Kent u de risico’s van de aansprakelijkheid op grond van een 403-verklaring?
Een groepsmaatschappij hoeft de jaarrekening niet openbaar te maken wanneer zij gebruik maakt van de jaarrekeningvrijstelling uit artikel 2:403 BW. De moedermaatschappij moet dan wel schriftelijk verklaard hebben dat zij hoofdelijk aansprakelijk is voor de schulden die voortvloeien uit de rechtshandelingen van de groepsmaatschappij; de zogenoemde 403-verklaring.
De aansprakelijkheid op grond van een 403-verklaring brengt verschillende risico’s met zich. Het faillissement van één groepsmaatschappij kan bijvoorbeeld tot financiële problemen leiden voor de hele groep. Een andere risico is dat de moedermaatschappij vergeet de verklaring in te trekken. Ook is het niet eenvoudig om de aansprakelijkheid op grond van de 403-verklaring te beëindigen.
De laatste jaren zijn er met betrekking tot de 403-verklaring veel ontwikkelingen geweest in de jurisprudentie. De Hoge Raad heeft verschillende arresten gewezen die van grote invloed zijn op de aansprakelijkheid op grond van een 403-verklaring: UWV/Econcern, Minister van Financiën/VEB c.s., Eikendal q.q./Lentink en SNS/Curatoren.
In deze cursus krijgt u aan de hand van actuele jurisprudentie een overzicht van de risico’s van de aansprakelijkheid op grond van een 403-verklaring.
Thema’s die onder meer aan bod komen:
- Reikwijdte van aansprakelijkheid op grond van een 403-verklaring
- Hoofdelijke aansprakelijkheid van de moedermaatschappij
- De vergeten 403-verklaring
- Intrekking van de 403-verklaring
- Beëindiging van de aansprakelijkheid
- De gevolgen van fusie en splitsing
Doelgroep:
Advocaten, (kandidaat-)notarissen en bank- en bedrijfsjuristen
Niveau:
Verdiepend
Reviews over cursussen van CPO
Deel uw ervaring met vakgenoten!