KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus Vennootschapsbelasting voor gemeenten in de praktijk

Cursus Vennootschapsbelasting voor gemeenten in de praktijk

Gemeenten hebben de eerste aangifte ingediend maar in de praktijk leven nog veel vragen. Doe ik het wel goed? Zijn onze standpunten verdedigbaar? Ook de Belastingdienst zit niet stil, zo werd eind februari 2019 nog een nieuwsflits over afval gepubliceerd waar gemeenten iets mee moeten.

Geert Witlox gaat tijdens deze cursus in op de belangrijkste inhoudelijke thema’s van vpb-plicht binnen gemeenteland. De cursus is praktijkgericht en focust op het aanrijken van concrete handvatten zodat u in staat bent om het vpb-dossier van uw organisatie naar een hoger plan te tillen. Ook bespreekt Geert de interne beheersing van het vpb-proces met u. Gezien de praktijkgerichte benadering is er veel ruimte om uw eigen praktijkcasussen in te brengen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Fiscale Bouwstenen
  De vaktechnische kaders van de vpb-plicht voor gemeenten worden geschetst. Deelnemers krijgen handvatten om zelf praktijkcasussen te kunnen beoordelen.
 • Grondbedrijf/Grex
  De vpb-positie van het grondbedrijf is complex. Hoe beoordeelt u of het grondbedrijf in fiscale zin naar winst streeft? We gaan in op quickscan en post-quickscan. Verder bespreken we de VSO en gaan we in op vraag in welke mate de VSO zekerheid biedt (en in welke mate juist niet) en of het tekenen van een VSO de beste oplossing is voor een gemeente.
 • Normaal vermogensbeheer vs. onderneming
  Het thema ‘normaal vermogensbeheer’ speelt bij verschillende activiteiten zoals exploitatie van vastgoed en herontwikkeling, maar bijvoorbeeld ook bij reclame-uitingen, benzinevulpunten, telefoniepalen, snippergroen. Tijdens de cursus gaan we in op de kaders van normaal vermogensbeheer en toepassing van het leerstuk op concrete casussen. Daarbij komen ook de standpunten van de fiscus aan bod.
 • Afval
  De gemeentelijke afvaltaken kennen een vpb-belaste component volgens de fiscus. Welke vpb-aspecten spelen er rond afval? Het branchekader van de Belastingdienst en NVRD komt aan de orde.
 • Parkeren
  Garageparkeren is vpb-belast, straat parkeren is vrijgesteld. Welke mogelijkheden tot clustering zijn er in de praktijk? Wat is de impact van de btw-procedures over straat parkeren op de vrijstelling voor de vpb?
 • Proces en TCF
  Op welke wijze kunnen gemeenten het vpb-proces borgen? De jaarlijkse actualisatie van het vpb-dossier, hoe doe je dat?
 • Casussen en vragen van deelnemers

De cursus wordt verzorgd door Geert Witlox van Vanberkel Fiscaal B.V. Tijdens de cursus worden desgewenst relevante btw-aspecten toegelicht door Joep Swinkels van Taxnavigator.


Programma

De cursus is van 12.00 uur tot 17.00 uur

Sprekers

 • Mr. Geert Witlox

  Fiscaal adviseur voor de publieke sector. Geert is als eindverantwoordelijk fiscalist werkzaam bij Vanberkel Fiscaal, onderdeel van Vanberkel Professionals. Met ca. 85 collega’s vormt Vanberkel Professionals een nichekantoor als het gaat om financiële en fiscale expertise voor de publieke sector met brede kennis op het gebied van fiscaliteit, bedrijfsvoering, audit, controlling en data. Voorheen was Geert 12 jaar werkzaam bij BDO als sr. adviseur en mede kartrekker van de landelijke vakgroep lokale overheid.

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van Fiscaal Vanmorgen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling