KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus ESG voor de overheid 

Cursus ESG voor de overheid 

Kent u de instrumenten die de overheid kan inzetten om ESG-beleid te stimuleren?

Overheden kunnen een actieve rol vervullen om ESG te stimuleren. In de cursus ‘ESG voor de overheid’ geeft Pieter Kuypers op 30 mei 2024 inzicht in de instrumenten die de overheid daarvoor kan inzetten. Na afloop bent u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op het gebied van ESG en de rol van de overheid daarin.

Over deze cursus

ESG is een gezamenlijke opgave van overheden en ondernemingen waarin ieder een eigen rol vervult. De overheid bepaalt het wettelijke kader en ziet toe op naleving. Ondernemingen zijn onder meer verplicht te rapporteren over hun inspanningen op het gebied van ESG. Maar de rol van de overheid gaat verder dan wetgeven en controleren. Het stimuleren van een juist ondernemingsbeleid op het gebied van ESG is minstens zo belangrijk. De overheid richt zich ook op het stimuleren van de maatschappelijke functie van ondernemen, bijvoorbeeld met Social Return on Investment (SROI) en arbeidsparticipatiewetgeving.

De docent bespreekt de verschillende rollen van de overheid op het gebied van ESG en de instrumenten die de overheid heeft om ESG-beleid vorm te geven en te stimuleren. Sommige juristen denken dat ESG en het Europese beleid daarvoor slechts tijdelijk is en overwaait. Maar dat is een valkuil. Het is nu tijd om te handelen, anders loop je achter de feiten aan. Een belangrijke actuele ontwikkeling is bijvoorbeeld de richtlijn inzake duurzaamheidsrapportage (Corporate Sustainability Reporting Directive; ‘CSRD’). Deze wordt ingevoerd om bestaande niet-financiële rapportagevereisten uit te breiden en te vervangen. De daadwerkelijk uitrol van de verplichtingen vindt al plaats vanaf 2024. Dit is dus het moment om daarmee aan de slag te gaan.

Na afloop van deze cursus bent u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op het gebied van ESG. Ook weet u welke instrumenten de overheid kan inzetten om ESG-beleid te stimuleren.

Thema’s die onder meer aan bod komen:

  • Waar gaat het om bij Environmental, Social en Governance
  • Welke verschillende rollen heeft de overheid?
  • De instrumenten die de overheid om ESG-beleid vorm te geven: enerzijds vanuit de klassieke rol van wetgever en het opleggen van verplichtingen, maar ook via instrumenten als incentives en aanbestedingen

Programma

Datum en tijd: donderdag 30 mei 2024, van 13.00 uur tot 17.30 uur
Locatie: Quinton House te Utrecht

Sprekers

  • Prof. mr. Pieter Kuypers

    Hoogleraar Europees en nationaal aanbestedingsrecht Radboud Universiteit en advocaat AKD

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling