KiesUwCursus
Home Cursussen E-cursus Inleiding Omgevingswet

E-cursus Inleiding Omgevingswet

Op 1 januari 2021 is de Omgevingswet van kracht, deze wet beoogt alle wet en regelgeving in het omgevingsdomein te integreren in één wet en een aantal uitvoeringsbesluiten en -regelingen. Tijd dus om u voor te bereiden. Hoe zit die wet nu precies in elkaar? Wat is de systematiek? Welke instrumenten zijn er? Hoe pas je die toe? En wat verandert er ten opzichte van nu? Allemaal vragen die aan de orde komen in deze E-cursus.

Inhoud en resultaat

Deze E-cursus biedt u een introductie in de Omgevingswet. Na afloop van deze cursus heeft u inzicht in:

  • de hoofdlijnen en systematiek van de Omgevingswet
  • de kerninstrumenten en regels
  • de werking van het omgevingsplan, omgevingswaarden en instructieregels
  • de inhoud van de uitvoeringsbesluiten

U weet nu wat waar staat, zodat u aan de slag kunt met de Omgevingswet.

Werkwijze E-cursus

Deze E-cursus is online te volgen in uw eigen omgeving via tablet of computer. U logt in en u start met de lessen, waarbij u in uw eigen tempo de 11 lessen volgt. Elke les is een mix van theorie, verhelderende filmpjes, praktijkvoorbeelden en opdrachten. Na elke les ziet u of u uw opdracht goed heeft beantwoord en krijgt u uitleg.

Op uw persoonlijke overzichtspagina kunt u gedurende de cursus uw kennisopname en voortgang bijhouden. Daardoor kunt u ook goed zien welke onderwerpen uit de cursus wellicht nog extra aandacht nodig hebben.

E-cursus plus Kennisbank

Tegelijk met de E-cursus krijgt u ter ondersteuning ook direct toegang tot de Kennisbank Omgevingsweb Professional, met daarin wetgeving, jurisprudentie, nieuws en achtergrondmateriaal. Deze kunt u tijdens de cursus raadplegen bij het beantwoorden van de opdrachten, maar ook om soms even wat verder te kijken met betrekking tot een onderwerp. De kennisbank blijft beschikbaar zolang u bezig bent met de cursus en vormt een uitgebreide bron van informatie en verdieping.

Als u alle lessen afgerond hebt volgt een toets. U krijgt 10 vragen voorgelegd. Deze zijn een dwarsdoorsnede van de E-cursus. Als u 6 van de 10 vragen correct beantwoordt, bent u geslaagd. U kunt één keer een herkansing doen. Indien u slaagt kunt u direct zelf een certificaat uitprinten.

Na afloop van de cursus krijgt u de beschikking over de Memotrainer. Dit is een interactieve tool, waarmee u uw kennis actueel houdt na de cursus. Na de cursus ontvangt u elke week 10 digitale vragen via uw smartphone, tablet of computer.

De e-cursus zorgt er voor dat u een goed inzicht krijgt in de hoofdlijnen en systematiek van de Omgevingswet en dat deze kennis ook actueel blijft.

Voor wie is de E-cursus?

Deze E-cursus Omgevingswet biedt inzicht in het systeem en de instrumenten van de Omgevingswet. De cursus is speciaal ontwikkeld voor juristen, beleidsmedewerkers, vergunningverleners, toetsers, handhavers werkzaam bij gemeenten, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen en rijksdiensten.

Daarnaast is de E-cursus interessant voor professionals die te maken hebben met het omgevingsrecht: advocaten, adviseurs, architecten, projectontwikkelaars, makelaars, etc.

Programma

Les 1: Inleiding Omgevingswet
In deze les staan we stil bij de invoering van de Omgevingswet. Ook komt in het kort de hele cursus (op hoofdlijnen) aan bod.

Les 2: Kerninstrumenten
In deze les worden de kerninstrumenten van de Omgevingswet behandeld. Er wordt stilgestaan bij; de omgevingsvisie, het omgevingsplan, omgevingswaarden, omgevingsverordeningen, omgevingsgunning, programma’s en het projectbesluit. Ook komen algemene regels aan bod.

Les 3: Omgevingswaarden en instructieregels
In deze les wordt langer stilgestaan bij de in les 2 behandelde omgevingswaarden. Zo worden de inhoud en de werking van omgevingswaarden uitgebreid behandeld. Ook de inhoud en toepassing van instructieregels komen aan bod.

Les 4: Het omgevingsplan, deel I
In deze les staat het omgevingsplan binnen het Omgevingswetstelsel centraal. Er wordt naar het omgevingsplan gekeken als ‘vervanger’ van het bestemmingsplan. Ook komt de relatie met de andere instrumenten uit de Omgevingswet aan de orde.

Les 5: Het Omgevingsplan, deel II
In deze les wordt behandeld hoe het omgevingsplan eruit zal gaan zien. Wat moet er eigenlijk in een omgevingsplan? Het Besluit kwaliteit leefomgeving speelt een cruciale rol bij de beantwoording van deze vraag en wordt in deze les dan ook nader bestudeerd.

Les 6: De omgevingsvergunning
In deze les staat de omgevingsvergunning centraal. De veranderingen in de Omgevingswet worden besproken en zowel toetsingskaders als rechtsbescherming komen aan bod.

Les 7: Bouwen en de Omgevingswet
In deze les staat de omgevingsvergunning voor de activiteit ‘bouwen’ centraal. Zo wordt er onder meer gekeken naar het verschil tussen de technische bouwvergunning als de vergunning in verband met het Omgevingsplan. Ook wordt het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) behandeld.

Les 8: Milieu en de Omgevingswet
In deze les staat het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) centraal. Zo komen de inhoudelijke regels uit het Bal aan bod. Ook worden de aanvullingswetten natuur, geluid en bodem behandeld.

Les 9: Grondeigendom
In deze les wordt stilgestaan bij grondeigendom. Aan de hand van de Aanvullingswet Grondeigendom wordt er stilgestaan bij onderwerpen zoals: onteigening, voorkeursrecht, nadeelcompensatie, inrichting van het landelijk gebied en kavelruil.

Les 10: Procedures en rechtsbescherming in de Omgevingswet
In deze les worden de procedures van de Omgevingswet behandeld. Er wordt stilgestaan bij belangrijke verschillen met het huidige stelsel. Ook de milieueffectrapportage (m.e.r.) wordt behandeld in deze les. Als laatste komt rechtsbescherming aan bod.

Les 11: Het stelsel in beweging, cultuurverandering & competenties
In deze les staan een aantal belangrijke uitvoeringsthema’s van de Omgevingswet centraal. Zo komen digitalisering en monitoring aan bod. Niet alleen zal worden stilgestaan bij de uitvoering van de nieuwe Omgevingswet, er wordt ook gekeken naar de cultuurverandering. Als laatste komen de competenties aan bod.

Sprekers

  • mr. Lukas Baars

    Lukas is juridisch adviseur omgevingsrecht; ook was hij advocaat en werkte hij bij een middelgrote gemeente en een groot adviesbureau. Zodoende heeft hij veel ervaring opgedaan met het omgevingsrecht. Ook is hij als docent actief; hij verzorgt regelmatig cursussen over de omgevingswet.

Reviews over cursussen van Berghauser Pont Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling