KiesUwCursus
Home Cursussen Fiscus, eigen woning en pensioen bij echtscheiding

Fiscus, eigen woning en pensioen bij echtscheiding

De toekomst van de eigen woningregeling alsmede onze oudedagsvoorzieningen bij echtscheiding is – mede met de vorming van een nieuw kabinet – een zéér actueel thema.  De eigenwoningregeling is afgelopen drie jaar grondig geëvalueerd en ‘zeer complex’ genoemd. De oorzaak: als er meerdere ‘life events’ (denk aan verbouwing, verhuizing, scheiding, overlijden) bijeenkomen, schiet de complexiteit ineens erg omhoog. Echtscheiding is daarmee een belangrijke complicerende factor, zeker ook voor begeleidende fiscale adviseurs en hypotheekverstrekkers!

Ook de oudedagsvoorziening is aan complexiteit onderhevig. Van groot belang is om de hoofdlijnen goed in beeld te hebben, waarbij de praktijktoepassing een belangrijk onderdeel is van de cursus.
Nieuwe ontwikkelingen inzake de Wet Pensioenverdeling bij Scheiding 2022 (beoogd!…) liggen al een tijd stil, mede in verband met de politieke ontwikkeling. Deze wetgeving verdient de nodige voorbereidingstijd en het lijkt daarmee praktisch onhaalbaar om begin 2022 de inwerkingtreding te kunnen verwachten. Voorsorteren of timing in verband met een aanstaande scheiding op bestaande ‘vereveningsaanspraken’ dan wel ‘nieuwe conversieaanspraken’ is daardoor eveneens een belangrijk civielrechtelijk aandachtspunt!

Het ‘uitruilen’ van oudedagsvoorzieningen met vermogen, dan wel met andere oudedagsvoorzieningen is een staande praktijk… Dit ‘wegstrepen’ van vermogen tegenover pensioen wordt veel toegepast, vaak zonder kennis van de fiscale gevolgen!

Deze fiscale impact is groot, maar blijft niet zelden volledig onopgemerkt!

Denk aan de voorgestelde uitruil: ‘ik mijn pensioen, jij het jouwe’, of ‘ik de hele woning, jij jouw hele pensioen’! Voor de fiscale (ongewenste) gevolgen krijgt u heldere oplossingen. Ook het inmiddels uitgefaseerde pensioen in eigen beheer heeft hierbij aandacht! De ODV: wat doen we er mee?Een blik op de voorgestelde Wet Pensioenverdeling bij Scheiding kunt u eveneens tegemoet zien. 

De docent verschaft u zo in beide hoofdonderwerpen inzicht en samenhang in de belangrijkste spelregels, mede aan de hand van praktijk casuïstiek met praktische tips.

De actualiteit van Prinsjesdag 2021 zal daarbij tevens aan de orde komen in deze najaarsbijeenkomst!

DOELGROEP EN NIVEAU

De doelgroep is advocaten Personen- en familierecht, (kandidaat)notarissen, mediators en andere academisch gevormde juristen die zich met familierechtelijke zaken bezighouden. De cursus is een basiscursus. Voorkennis van het fiscaal recht is niet vereist.

Niveau is basis.

SYLLABUS

Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus. Een print van de powerpointpresentatie ligt op de locatie voor u klaar.

REVIEWS

Docent werd door eerdere cursisten beoordeeld met een 9,8!

Onze cursus werd met de volgende opmerking gewaardeerd:

  •  Goede, heldere cursus, zeer relevant voor familiepraktijk. Docent met hoge vakinhoudelijke kennis.

Programma

09.00 – 09.30 Ontvangst
09.30 – 11.00 De eigen woning en scheiding: aandachtspunten en invloed nieuwe huwelijksvermogensrecht, renteaftrekbeperking, het praktische ‘alimentatierondje’ bij de ‘drukkende’ rentebetaling en ‘oude’ valkuilen bij veel voorkomende situaties: opgepast bij de vertering van/investering met privé-gelden.
Praktische scheidingscasuïstiek en verdieping fiscale begrippen als verwerving en vervreemding, de aloude bijleenregeling en de zeer complexe ‘economische benadering’ bij boedelmenging.
11.00 – 11.15 Pauze
11.15 – 12.45 Vervolg Scheidingscasuïstiek alsmede de belangrijkste versoepelende besluiten gevolgd door een vragenronde
12.45 – 13.30 Lunch
13.30 – 15.00 Afwikkelingsgevolgen van alle toekomstvoorzieningen bij scheiding: pensioen, lijfrente, gouden handdruk stamrecht, levenslooptegoed, oudedagsverplichtingenaanspraak en bancaire varianten hiervan en de impact van ‘verknochte toekomstvoorzieningen’ aan de hand van juridische én fiscale jurisprudentie.
Bespreking veel voorkomende casuïstiek: ‘ik de Ferrari, jij mijn pensioen..’ of ‘jij de BV, ik de lijfrente’, ‘jij jouw pensioen, ik het mijne’. De fiscale regeling is eenvoudig noch mals!
Zowel aspecten van Inkomstenbelasting, Loonbelasting alsmede Schenkbelasting!
15.00 – 15.15 Pauze
15.15 – 16.45 Verdieping afwikkelingsvarianten en fiscale oplossingen aan de hand van casuïstiek
16.45 Afsluiting

Sprekers

  • Mr. F.H. van der Kamp CT

    Doceert fiscale vakken aan meerdere gespecialiseerde beroepsorganisaties, zoals de specialisatieopleiding van de vFAS, het PAO Belastingwetenschap (PAOB), aan een specialisatieopleiding van de KNB, FBN en Estateplanning expert, tevens is hij reeds ruim 20 jaar verbonden aan de Erasmusuniversiteit (Masteropleiding Financiële Planning), en sinds 2015 aan Tilburg University (gastonderzoeker/docent) en het Fiscaal Instituut Tilburg, publiceert regelmatig in fiscale tijdschriften en heeft een adviespraktijk fiscaal familievermogensrecht

Editie(s)

Reviews over cursussen van Instituut voor Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling