KiesUwCursus
Home Cursussen De PIJ-maatregel (e-learning)

De PIJ-maatregel (e-learning)

Deze cursus is herzien per september 2023 (incl. jurisprudentie)

Minderjarigen die zich schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten en bij wie sprake is van gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis, kunnen door de rechter in een Inrichting voor Jeugdigen worden geplaatst. Er hoeft geen sprake te zijn van een ernstig strafbaar feit, zoals moord; ook bij lichtere feiten kunnen minderjarigen in een dergelijke inrichting worden geplaatst. Voor veel juristen is de materie van de PIJ-maatregel geen dagelijkse kost; wanneer u echter met dit onderwerp in aanraking komt, is kennis van de theorie en inzicht in de praktijk onontbeerlijk.

Deze juridische nascholing behandelt in welke gevallen een PIJ-maatregel kan worden opgelegd, alsook wat het doel ervan is.

Deze juridische nascholing bestaat uit:

  • Blok A Voorwaarden en termijn PIJ-maatregel; advies gedragsdeskundigen
  • Blok B Voorwaarden verlenging PIJ-maatregel; de verlengingszitting

In blok A worden de voorwaarden van de PIJ-maatregel uiteengezet, alsook de duur van de maatregel. Voorts wordt aandacht besteed aan het advies van gedragsdeskundigen in relatie tot de maatregel.
Blok B staat in het teken van de verlenging van de PIJ-maatregel, waarbij niet alleen wordt ingegaan op de voorwaarden van de verlenging, maar ook de gang van zaken tijdens de verlengingszitting aan bod komt.

Relevante jurisprudentie en praktijkvoorbeelden zijn geïntegreerd in het cursusmateriaal.

Leerdoelen

Na afloop van deze juridische nascholing:

  • hebt u kennis van de belangrijkste wettelijke bepalingen die zien op de PIJ-maatregel;
  • bent u bekend met relevante jurisprudentie met betrekking tot de PIJ-maatregel;
  • hebt u inzicht in de praktische gang van zaken rondom de verlenging van de PIJ-maatregel en de verlengingszitting.

Programma

De eLearning van JurisDidact is geen webinar. Bij een live webinar dient u in te loggen op het aanvangstijdstip van de webinar. Bij JurisDidact kunt u 24/7 inloggen op de eLearning, wanneer u het schikt. Bij eLearning bent u dus niet gebonden aan tijd en plaats. U kunt gebruikmaken van de online omgeving zolang de cursus op de website van JurisDidact wordt vermeld (cursussen zijn actueel).

Docent(en)

  • prof. mr. dr. Charlotte Phillips

    Prof. mr. dr. Charlotte Phillips is onder meer werkzaam geweest als advocaat in de algemene praktijk, bij de strafsector van gerechtshof Amsterdam en als docent recht. In 2012 werd zij benoemd tot bijzonder hoogleraar Children’s Rights aan de Universiteit van Addis Ababa, Ethiopië. Daarnaast was zij ruim vijf jaar rechter-plaatsvervanger in het jeugdstrafrecht bij rechtbank Amsterdam. In 2017 maakte Charlotte de overstap naar het fulltime rechterschap bij rechtbank Zeeland-West-Brabant. Zij is redacteur van JurisDidact en tevens auteur van diverse studieboeken voor het hoger juridisch onderwijs, cursussen voor de advocatuur en artikelen voor (inter)nationale tijdschriften.

Reviews over cursussen van JurisDidact

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling