KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus Helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen

Cursus Helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen

Tijdens de cursus Helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen krijgt u handvatten aangereikt om de begrijpelijkheid van uw beschikkingen te vergroten. U verbetert de leesbaarheid van uw beschikking, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de juridische inhoud.

Of het nu ‘Klare taal’, ‘Schrijven op B1-niveau’ of ‘Direct Duidelijk’ wordt genoemd, steeds meer instanties streven naar beschikkingen in heldere, begrijpelijke taal. Dat stelt juristen soms voor problemen: ouderwetse woorden kun je eenvoudig vervangen door een moderner alternatief, maar hoe ga je om met juridische vaktermen? Ook de adviezen voor de zinsbouw lijken in een juridische context niet altijd passend. Vervang je bijvoorbeeld je passieve zinnen door actieve zinnen, dan kan de tekst verwijtend of subjectief overkomen, terwijl je juist feitelijk & objectief wilt formuleren. En ‘niet onrechtmatig’ bevat weliswaar een dubbele ontkenning, maar ‘rechtmatig’ betekent toch echt iets anders.  

Zijn de formuleringen helder, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat de boodschap bij de lezer overkomt. Lezers vinden beschikkingen vaak ook moeilijk te lezen omdat ze de – juridisch complexe – gedachtegang niet goed kunnen volgen. Een helder verhaal is dus meer dan begrijpelijke taal.

De training “Helder en overtuigend beschikkingen schrijven’ biedt de jurist handvatten voor het schrijven van beschikkingen die zowel helder zijn als juridisch waterdicht. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:
·         eisen aan een goede beschikking
·         het schrijfproces
·         het juridisch kader als uitgangspunt
·         helder weergeven van de juridische gedachtegang
·         begrijpelijk schrijven: woordgebruik
·         begrijpelijk schrijven: prettig leesbare zinnen
·         de juiste toon: neutraal-zakelijk schrijven

De training is praktisch en interactief; er wordt veel geoefend met de stof en de voorbeelden komen uit de praktijk. Ook is er de mogelijkheid om een eigen beschikking in te leveren als voorbeeld.

De cursus wordt afwisselend verzorgd door Mascha Furth en Janne Maaike Gerlofs, beiden gespecialiseerd in taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica. Zij hebben ruime ervaring in het trainen van juridische doelgroepen op het gebied van overtuigend motiveren en formuleren in begrijpelijke taal.

Cursusleider Mascha Furth: ”Beschikkingen en beslissingen zijn voor veel lezers taai om te lezen. In deze training zoeken we de balans tussen juridisch juist schrijven en de beslissing en de motivering helder en overtuigend op de lezer overbrengen.”

Voor wie is deze cursus?
Advocaten, notarissen, bedrijfsjuristen, juristen werkzaam bij de overheid, leden van de rechterlijke macht of het OM en andere academische juristen. De cursus is ook toegankelijk voor andere academici, die door opleiding of werkervaring deze cursus op juridisch academisch niveau kunnen volgen. Zij dienen eerst contact op te nemen met de VU Law Academy.

Praktische cursus helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen. Met deze cursus krijgt u handvatten aangereikt om de begrijpelijkheid van uw beschikkingen te vergroten.

Programma

Datum en tijd: donderdag 28 november 2024

09.00-09.30 uur: ontvangst
09.30-16.00 uur: college.

Sprekers

  • drs. Mascha Furth

    Freelance docent communicatie en argumentatie, onder meer voor de Nederlandse Orde van Advocaten, de Stichting Studiecentrum Rechtspleging en de Raad van State.

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van VU Law Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling