KiesUwCursus
Home Cursussen Dag van Designbescherming 2022

Dag van Designbescherming 2022

Op donderdag 24 november bent u van harte welkom bij de nieuwste editie van de Dag van Designbescherming. Deze dag is onmisbaar voor iedere bedrijfsjurist, advocaat, gemachtigde of adviseur die te maken heeft met de bescherming van productvormgeving. Na deze dag bent u er zeker van dat uw kennis van uw rechtspraktijk weer volledig is aangescherpt.

Programma

Datum en tijd: donderdag 24 november 2022, van 09:30 tot 18:00 uur

09:00 – 09:30 Ontvangst en inschrijven
09:30 – 09:45 Welkomstwoord door dagvoorzitter Ellen Gevers
09:45 – 10:45 Update rechtspraak productvormgeving Moïra Truijens
10:45 – 11:00 Pauze
11:00 – 12:00 ‘Technische’ Modelbescherming vanuit de Octrooipraktijk  Rudi Riemens
Er zijn vele parallellen te trekken tussen de octrooipraktijk en de modelpraktijk, met name daar waar zowel techniek alsook uiterlijke vormgeving een rol speelt in de te beschermen innovatie.
Om in beide gevallen tot een zo ruim mogelijke beschermingsomvang te komen is het van belang om een te beschermen technische uitvinding / uiterlijke vormgeving gelaagd vast te gaan leggen in een octrooi en/of modelrecht op meerdere abstractieniveaus. In een octrooi kan dit met een onafhankelijke hoofdclaim op een hoofduitvindingsgedachte en meerdere afhankelijke subclaims als terugvalposities op steeds specifiekere deelkenmerken. In een modelrecht kan dit door een meervoudig modelrecht met variërende optionele duiding van bepaalde hoofdvormgevingsaspecten.
Dit leidt in beide gevallen tot heldere en zuivere bescherming van de innovatie waarover nauwelijks conflicten hoeven te ontstaan.
Andersom geldt dat het ontbreken van dergelijke gelaagde bescherming op meerdere abstractieniveaus impact heeft, en in het geval van modelbescherming al snel kan leiden tot een relatief geringe beschermingsomvang van een modelrecht.
12:00 – 12:30 Lookalikes in de mode José Teunissen
IP in mode? Nergens wordt zoveel gekopieerd als in de mode-industrie. Onder het mom van een nieuwe trend die in de lucht hangt of een retro-trend die voortborduurt op vroegere kledingstijlen voelen modemerken zich vrij om ‘variaties’ van bestaande ontwerpen op de markt te brengen. Waar ligt het designrecht van een spijkerbroek die ooit als werkmanskleding werd ontworpen, maar in de jaren zestig een tijdloos mode-item werd, waarbij talloze jeans merken het IP van hun spijkerbroek hebben vastgelegd. En wat is het verschil tussen inspiratie en imitatie en hoe is dat vanuit de evolutie vanuit het modesysteem te verklaren? Tenslotte, wat maakt een merk tot een herkenbaar en tijdloos modemerk aan de hand van onder andere de casus Chanel?
12:30 – 13:15 Lunch
13:15 – 13:30 Introductie middaggedeelte Ellen Gevers
13:30 – 14:30 Productvormgeving en IE in internationaal perspectief Gregor Vos
De bescherming van productvormgeving kan worden verkregen via diverse rechten en wordt in hoge mate bepaald door diverse verdragen en Europese regelgeving. Dat maakt het vaststellen van die bescherming vaak lastig en bij tijd en wijle zelfs onvoorspelbaar. Recente rechtspraak van het Hof van Justitie en van de Hoge Raad heeft eens te meer laten zien hoe de internationale context van de IE-bescherming een mijnenveld kan zijn waar het lastig laveren is. Voor beroepsbeoefenaren levert het natuurlijk wel zeer interessante materie op. In deze presentatie zal worden ingegaan op de internationale verdragen en regelgeving en hoe die de bescherming van productvormgeving hebben vormgegeven en steeds maar blijven vormen.
14:45 – 15:45 Protecting products in the UK – practical approaches John Coldham
There are so many ways to protect products in the UK post-Brexit.  Some work better in some situations, whilst others work better in others.  It also depends on who you are, as much as it depends on what strategy you want to choose, as not everyone is eligible for every option.  John will provide an overview of the different options available for those less familiar with the detail of the UK protection system, and then move on to discuss some of those options in more detail.  He will cover the crossover between designs and copyright in the UK, have a closer look at all the different unregistered designs options in the UK, their pros and cons, and who can get them, and also look to the future (as the design system in the UK is currently under review).
15:45 – 16:30 De vier vormen van bescherming voor productvormgeving Jesse Hofhuis
Op het eerste gezicht lijkt productvormgeving overdadig beschermd, door maar liefst vier verschillende regimes: het auteursrecht, modellenrecht, de slaafse nabootsing en het merkenrecht. Wat is het nut van zoveel verschillende beschermingsregimes met ogenschijnlijk grote overlap? En hoe wordt in de praktijk omgegaan met de verschillende regimes naast elkaar? Tijdens deze presentatie zal aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden gezocht worden naar structuur in het ogenschijnlijke woud van bescherming.
16:30 – 16:45 Afsluiting Ellen Gevers
16:45 – 18:00 Feestelijke borrel

