KiesUwCursus
€ 325,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen De PPT (Principal Purpose Test) – de nieuwe standaard in het internationale fiscale anti-misbruik beleid

De PPT (Principal Purpose Test) – de nieuwe standaard in het internationale fiscale anti-misbruik beleid

De PPT principal purpose test – ook wel main purpose of main benefits test genoemd – is een algemene anti-misbruik regeling die de laatste tijd overal in het internationale belastingrecht opduikt en daarmee veel aandacht trekt: in het multilaterale verdrag MLI, de EU ATAD 1 anti-misbruik richtlijn, rechtspraak van het Europese Hof (de “Deense zaken”), de EU mandatory disclosure richtlijn en de nationale implementatie daarvan, en het nieuwe Nederlandse fiscale ruling beleid. De PPT behoort tot de belangrijkste minimum standaarden van het BEPS anti-ontgaans en –misbruikproject van de OESO en de G20 groep van grootste landen, en mag als zodanig worden verwacht al vrij snel wereldwijd toepassing te krijgen.

Of de PPT toepassing vindt in een individueel geval of niet, heeft grote impact:

  • voor de aanspraak op een vrijstelling of vermindering van belasting op grond van verdragen ter voorkoming van dubbele belasting, of de EU moeder/dochter, royalty en interest richtlijnen;
  • voor de rapportageverplichting voor fiscale adviseurs en intermediairs over agressive taks planning structuren en de daaraan verbonden strafbedreiging;
  • voor het in aanmerking komen voor een ruling van de Nederlandse belastingdienst.

De PPT heeft als strekking dat een belastingvoordeel niet wordt toegekend wanneer het verkrijgen daarvan het voornaamste, of een van de voornaamste doelen was van een constructie of transactie, of een reeks daarvan, die direct of indirect tot dat voordeel heeft geleid. Dit is een zgn. subjectieve, open norm, wat betekent dat niet van tevoren vaststaat wanneer sprake is van misbruik, maar dat dit in elk voorkomend geval opnieuw, op grond van de individuele omstandigheden en naar redelijkheid moet worden vastgesteld.
Hoe de PPT moet worden toegepast, is door dit subjectieve, open karakter heel onduidelijk, voor zowel belastingplichtigen als autoriteiten zelf, en een bron voor internationale diversiteit en geschillen. Dit maakt de PPT zo bedreigend. Er is wezenlijk risico dat ook belastingplichtigen met bona fide bedoelingen toch met de PPT worden geconfronteerd.

Doelgroep
De cursus is van belang voor fiscalisten, advocaten, medewerkers van trustkantoren, accountants.

Programma

12.00 uur: Ontvangst met koffie, thee en broodjes
12.30 uur: College
14.30 uur: Pauze
14.45 uur: College
16.45 uur: Einde

Sprekers

  • mr. H. Mooij

    Hans Mooij International Tax Consultant the Hague, visiting professor International Tax Center Leiden and University of Amsterdam, chairman TRIBUTE Foundation for international tax dispute resolution.

Editie(s)

Reviews over cursussen van Juridisch PAO Leiden

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling