Wat zijn de juridische (on)mogelijkheden wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is?
Een werknemer valt uit wegens ziekte. Wat zijn de rechten en plichten van werkgever en werknemer? Hoe lang moet een werkgever bijvoorbeeld het loon doorbetalen, kan een zieke werknemer ontslagen worden en hoe zit het met re-integratie? Ook spelen bij arbeidsongeschiktheid privacyaspecten vaak een rol. De regelgeving op het gebied van arbeidsongeschiktheid is complex. Bent u goed op de hoogte?
Deze cursus is bedoeld voor juristen die bekend zijn met de basisbegrippen rondom arbeidsongeschiktheid en zich willen verdiepen in de juridische aspecten van de positie van de zieke werknemer.
Mr. Suzan van der Meer, mr. Ilse Kersten en mr. Pieter Fluit behandelen complexe situaties waarmee u in uw praktijk te maken kunt krijgen. Denk aan de samenloop van de artikelen 7:628 en 7:629 BW, maar ook de vraag of en hoe de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer beëindigd kan worden. En hoe zit het met ontslag op staande voet van een zieke werknemer? Uiteraard krijgt ook het onderwerp re-integratie uitgebreid aandacht, net als het socialezekerheidsrecht.
Thema’s die onder meer aan bod komen:
- De rechten en plichten van werkgever en werknemer bij ziekte.
- De re-integratie van een arbeidsongeschikte werknemer tijdens en na 104 weken.
- De mogelijkheden om een arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer te beëindigen.
- Het socialezekerheidsrecht met aandacht voor de loonsanctie, de no-riskpolis, de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (Wet BeZaVa), de Ziektewet en de WIA.
Reviews over cursussen van CPO
Deel uw ervaring met vakgenoten!