Sprekers

 • J.S. (Jesse) Hofhuis

  Jesse Hofhuis is advocaat in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in geschillen over merken en de bescherming van productvormgeving, van kort gedingen tot procedures bij het Europese Hof van Justitie. Tot de cliënten van Jesse behoren diverse grote en beroemde rechthebbenden maar ook innovatieve nieuwkomers. Hij is een van de oprichters van Hofhuis Alkema Groen, een nichekantoor gericht op intellectueel eigendomsrecht, marketing- en mediarecht.

 • José Teunissen

  José Teunissen is een van de grootste modetheoretici van Nederland. Sinds 2016 is ze benoemd tot decaan van de School of Design and Technology aan de London College of Fashion (LCF). Tevens is Teunissen hoogleraar in de Fashion Theory aan de University of Arts in Londen.

 • John Coldham

  John Coldham is UK Head of Brands and Designs, and co-heads the global practice. The Team is MIP Designs Firm of the Year 2021, having also won the award in 2019 and 2020. It is the first firm ever to win the award three years in a row. John is a recognised expert in all types of intellectual property (IP) strategy and litigation. He won the Client Choice Award 2019 for Designs, and has been recognised as a 'star lawyer' by the Acritas Stars database each year since 2017. John also has MIP's 'IP Star' status in both trademarks and designs. Legal 500 has described John as attracting "praise for his 'practical, commercial perspective, innovative solutions to problems, and straightforward advice'", as well as being a "great negotiator" and an "expert in the design field and a go-to person for design disputes". Ranked in the silver tier of the prestigious WTR1000 listing, it says that "John's in-depth knowledge in trademarks, designs and copyright is near-unrivalled, and results in clear advice which takes all factors into account. On a personal level, he is approachable, responsive and can explain complex legal concepts in a simple way.". WTR1000 has also described John as achieving "excellent outcomes around trademark and design infringement issues and does so in a way that minimises the costs involved. He is highly practical and does not sit on the fence - he gives you a good steer". John's priority is to help clients to maximise the return on their investment in their IP, through strengthening their portfolio and strategically enforcing it against infringers. IP arises through investment in business, whether it is in development of new products or services, new packaging or new marketing approaches and branding. As a result, IP is often what distinguishes one business from another and makes it a success. John advises clients on how this investment can be protected through registered and unregistered rights, and works with them to ensure that infringement of their IP is managed in the most commercially appropriate manner.

 • Ellen Gevers

  Ellen Gevers is partner en merkenadviseur bij Knijff Merkenadviseurs. Ze is als docent en bestuurslid betrokken bij de opleiding van Benelux Merken- en Modellengemachtigden (BMM) en paralegals. Ellen is verder secretaris van de beroepsvereniging BMM en voor INTA actief in de Designs Committee.

 • G. (Gregor) Vos

  Gregor Vos is partner bij Brinkhof. Hij is advocaat sinds 1994 en al sinds die tijd gespecialiseerd in intellectuele eigendom (IE). Gregor is een allround IE-procesadvocaat met een praktijk waarin de nadruk ligt op merken, vormgeving en reclame. Hij heeft met succes geprocedeerd in een groot aantal belangrijke merkzaken, zowel in Nederland als voor Europese instanties zoals het Europees merkenbureau en het Europese Hof van Justitie. Voorts is Gregor geschillenbeslechter voor conflicten over domeinnamen bij het WIPO in Génève, zowel voor .nl domeinnamen als voor generieke top-level domeinnamen. Hij geeft regelmatig lezingen en cursussen in binnen- en buitenland en publiceert met regelmaat in vaktijdschriften en handboeken.

 • M. (Moïra) Truijens

  Moïra Truijens is partner bij Hoogenraad & Haak. Zij werd in 2005 beëdigd als advocaat. Moïra adviseert en procedeert over octrooi-, auteurs-, model- en merkaangelegenheden. Zij is een toegewijde strateeg met ruime proceservaring, die in staat is de zaken eenvoudig te houden en pragmatisch te handelen waar dat de zaak ten goede komt. Voordat Moïra in 2014 bij Hoogenraad & Haak in dienst trad, werkte zij als advocaat bij IE-boetiekkantoren Brinkhof en Klos Morel Vos & Schaap. Sinds juli 2020 is Moïra tevens benoemd als raadsheer-plaatsvervanger in het Hof Den Bosch. Daarnaast is zij ook geschillenbeslechter bij de World Intellectual Property Organization (WIPO) in .nl-landcode domeinnaamgeschillen. Moïra is actief lid van diverse beroepsverenigingen, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Intellectueel Eigendomsrecht (AIPPI/VIE), de Nederlandse Vereniging voor Reclamerecht (VvRr), de Benelux Vereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM) en de Nederlandse Vereniging voor Auteursrecht (VvA). Ook is zij toegelaten tot de Vereniging van Intellectueel Eigendomsrecht Advocaten (VIEPA) en tot de internationale (Franstalige) vereniging Association des Praticiens du Droit des Marques et des Modèles (l'APRAM). Verder is zij actief lid van het team van de Marques Designs. Ze publiceert, onderwijst en geeft regelmatig lezingen over onderwerpen die verband houden met haar praktijk. Ze was voorzitter en co-auteur van de Nederlandse AIPPI groep-rapporten over 'Eisen aan de bescherming van modellen' en 'Bad faith brands'. Muziek is erg belangrijk voor Moïra. Zij is voorzitter van de 'Stichting Symfonische Film' en speelt klarinet en cello. Zij heeft onder andere deelgenomen aan cd-opnames voor Bløf en een tournee met dvd-registratie voor Herbert Grönemeyer. Moïra spreekt vloeiend Engels en Frans en heeft een goede kennis van de Duitse taal.

 • Rudi Riemens

  Rudi Riemens studeerde werktuigbouwkunde in Enschede, en is sinds 1994 aan EP&C verbonden als octrooigemachtigde. Naast bovenstaande specialisaties heeft hij veel ervaring in bio-based product technology, machinebouw, druktechnologie, meet- en regeltechniek, maritieme techniek, gereedschappen en verpakkingen. In het kader van het wereldwijde netwerk van EP&C is Rudi verantwoordelijk voor de contacten in China. Naast octrooien, adviseert Rudi verder ook over modelbescherming, dat is gericht op het vastleggen van (uiterlijke) vormgeving. Rudi is een man met net zo veel oog voor detail als voor de grote lijn. “Over een zuiver en helder beschreven octrooi kunnen geen conflicten ontstaan. Als er aan duidelijkheid niets te wensen over is, kan alleen onwetendheid nog voor verwarring zorgen. Daarnaast vereist dit vak een scherp oog voor de essentie oftewel het meest wezenlijke deel van een idee, hoe complex of hoe simpel een idee ook is. Alleen dan kan een idee in zijn volle omvang optimaal worden beschermd. Want jij als gemachtigde moet er met je verhaal mede voor zorgen dat de wereld een zucht van verlichting slaakt dat deze uitvinding eindelijk is gedaan." Spreekt tijdens

Editie(s)

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling