De instructieregels voor het waarborgen van de veiligheid in het Besluit kwaliteit leefomgeving geven uitvoering aan één van de doelen van de Omgevingswet: een veiligefysieke leefomgeving. De inhoud van de regels is gebaseerd op het systeem van de bestaande regelgeving maar met deze regels krijgt ook de vernieuwingvan het nationale omgevingsveiligheidsbeleid vorm.
Deze overgangsfase vormt bij het uitstek het moment om uw kennis op het gebied van externe veiligheid te actualiseren.
Inhoud en resultaat
De nieuwe regels voor externe veiligheid in het Besluit kwaliteit leefomgeving zullen worden behandeld, vanuit de bestaande structuur van het Bevi, het Bevb en het Bevt. Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan onder andere de beleidsvernieuwing die aan deze regels ten grondslag ligt, de koppeling met het omgevingsplan en relevante jurisprudentie.
In deze cursus komen aan bod:
- De kernbegrippen
- Overzicht van bestaande en toekomstige wet- en regelgeving
- Laatste stand van zaken van de jurisprudentie
- Totstandkoming en inhoud van een risicoberekening (QRA)
- Doorwerking van EV (praktijkgericht)
- Belangrijkste wijzigingen op basis van Omgevingswet en Bkl, inclusief overgangsrecht
- Omvang van aandachtsgebieden (brand, explosie en gifwolk) en relatie met het groepsrisico
- Omgevingsmaatregelen in voorschriftengebieden
Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor vergunningverleners, handhavers, juristen en beleidsmedewerkers bij gemeenten, omgevingsdiensten, veiligheidsregio´s en andere overheden die zich op de een of andere wijze met externe veiligheid bezighouden.
Dit zijn enerzijds specialisten EV en milieu die hun kennis willen opfrissenen willen weten wat er voor hen verandert onder de Omgevingswet. En anderzijds beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening en bestemmingsplanmakers die EV moeten regelen in hun bestaande plannen en toekomstige omgevingsplan.
Verder is de cursus interessant voor advocaten en adviseurs.
Reviews over cursussen van Berghauser Pont Academy
Deel uw ervaring met vakgenoten!