KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus Wet open overheid

Cursus Wet open overheid

Actuele inzichten in de nieuwe Wet open overheid

Als juridisch professional wil je op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen rondom de Wet open overheid (Woo) die per 1 mei 2022 de huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangt. Met deze opleiding ben je in één dag weer helemaal up-to-date.

Openbaarheid van bij de overheid berustende informatie is aan te merken als een hot item. De roep om transparantie neemt alleen maar toe en tegelijkertijd staat de uitvoering door overheden onder druk, onder meer door relatief korte beslistermijnen en toegenomen openbaarmakingsverzoeken.

De Woo legt een verdergaande plicht op aan bestuursorganen om informatie te verstrekken. Ook voor bedrijven, burgers en journalisten heeft de nieuwe wet Woo gevolgen, wanneer zij in contact staan met overheden en informatie wensen te ontvangen of juist vertrouwelijk wensen te houden.

Wat is de doelgroep?

De doelgroep voor de cursus zijn zowel advocaten en juristen die met de Woo te maken hebben als ambtenaren die bij bestuursorganen de Woo uitvoeren.

Wat is de cursusvorm?

Deze cursus bestaat uit een bijeenkomst van 6 uur.

Wie zijn de docenten?

Leon Mensink
Tim Sterkenburg

Wat leer je tijdens Cursus Wet open overheid?

  • beschrijven wat de theoretische achtergronden van de Woo zijn;
  • benoemen wie om informatie kan verzoeken;
  • uitleggen wat de absolute en relatieve weigeringsgronden zijn en in hoeverre de jurisprudentie gevormd over de Wob nog relevant is.

Wat ontvang je na afronding van Cursus Wet open overheid?

  • 6 PO-punten (NOvA) en 6 PWO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
  • bewijs van deelname.

Programma

Inhoud

  1. Openbaarmaking, hoe zat het ook alweer?
  2. De nieuwe Wet open overheid
  3. Uitzonderingsgronden
  4. Bijzondere verstrekking op verzoek
  5. Actieve openbaarmaking
  6. Wanneer gaan de veranderingen in?
  7. Organisatorische aspecten
  8. Beslistermijnen en rechtsbescherming
  9. Afsluiting


Materiaal


Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je van ons toegang tot de online leeromgeving waar je het studiemateriaal vindt.

Sprekers

  • Tim Sterkenburg

    Tim Sterkenburg is als jurist met een specialisatie in het bestuursrecht werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie en Justitie en Veiligheid. Hij houdt zich in die functie voornamelijk bezig met verschillende aspecten van de Wet open overheid: de implementatie van de nieuwe wetgeving, de afhandeling van verzoeken op grond van deze wet en gerechtelijke procedures daarover. Tim heeft een ruime ervaring met het voeren van bestuursrechtelijke procedures namens de overheid.

  • Leon Mensink

    De praktijk van Leon Mensink heeft een focus op het algemeen en economisch bestuursrecht en overheidsaansprakelijkheid. Leon houdt zich voornamelijk bezig met het adviseren, contracteren en procederen over zaken als schaarse publieke vergunningen, subsidies en door de overheid gereguleerde marktsectoren zoals telecom, energie en laadvoorzieningen voor elektrische auto’s. Daarnaast is Leon expert op het gebied van openbaarheid van bij de overheid berustende informatie op grond van de Wet open overheid (Woo). Voordat Leon de overstap maakte naar Kennedy Van der Laan had hij vijf jaar zijn eigen kantoor en was Leon ruim tien jaar advocaat bij de Amsterdamse vestiging van het internationale advocatenkantoor Allen & Overy LLP in de sectie mededinging en gereguleerde markten.

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling