KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus Opschorten en verrekenen

Cursus Opschorten en verrekenen

Opschorten en verrekenen: wanneer mag het wel en wanneer niet?

Opschorten en verrekenen komen in de rechtspraktijk veel voor. Vaak is dan de vraag: wanneer mag het wel en wanneer niet? Maar ook andere vragen spelen een rol. Is bijvoorbeeld bij verrekening – net als bij opschorting – ook ‘voldoende samenhang’ vereist? En hoe kun je er in een procedure voor zorgen dat de rechter een verrekeningsverweer niet te gemakkelijk passeert?

In deze cursus bespreekt René Klomp vragen waarmee in de praktijk vaak verkeerd wordt omgegaan. Hij bespreekt de onderwerpen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ook komt zo actueel mogelijke jurisprudentie van in het bijzonder de Hoge Raad aan bod.

Zo heeft de Hoge Raad recent een uitspraak gedaan over de mogelijkheid te verrekenen op basis van een contractuele verrekeningsregeling (HR 15 november 2019, ECLI:NL:HR:2019:1789). Daarbij werd duidelijk dat partijen een van de wet afwijkende verrekeningsmogelijkheid kunnen creëren. In een iets oudere, maar zeker zo principiële uitspraak heeft de Hoge Raad de mogelijkheid voor een partij zich op opschorting te beroepen uitgebreid. De Hoge Raad bepaalde dat ook als er geen juridische vervolgactie in het verschiet ligt, er mag worden opgeschort (HR 31 oktober 2014, ECLI:NL:HR:2014:3072; Eurostrip/Newa).

De kracht van deze cursus is de concrete en praktijkgerichte benadering van de als lastig ervaren onderwerpen opschorten en verrekenen. Daarbij besteedt de docent ook aandacht aan de procesrechtelijke aspecten.

Na afloop van de cursus is uw kennis van de juiste wijze van het inroepen van zowel een opschortings- als een verrekeningsbevoegdheid weer helemaal up-to-date. Ook bent u volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op beide gebieden.

Vragen waarop u een antwoord krijgt:

 • Wanneer mag je opschorten en verrekenen, wanneer niet?
 • Is bij verrekening – net als bij opschorting – ook ‘voldoende samenhang’ vereist?
 • Hoe kun je er in een procedure voor zorgen dat de rechter een verrekeningsverweer niet te gemakkelijk passeert?
 • Is opschorting toegestaan indien verrekening contractueel is uitgesloten?
 • Wat als beide partijen zich op een opschortingsbevoegdheid beroepen?
 • Is het ook mogelijk je op opschorting of verrekening te beroepen als de vordering is verjaard?
 • Kan de partij die als eerste moet presteren ook opschorten?
 • Kom je altijd in verzuim als je ten onrechte hebt opgeschort?

Programma

Datum en tijd: 5 oktober 2021 van 13.00 tot 17.00 uur

Sprekers

 • Mr. dr. René Klomp

  Raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Amsterdam

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling