KiesUwCursus
Home Cursussen Effectief handelen door correct en overtuigend stemgebruik

Effectief handelen door correct en overtuigend stemgebruik

Stemtraining voor juristen

Bestemd voor: advocaten, adviseurs en andere juristen die veel spreken, presenteren en/of hun stem professioneel willen leren inzetten

Met uw stem kunt u uw boodschap maken of breken. Presenteren, pleiten of een hele dag cliënten ontvangen: veel juristen zijn voor hun beroepsuitoefening direct afhankelijk van hun stem. U spreekt vaak en lang, in vergaderingen of voor groepen, aan de telefoon of door een microfoon. Van een beroepssporter wordt geaccepteerd dat hij vanwege een blessure niet mag presteren. Voor juristen is dit nog altijd minder het geval, terwijl het geringste stemprobleem ernstige professionele gevolgen kan hebben.

In deze training leert u alle ins en outs van uw eigen stemgebruik. Na deze training begrijpt u hoe uw stem werkt en hoe u uw stem gezond, draagkrachtig en overtuigend tijdens uw werkzaamheden kunt inzetten.

In de ochtend gaat u dieper in op het vergroten van uw spreekvaardigheden. U leert over verkeerd stemgebruik en u krijgt tips over diverse aspecten van het spreken, zoals stemkwaliteit, toonhoogte, articulatie, volume, ritme, tempo, intonatie en lichaamstaal, zowel theoretisch als praktisch. Met welke stemtechnieken kunt u ervoor zorgen dat anderen naar u blijven luisteren? Hoe kunt u uw stem op een gezonde manier overtuigend en daadkrachtig laten klinken? Hoe klinkt uw zakelijke stem en welke stemtechniek gebruikt u voor welke communicatieve situatie?

In de middag leert u hoe informatie overtuigend, professioneel en betrouwbaar overgebracht kan worden. In kleine groepen gaat u oefenen. Door naar elkaar te luisteren leert u uw eigen stemgebruik beter kennen.

Reacties van oud-deelnemers

“Geweldige cursus, zou elke jurist moeten volgen. Dames met veel kennis en geduld. Was een feestje.”
– kandidaat-notaris, deelgenomen op 2 november 2021

“Enorm leuke, interessante en leerzame cursus”
– advocaat, deelgenomen op 5 maart 2020

“Deze cursus voorzag in een behoefte waarvan ik me tevoren niet bewust was tot ik de aankondiging zag. Top!”
– jurist, deelgenomen op 5 maart 2020

Programma

09:00 – 09:30

Ontvangst en inschrijving

09:30 – 11:00

Deel I

 • Anatomie
 • Gezond stemgeven in diverse communicatieve situaties
 • Gezond stemgebruik versus verkeerd stemgebruik
 • Preventie van stemklachten
 • Stemhygiëne
 • Stemtraining
11:00 – 11:15

Pauze

11:15 – 12:45

Vervolg deel I

12:45 – 13:30

Lunch

13:30 – 15:00

Deel II

 • Spreektechnieken
 • Opwarm- en repairoefeningen voor uw stem
 • Oefenen in kleinere groepen
 • Met zinnen, teksten en/of een korte voordracht oefenen hoe je je stem op diverse manieren kunt inzetten
 • Feedback op het stemgebruik
15:00 – 15:15

Pauze

15:15 – 16:45

Vervolg deel II

Sprekers

 • B. (Barbara) van Olffen

  Barbara van Olffen is logopedist en is sinds 2009 co-eigenaar van de praktijk ‘Logopedie Flevoland’. Zij richt zich op de behandeling van mensen met stemstoornissen en neurologische spraak- en taalproblemen. Daarnaast werkt zij veel met o.a. (amateur)zangers en beroepsprekers. Barbara is lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Daarnaast is zij lid van de Nederlandse Vereniging van Afasietherapeuten (NVAT) en AfasieNet.

 • V. (Vanessa) van Aurich

  Vanessa van Aurich is logopedist en is sinds 2009 co-eigenaar van de praktijk ‘Logopedie Flevoland’. Na haar jarenlange werkervaring in Engeland en Duitsland keerde zij in 2007 terug naar Nederland om zich te richten op uiteenlopende complexe logopedische klachten, waarbij de therapie binnen de neurologie, de dementie en de oncologie vooral haar interesse hebben. Zij is gespecialiseerd in het helpen met slikstoornissen. Vanessa is lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Tevens is zij lid van de Nederlandse Vereniging van Afasietherapeuten (NVAT) en lid van AfasieNet. Zij is ingeschreven in het register om larynxmanipulatie te mogen toepassen bij stem- en slikproblemen. Daarnaast is Vanessa lid van een landelijke werkgroep supragastrisch boeren/aerofagie.

Editie(s)

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling