KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus Jaarrekeningrecht

Cursus Jaarrekeningrecht

Zorg dat u zelf over de juiste kennis beschikt; herken de valkuilen in het jaarrekeningrecht

Wat zijn aandachtspunten en valkuilen bij het vaststellen, opmaken en publiceren van de jaarrekening? En wat is de stand van zaken rond aansprakelijkheid voor een onjuiste jaarrekening? Deze en andere thema’s bespreekt Tom Teggelaar op 6 maart 2025 in de cursus ‘Jaarrekeningrecht’. Na afloop kent u de knelpunten in het jaarrekeningrecht.

Over deze cursus

Jaarrekeningrecht speelt een belangrijke rol in de overname-, financierings- en insolventiepraktijk. Toch wordt het jaarrekeningrecht vaak onderschat door advocaten, notarissen en legal counsels. Zij vertrouwen op de kennis van de accountant, terwijl die het jaarrekeningenrecht juist weer ziet als een vakgebied voor juristen. Dat leidt in de praktijk tot blinde vlekken, met alle gevolgen van dien.

In deze cursus behandelt docent Tom Teggelaar verschillende aspecten van het jaarrekeningrecht. Hoe ga je bijvoorbeeld om met interne conflicten over het opmaken, vaststellen en publiceren van jaarrekeningen? En wat is de stand van zaken rondom aansprakelijkheid voor een onjuiste jaarrekening voor bestuurders, commissarissen, aandeelhouders en accountants? Ook behandelt hij de rechtsmiddelen tegen een onjuiste jaarrekening en bespreekt hij de functie van een jaarrekening bij overnames en participaties. Vanzelfsprekend komt ook de recente jurisprudentie van de Ondernemingskamer aan de orde.

De docent gaat ook in op enkele valkuilen. Zo bestaat in de praktijk de neiging het onderscheid tussen interne besluitvorming en externe vertegenwoordiging uit het oog te verliezen. Er bestaat bovendien onenigheid over vraagstukken als de verkorte publicatietermijn (8 november), de risico’s van zogenaamde 2:403-verklaringen en de rol van de jaarrekening bij (bijvoorbeeld) earn-out-constructies bij overnames.

Na afloop van de cursus heeft u een goed beeld van de knelpunten in het jaarrekeningrecht. Ook bent u op de hoogte van de thema’s die veel aandacht krijgen, maar in de praktijk eigenlijk niet zo spannend zijn.

Voor wie?

Advocaten, notarissen en legal counsels

Thema’s die onder meer aan bod komen:
 • Omgaan met interne conflicten over het opmaken, vaststellen en publiceren van jaarrekeningen
 • Stand van zaken rondom aansprakelijkheid voor een onjuiste jaarrekening voor bestuurders, commissarissen, aandeelhouders en accountants
 • De rechtsmiddelen tegen een onjuiste jaarrekening
 • De functie van een jaarrekening bij overnames en participaties

Programma

Datum en tijd: 6 maart 2025 van 13.30 uur tot 18.00 uur
Locatie: La Vie Meeting Center Utrecht

Sprekers

 • Mr. Tom Teggelaar

  Tom Teggelaar is advocaat en partner Ondernemen bij Poelmann van den Broek Advocaten. Zijn expertises liggen op de gebieden ondernemingsrecht, fusies en overnames, bestuurdersaansprakelijkheid en vennootschappen. Daarnaast is Teggelaar docent bij de Samenwerkende Registeraccountants en Accountants-Administratieconsulenten (SRA) en bij het CPO, waar hij cursussen geeft op het gebied van de overnamepraktijk.

Editie(s)

 • do 06 mrt 2025
 • La Vie Meeting Center Utrech
 • Lange Viestraat 351
 • 3511 BK
 • Utrecht
Plan route

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling