KiesUwCursus
Home Cursussen Do’s & Don’ts bij de R-C & de Raadkamer

Do’s & Don’ts bij de R-C & de Raadkamer

Deze cursus bestaat uit twee onderdelen. Het eerste gedeelte van de cursus gaat over de voorlopige hechtenis. Hoe wordt een effectief verweer gevoerd op gronden, ernstige bezwaren en waaraan voldoet een goed onderbouwd schorsingsverzoek?

Het tweede deel gaat over het vooronderzoek en hoe de RC succesvol kan worden ingeschakeld door de raadsman. 

Om een succesvolle verdediging te kunnen voeren is het belangrijk te weten welke middelen op welk moment kunnen worden ingezet. In deze cursus leert u de strategie bepalen in de fase na het piket en voorafgaand aan de terechtzitting. Zo kunt u zowel in eerste aanleg als in hoger beroep beter uw procespositie bepalen en uw strategie hierop vormgeven. 

Cursusvorm
Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Deel 1: 

 • toetsing inverzekeringstelling;
 • ernstige bezwaren: wat is leidend voor de rechter?
 • gronden voor voorlopige hechtenis, is voorlopige hechtenis opportuun?
 • Artikel 67a, lid 3 Sv (anticipatiegebod) in de praktijk; 
 • wat zijn succesvolle verweren en wat moet vermeden worden tijdens voorgeleiding en in de raadkamer;
 • hoe beoordeelt een rechter een schorsingsverzoek: onderbouwing, belangenafweging en de rol van de raadsman;
 • praktijkvoorbeelden van successen en fouten door advocaten.

Deel 2:

 • het verkrijgen van het gehele dossier, onthouding van processtukken en rechtsmiddelen daartegen (art 30-34 Sv);
 • verzoeken voor onderzoekshandelingen aan de RC (artikel 181-184 Sv) in de praktijk, inhoudelijke beoordeling, procesrechtelijke aspecten en jurisprudentie (EVRM/EHRM, Straatsburg);
 • onderzoekshandelingen op verzoek van de verdediging, wat zijn effectieve verzoeken en welke moeten vermeden worden;
 • het onderzoek door de Rechter- Commissaris in de praktijk. 

Doelstelling: 
Na afloop van de cursus bent u op de hoogte van de do’s & dont’s bij de Rechter-Commissaris en de Raadkamer. U kunt nog beter een strategie bepalen als het gaat om de inzet van rechtsmiddelen en bewijs, en weet wanneer dit gedaan moet worden. Hierdoor kunt u uw cliënt nog beter bijstaan. 

Doelgroep en niveau: 
De deelnemer heeft basiskennis van het strafrecht en de inzet van rechtsmiddelen, het doen van verzoeken met betrekking tot onderzoekswensen en het optreden bij de Rechter-Commissaris en de Raadkamer. Deze cursus is bedoeld voor advocaten en andere academisch geschoolde juristen. 

Daarom Toga academie: 
✔ Kleine groepen ✔ Niet-saai garantie ✔ Altijd vlakbij de trein ✔ Heerlijke lunch en borrel ✔ Inclusief handig naslagwerk ✔ Makkelijk parkeren

Programma

Datum en tijd: 4 december 2019 van 12:30 tot 17:30 uur

Sprekers

 • Mr. Peter Hermens

  Mr. Peter Hermens is in 2005 begonnen als strafrechtadvocaat begonnen bij het toenmalige kantoor Van Berge Henegouwen Welvaart & Zuketto in Maastricht. In 2010 maakte hij de overstap naar het gerenommeerde kantoor Ficq & Partners in Amsterdam waar hij zich verder in het strafrecht heeft gespecialiseerd. Vanaf 2013 begon hij zijn eigen kantoor. Tijdens zijn loopbaan won hij de internationale pleitwedstrijden van Den Bosch, publiceerde hij enkele keren in vakbladen en schrijft hij strafrechtelijke blogs voor SDU.

 • Mr. Eric Diepraam

  Mr. Eric Diepraam is sinds 2012 strafrechter bij de rechtbank Amsterdam. De afgelopen vijf jaar was dat als Rechter- Commissaris met als bijzondere aandachtsgebieden fraude, cybercrime en bijzondere getuigen. Hij heeft zo veel plezier in het werk in het kabinet dat wat hem betreft het moment dat hij moet rouleren nog lang niet komt.

Editie(s)

Reviews over cursussen van De Toga Academie

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling