Hoe ga je als jurist om met rechts(on)zekerheid en met ‘het juiste doen’ als het gaat om duurzaamheid?
Het recht over duurzaamheid, klimaat en leefomgeving is in ontwikkeling. Dat leidt in toenemende mate tot nieuwe regelgeving. Ook komen steeds vaker vragen over ‘goed gedrag’ van ondernemingen bij de rechter terecht. Onderwerpen als klimaatverandering, de energietransitie, verbetering van biodiversiteit en circulaire economie en mensenrechten krijgen nationaal en internationaal steeds meer vorm in het recht. Dat geldt ook voor rechten van de natuur. In deze cursus schetsen de docenten deze rechtsontwikkeling en verkennen in welke richting die verder vorm krijgt. Ze plaatsen deze ontwikkelingen in een breder perspectief.
Expliciet staan de docenten daarbij stil bij de rol en verplichtingen van bedrijven. Wat heb je als jurist nodig om hieraan invulling te geven? Aan de hand van een uitgebreide casus worden de vraagstukken waarmee juristen in de praktijk te maken krijgen verkend. Hoe ga je om met rechtszekerheid versus ‘het juiste doen’ en hoe adviseer je daarover? Bewustwording, een andere manier van kijken en ook andere vaardigheden kunnen daarbij helpen. Veel juristen onderschatten nog wat op er op dit gebied op hen afkomt.
De cursus is interessant voor iedere jurist die op zoek is naar de juridische ontwikkelingen rond duurzaamheid in de maatschappelijke context. Na afloop heeft u handvatten om die rechtsontwikkeling te duiden en daaraan in uw praktijk invulling te geven.
Thema’s die onder meer aan bod komen:
- mensenrechten
- kinderrechten
- rechten van toekomstige generaties in relatie tot de leefomgeving en het klimaat
- (aankomende) duurzaamheidswetgeving
- duurzaam ondernemen
- circulaire economie
- rechten van de natuur
- de rol van en verplichtingen van bedrijven
- jurisprudentie Europees Hof van de Rechten van de Mens
- Shell-uitspraak
Doelgroep: Advocaten, bedrijfsjuristen
Niveau: Verdiepend
Reviews over cursussen van CPO
Deel uw ervaring met vakgenoten!