboden op te leggen, die allemaal verschillende voorwaarden, mogelijkheden en beperkingen kennen. Je krijgt antwoord op:

  • Wanneer gebruik je een noodbevel of de lichte bevelsbevoegdheid?
  • Voor welke gebiedsverboden is bijvoorbeeld de APV of de Voetbalwet geschikt?
  • Welk instrument is praktisch het meest geschikt?
  • Welke juridische eisen gelden bij het gebruik van welke bevoegdheid?


Mogelijkheden voor een ‘online-gebiedsverbod’

Daarnaast worden openbare-ordeverstoringen in toenemende mate online aangewakkerd. Dat begon al in 2012 met Project X, maar doet zich recent veelvuldig voor, onder meer in Utrecht en Amsterdam.

Wat zijn de mogelijkheden voor een ‘online-gebiedsverbod’ als iemand op het internet oproept tot wanordelijkheden?

Primeur gemeente Almelo
“Een moderne overheid moet ook online kunnen optreden. Deze bepaling helpt ons bij het veilig houden van onze stad. Dat is waar ik dit voor doe”, stelt burgemeester Arjen Gerritsen van de gemeente Almelo – (bron RTV Oost, 1-12-2022).

De gemeente Almelo heeft als eerste gemeente haar Algemene plaatselijke verordening (APV) aangepast om op te kunnen treden tegen online ordeverstoringen. Hiermee wil Almelo voorkomen dat oproerkraaiers op sociale media anderen mobiliseren tot ongeregeldheden in de gemeente. Hierover en meer hoor je tijdens deze cursus. 

De docent – Noodrechtspecialist mr. Adriaan J. Wierenga
Aan de hand van recente praktijkvoorbeelden en actuele jurisprudentie geeft noodrechtspecialist mr. Adriaan J. Wierenga je een handzaam inzicht in de openbare-ordebevoegdheden van burgemeesters en het juridisch instrumentarium om gebiedsverboden op te leggen.

De cursus is bestemd voor
Professionals werkzaam op het gebied van toezicht, handhaving, veiligheid en openbare orde. Te denken valt aan handhavers, toezichthouders, teamleiders Toezicht en Handhaving, juristen, bestuurders en advocaten. 

Let op! Dit is een online cursus die beschikbaar wordt gesteld via videoconferentie. Zowel docent als deelnemers nemen deel via computer, laptop of tablet. Je ontvangt voorafgaand aan de cursus inloginstructies.

Reviews deelnemers

“Wat een ontzettend prettige en kundige spreker. complimenten! Met volle aandacht naar de seminar geluisterd.”

“Alles bij elkaar vond ik het een hele fijne en leerzame cursus. En, de docent heb ik als deskundig, toegankelijk en enthousiast ervaren; top!”

“Complimenten voor Adriaan Wierenga, voor de duidelijke uitleg en op een inspirerende wijze gegeven.”

Programma

Datum en tijd: 2 november 2023, van 14:00 – 16:15

Gebiedsverboden en online aangewakkerde openbare-ordeverstoringen

  • Inzet van noodbevoegdheden en de lichte bevelsbevoegdheid en de grenzen en mogelijkheden van de daarmee te treffen maatregelen;
  • Inzet van de Wet MBVEO (Voetbalwet) en de APV en de grenzen en mogelijkheden van de daarmee te treffen maatregelen;
  • Actualiteiten en juridische ontwikkelingen ten aanzien van de mogelijkheden bij online aangewakkerde openbare-ordeverstoringen;
  • Balans tussen het respecteren van grondrechten en het treffen van maatregelen ten behoeve van de openbare-ordehandhaving;
  • Handhaving en toezicht.

Sprekers

  • F. (Franc) Pommer

    Franc Pommer, advocaat/partner en expert Openbare orderecht, Handhaving en Omgevingsrecht bij Hekkelman Advocaten.

  • A. (Adriaan) Wierenga

    Mr. Adriaan. J. Wierenga is noodrechtspecialist bij het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV) van de Rijksuniversiteit Groningen waar zijn onderzoek zich richt op de juridische facetten van de openbare-ordehandhaving, rampenbestrijding en crisisbeheersing. Hij is verder betrokken bij onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in Den Haag: Veiligheidsrisico's jaarwisseling (2017), Vreugdevuur Scheveningen (2019) en Coronacrisis (2020/21). Daarnaast is Wierenga onder meer coauteur van Tekst & Commentaar Openbare Orde en Veiligheid, redacteur van het Zakboek Openbare orde en veiligheid van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en gastdocent aan de Politieacademie. Momenteel adviseert hij door het gehele land (overheids)instellingen inzake de coronacrisis, waaronder de Nationale Politie verschillende gemeenten en veiligheidsregio’s.

Editie(s)

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling