KiesUwCursus
Home Cursussen De rechtspositie van de zelfstandige

De rechtspositie van de zelfstandige

De opzegging van de opdrachtgever: is de zelfstandige beschermd of onbeschermd? Deze nieuwe middagcursus geeft antwoord hierop!

Over de mogelijkheden van de opzeggende opdrachtgever en de bescherming van de opgezegde zelfstandige

Al jaren zijn vanuit verschillende richtingen geluiden te horen dat de zelfstandige momenteel (nagenoeg) rechteloos is. De coronapandemie lijkt bepaalde pijnpunten nog meer onder een vergrootglas te leggen. Zo werden de overeenkomsten met zelfstandigen direct opgezegd.

Toch valt het te betwijfelen of de zelfstandige niet meer rechten bezit dan momenteel vaak wordt gedacht. Deze bescherming kan naast contractuele afspraken bijvoorbeeld voortvloeien uit het algemene verbintenissenrecht, die de rechtspositie van de zelfstandige onder omstandigheden aanvult of corrigeert.

In deze nieuwe cursus wordt een ronde gemaakt langs de rechten en plichten van de zelfstandige ten aanzien van de beëindiging van de overeenkomst. Anders gezegd: in deze cursus staat centraal of, en zo ja, onder welke omstandigheden de opdrachtgever de overeenkomst met de zelfstandige kan beëindigen.

De dagelijkse rechtspraktijk staat hierbij voorop. Om deze reden wordt vooral de situatie besproken waarin de opdrachtgever de opzeggende partij is. Hierbij kan met name worden gedacht aan de opzeggingsbevoegdheid, opzeggingstermijn en financiële gevolgen van de opzegging.

Bestemd voor: advocaten, bedrijfsjuristen, rechtsbijstandsjuristen.

Programma

12:30 – 13.00 uur Ontvangst
13:00 – 15:00 uur
– Wie is de zelfstandige?
– Wat is het uitgangspunt bij de opzegging van een overeenkomst?
– Wat bepaalt de regeling inzake de opdracht ten aanzien van opzegging?
– Hoe zit dat bij de regeling inzake de aanneming van werk?
– Welke rol spelen de contractuele opzeggingsbepalingen?
15:00 – 15:15 uur Pauze
15:15 – 17:15 uur
– Welke bescherming kan het algemene verbintenissenrecht bieden met betrekking tot opzegging, zoals de redelijkheid en billijkheid?
– Onder welke omstandigheden biedt het algemene verbintenissenrecht de zelfstandige bescherming omtrent de opzegging?
– En wat zijn de consequenties als een overeenkomst in strijd met de wet, overeenkomst of redelijkheid en billijkheid wordt opgezegd?
Docent: mr. N.M.Q. (Niels) van der Neut

Sprekers

  • N.M.Q. (Niels) van der Neut

    De cursus De rechtspositie van de zelfstandige (de zelfstandige bij beëindiging: beschermd of onbeschermd?) wordt verzorgd door mr. Niels van der Neut, die zich sinds 2017 met dit onderwerp bezighoudt in het kader van zijn proefschrift. Hierin onderzoekt Niels het individuele beschermingsniveau van de zelfstandige met de focus op de onderwerpen beloning, aansprakelijkheid en beëindiging. Naast het schrijven van zijn proefschrift publiceert hij regelmatig in verscheidene (juridische) tijdschriften en kranten, schrijft hij artikelsgewijs commentaar op het terrein van driehoeksrelaties, begeleidt hij studenten bij het schrijven van hun scriptie en doceert hij meerdere arbeidsrechtelijke vakken in zowel de bachelor als master.

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling