KiesUwCursus
€ 545,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen De 403-verklaring

De 403-verklaring

Kent u de risico’s van de aansprakelijkheid op grond van een 403-verklaring?

Een groepsmaatschappij hoeft de jaarrekening niet openbaar te maken wanneer zij gebruik maakt van de jaarrekeningvrijstelling uit artikel 2:403 BW. De moedermaatschappij moet dan wel schriftelijk verklaard hebben dat zij hoofdelijk aansprakelijk is voor de schulden die voortvloeien uit de rechtshandelingen van de groepsmaatschappij; de zogenoemde 403-verklaring.

De aansprakelijkheid op grond van een 403-verklaring brengt verschillende risico’s met zich. Het faillissement van één groepsmaatschappij kan bijvoorbeeld tot financiële problemen leiden voor de hele groep. Een andere risico is dat de moedermaatschappij vergeet de verklaring in te trekken. Ook is het niet eenvoudig om de aansprakelijkheid op grond van de 403-verklaring te beëindigen.

De laatste jaren zijn er met betrekking tot de 403-verklaring veel ontwikkelingen geweest in de jurisprudentie. De Hoge Raad heeft verschillende arresten gewezen die van grote invloed zijn op de aansprakelijkheid op grond van een 403-verklaring: UWV/Econcern, Minister van Financiën/VEB c.s., Eikendal q.q./Lentink en SNS/Curatoren.

In deze cursus krijgt u aan de hand van actuele jurisprudentie een overzicht van de risico’s van de aansprakelijkheid op grond van een 403-verklaring.

Thema’s die onder meer aan bod komen:

  • Reikwijdte van aansprakelijkheid op grond van een 403-verklaring
  • Hoofdelijke aansprakelijkheid van de moedermaatschappij
  • De vergeten 403-verklaring
  • Intrekking van de 403-verklaring
  • Beëindiging van de aansprakelijkheid
  • De gevolgen van fusie en splitsing

Doelgroep
Advocaten, (kandidaat-)notarissen en bank- en bedrijfsjuristen

Niveau:
Verdiepend

Programma

Data en tijd: 12 september 2019, 12.30-17.00 uur

Sprekers

  • Mr. E.A. (Etzel) van Dooren

    Mr. E.A. (Etzel) van Dooren is docent en onderzoeker op het gebied van het ondernemingsrecht bij het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij hoofddocent van de cursus ondernemingsrecht bij de beroepsopleiding voor de advocatuur en redactielid voor het Maandblad voor Ondernemingsrecht. Etzel schrijft een proefschrift over de (beëindiging van de) aansprakelijkheid op grond van een 403-verklaring.

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling