KiesUwCursus
Home Cursussen De Voordeelsontneming (e-learning)

De Voordeelsontneming (e-learning)

Deze cursus is herzien per oktober 2023 (incl. jurisprudentie)

Wanneer iemand is veroordeeld voor een strafbaar feit, kan diegene op vordering van het Openbaar Ministerie door de rechter verplicht worden tot betaling van een geldbedrag aan de staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. Het ontnemingsrecht heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld en binnen het OM is de expertise op dit gebied merkbaar toegenomen; de laatste jaren wordt de ontnemingsmaatregel steeds vaker met succes ingezet. In de periode 2010-2022 hebben opeenvolgende ministers van Justitie en Veiligheid  cumulatief ten minste € 634,1 mln. hebben geïnvesteerd om meer crimineel vermogen af te pakken. Uit ‘normale’ afpakzaken is in diezelfde periode een opbrengst gerealiseerd van € 740,3 mln. (exclusief hoge en bijzondere transacties).Wederrechtelijk voordeel kan afkomstig zijn van bijvoorbeeld afpersing, witwassen en hennepplantages, maar ook de uitbuiting van buitenlandse werknemers kan voor ontneming in aanmerking komen.
Deze cursus behandelt theoretische en procesrechtelijke kwesties op het gebied van de ontnemingsvordering:

  • Blok A Het instellen van ontnemingsvorderingen
  • Blok B Voordeelsberekening, uitspraak en executie

Blok A behandelt de strafrechtelijke voordeelsontnemingsprocedure, zoals geregeld in de zogenaamde ‘Pluk ze’-wetgeving, tot aan de aanvang van het onderzoek ter terechtzitting. In Blok B wordt ingegaan op de strafrechtelijke voordeelsberekening, waarbij in het bijzonder aandacht wordt geschonken aan voordeel uit hennepplantages, aan de hand van de rapporten van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) uit 2005, 2010 en 2016. Voorts worden de ontnemingsuitspraak en de tenuitvoerlegging besproken.

Leerdoelen

Na afloop van deze juridische nascholing:

  • bent u bekend met de inzet van de ontnemingsvordering;
  • hebt u kennis van de wijze waarop de voordeelsberekening tot stand komt;
  • weet u welke door de betrokkene gemaakte kosten in mindering op de vordering kunnen worden gebracht en in welke gevallen de rechter de hoogte van de voordeelsontneming kan matigen;
  • hebt u inzicht in de procesrechtelijke aspecten die van toepassing zijn bij de ontnemingsvordering.

Programma

De eLearning van JurisDidact is geen webinar. Bij een live webinar dient u in te loggen op het aanvangstijdstip van de webinar. Bij JurisDidact kunt u 24/7 inloggen op de eLearning, wanneer u het schikt. Bij eLearning bent u dus niet gebonden aan tijd en plaats. U kunt gebruikmaken van de online omgeving zolang de cursus op de website van JurisDidact wordt vermeld (cursussen zijn actueel).

Docent(en)

  • prof. mr. dr. Charlotte Phillips

    Prof. mr. dr. Charlotte Phillips is onder meer werkzaam geweest als advocaat in de algemene praktijk, bij de strafsector van gerechtshof Amsterdam en als docent recht. In 2012 werd zij benoemd tot bijzonder hoogleraar Children’s Rights aan de Universiteit van Addis Ababa, Ethiopië. Daarnaast was zij ruim vijf jaar rechter-plaatsvervanger in het jeugdstrafrecht bij rechtbank Amsterdam. In 2017 maakte Charlotte de overstap naar het fulltime rechterschap bij rechtbank Zeeland-West-Brabant. Zij is redacteur van JurisDidact en tevens auteur van diverse studieboeken voor het hoger juridisch onderwijs, cursussen voor de advocatuur en artikelen voor (inter)nationale tijdschriften.

Reviews over cursussen van JurisDidact

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling