KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus Inleiding en actualiteiten Milieustrafrecht

Cursus Inleiding en actualiteiten Milieustrafrecht

Hoe kan het strafrecht worden ingezet om het milieu te beschermen?

Het milieustrafrecht krijgt steeds meer aandacht. Voorbeelden daarvan zijn de strafrechtelijke onderzoeken naar Chemours en Tata Steel, maar ook het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren voor een strafbaarstelling van ecocide. Verder is de Europese Unie de afgelopen maanden bezig geweest met een nieuwe Richtlijn Milieucriminaliteit die lidstaten verplicht tot nieuwe strafbaarstellingen op milieugebied. Het zijn belangrijke ontwikkelingen, ook omdat het strafrecht één van de middelen is om de duurzaamheidsdoelen te halen die Nederland voor de komende decennia heeft gesteld.

In deze cursus bespreken de docenten de belangrijkste aspecten van het milieustrafrecht. Ze staan stil bij het materiële milieustrafrecht: wanneer is milieuvervuiling strafbaar? Ook gaan ze in op de handhaving daarvan en verschillende belangrijke trends en actualiteiten. Zo zijn in de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking is getreden zorgplichten opgenomen die ook strafrechtelijk kunnen worden gehandhaafd. Verder bespreken ze knelpunten en hoe die kunnen worden verholpen.

Na afloop van de cursus bent u bekend met de belangrijkste regels van het milieustrafrecht. U weet waar u die regels kunt vinden, zowel in het Wetboek van Strafrecht als via de Wet op de economische delicten. Daarnaast weet u hoe die regels worden gehandhaafd en bent u op de hoogte van de trends en actualiteiten op het gebied van het milieustrafrecht.

Vragen waarop u antwoord krijgt:

  • Wanneer is milieuvervuiling strafbaar?
  • Hoe wordt het milieustrafrecht in Nederland gehandhaafd, en hoe staat het met die handhaving?
  • Welke ontwikkelingen zijn er de komende jaren in het milieustrafrecht te verwachten, zowel op het gebied van wetgeving als handhaving?

Doelgroep: Advocaten, Officieren van Justitie en bedrijfsjuristen
Niveau: Verdiepend

Programma

Datum en tijd: 4 juli 2024 van 13.00 uur tot 17.30 uur
Locatie: Quinton House te Utrecht

Sprekers

  • Mr. Sjoerd Lopik

    Advocaat bij De Roos

  • Ingeborg Koopmans

    Officier van Justitie milieu en veiligheid bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie en raadslid in de gemeente Geldrop-Mierlo voor GroenLinks

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling