console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus Reisbureauregeling en BTW

Cursus Reisbureauregeling en BTW

Info

Op wie is een reisbureauregeling van toepassing? Waarover is de ondernemer btw verschuldigd? Is btw op ingekochte reishandelingen nog volledig aftrekbaar? De recente arresten van het Europese Hof van Justitie (Alpenchalets en Skarpa Travel) hebben grote impact op de btw-behandeling van ondernemers in de reisbranche. Zorg daarom dat u weet wat de gevolgen voor uw cliënt zijn! Twee praktijkspecialisten praten u bij op 17 juni.

In de btw-wetgeving is een bijzondere regeling opgenomen voor reisbureaus. De term reisbureau is misleidend, omdat reisbureaus meestal bemiddelen en bemiddeling niet onder de regeling valt.

De reisbureauregeling geldt voor ondernemers die op eigen naam reisdiensten organiseren/verkopen (bijvoorbeeld touroperators). Volgens recente Europese jurisprudentie zou de berekening van btw bij de verhuur van vakantiewoningen en de verkoop van vakantiereizen anders moeten. Dit geldt wanneer de ondernemer onderdelen van de reis niet zelf verzorgt maar inkoopt van derden.

In deze cursus bespreken we de verschillende aspecten van de reisbureauregeling en de mogelijke gevolgen van de recente arresten van het Europese Hof van Justitie (Alpenchalets en Skarpa Travel). Deze twee arresten van 19 december 2018 zullen grote impact hebben op de btw-behandeling van ondernemers in de reisbranche. Zorg dat u weet wat de gevolgen voor uw klant zijn.

Twee praktijkspecialisten bespreken de complexe regeling en geven u antwoord op onder andere de volgende vragen:

 • Waarover is de ondernemer btw verschuldigd?
 • Is btw op ingekochte reishandelingen nog volledig aftrekbaar?
 • Wordt de marge-btw berekend per reis of per tijdvak? Moet bij vooruitbetalingen van de verhuur van vakantiewoningen reeds btw worden afgedragen?

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt € 479,- per persoon (excl. btw). Meld aan met 2 personen en uw collega ontvangt 10% korting op het inschrijfgeld. Hierbij zijn inbegrepen de kosten van digitaal documentatiemateriaal, koffie, thee en broodjes bij ontvangst. Eventueel overig materiaal ontvangt u tijdens de cursus. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld. Na ontvangst van uw aanmelding zenden wij u een bevestiging, routebeschrijving en factuur.

Verhinderd?
Tot twee weken voor aanvang van onze programma’s kunt u uitsluitend schriftelijk kosteloos annuleren. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd. Een vervanger mag kosteloos uw plaats innemen.

Programma"

Programma

12.00 uur Ontvangst met koffie en thee

12.30 uur Programma

 • Reisbureauregeling: op wie van toepassing?
 • Wat is een reisdienst?
 • Waarover is btw verschuldigd?
 • Btw berekenen per reis of per tijdvak?
 • Bemiddeling
 • Gevolgen arresten Alpenchalets en Skarpa Travel

17.00 uur Einde programma

Persoon

Sprekers

 • Mr. Marco de Weerd

  Senior adviseur omzetbelasting, MTH accountants & adviseurs

 • De heer Jaap Wisse

  Senior adviseur omzetbelasting, MTH accountants & adviseurs

Maps

Editie(s)

Review

Reviews over cursussen van Fiscaal Vanmorgen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling