console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
Home Cursussen Detentierecht: beginselen en rechtsmiddelen in Pbw en Bvt

Detentierecht: beginselen en rechtsmiddelen in Pbw en Bvt

Info

Advocaten begeven zich steeds vaker op het terrein van het detentierecht. Er ligt een belangrijke rol voor de advocaat als het gaat om het garanderen van een effectieve rechtspositie voor personen die van hun vrijheid zijn beroofd en overgeleverd zijn aan de staat op basis van een gevangenisstraf of een terbeschikkingstelling.

In de cursus zullen de onderstaande vragen worden behandeld:
• Waarom is een effectieve rechtspositie voor deze justitiabelen van belang? Welke beginselen liggen ten grondslag aan de tenuitvoerlegging van vrijheidsbenemende sancties?
• Hoe worden die uitgewerkt in concrete rechten of zorgplichten in de rechtspositieregelingen van de Penitentiaire Beginselenwet (Pbw) en de Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden (Bvt)?
• Welke rechtsmiddelen staan de gedetineerden ter beschikking bij (vermeende) inbreuken op hun rechten?
• Wat is de actuele stand van de jurisprudentie, met name van de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en jeugdbescherming.

Met name ten aanzien van een aantal veelvoorkomende klachten over bejegening en behandeling, promoveren en degraderen, inperking van bewegingsvrijheid, verlof en ‘longstay’.

Tevens wordt in deze cursus ingegaan op de hoofdlijnen en achtergronden bij de regelgeving aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, zodat duidelijk wordt wat uw rol als advocaat van deze justitiabelen is

Programma"

Programma

14.00 – 14.15 uur ontvangst

14.00 – 14.15 uur ontvangst

14.15 – 15.45 uur deel I

15.45 – 16.00 uur pauze

16.00 – 17.30 uur deel II

Persoon

Sprekers

  • Dr. mr. M.J.F. van der Wolf

    Dr. mr. M.J.F. van der Wolf is jurist en psycholoog. Hij is universitair hoofddocent strafrecht en forensische psychiatrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en universitair docent strafrecht en sanctierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens is hij rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Amsterdam.

Maps

Editie(s)

Review

Reviews over cursussen van Damsté Opleidingen

Wat vonden uw vakgenoten?

Spreker
Mr. Cas van Heugten, advocaat te sittard

Bijzonder enthousiaste, in alle opzichten heldere docent, waarbij je zeker niet inslaap valt. Gewoon uitstekend en erg leerzaam. Deventer en de locatie zijn schitterend, maar voor mij wel een lange rit met diverse files..
Ondanks toezeggingen van DAMSTË géén voorafgaande documentatie of studie-materiaal ontvangen; ook vermeldt Damsté in de aanhef van een rappèl-mail een onjuiste datum. Op dat onderdeel dus een onvoldoende.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling