KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus de eerste drie ziektejaren

Cursus de eerste drie ziektejaren

Concrete antwoorden op vragen over de eerste drie ziektejaren

Als advocaat of bedrijfsjurist, die te maken heeft met zieke werknemers, wil je op de hoogte zijn van actuele thema’s en ontwikkelingen in het arbeidsrecht en het sociaal zekerheidsrecht. Met deze opleiding ben je helemaal up-to-date.

In deze tweedaagse cursus de eerste drie ziektejaren doe je kennis op van alle recente en relevante rechtspraak, van de betekenis en achtergrond van de belangrijkste wet- en regelgeving en van de opvattingen daarover in de literatuur.

Je krijgt concrete antwoorden op vragen die relevant zijn voor je rechtspraktijk. Aan welke voorwaarden moet een werknemer voldoen voor recht op loon bij ziekte? Wat is ziekte? Mag de arbo-arts medische gegevens aan de werkgever verstrekken? Mag de werkgever afgaan op het oordeel van de verzekeringsarts? Hoe ver gaat de re-integratieverplichting van de werkgever en moet een werkgever weer loon doorbetalen indien een zieke werknemer na re-integratie opnieuw ziek wordt? Een doorlopende praktijkcasus vormt de rode draad bij de behandeling van de leerstof.

Wat is de doelgroep?

De cursus de eerste drie ziektejaren is interessant voor advocaten en bedrijfsjuristen die in hun werk te maken hebben met zieke werknemers.

Wat is de cursusvorm?

Deze cursus bestaat uit twee bijeenkomst van elk een dag.

Wie zijn de docenten?

Deze cursus wordt verzorgd door:
Suzanne Broens
Pauline Burger
Annette Terpstra

Wat leer je tijdens de Cursus de eerste drie ziektejaren?

Na afloop van deze cursus:

    ben je volledig op de hoogte van wet en regelgeving rond de overlap tussen het arbeidsrecht en het sociaal zekerheidsrecht;
  • weet je wanneer er sprake is van een derde ziektejaar;
  • kun je deze kennis toepassen in de praktijk.

Wat ontvang je na afronding van de Cursus de eerste drie ziektejaren?

Na afronding ontvang je:

  • 10 J PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
  • bewijs van deelname.

Programma

Inhoud



Dag 1: Het eerste en tweede ziektejaar

  • Ziekmelding en ziek zijn, situatieve arbeidsongeschiktheid
  • Controle- en verzuimvoorschriften
  • Loondoorbetalingsverplichting en weigeringsgronden
  • Re-integratieverplichtingen voor werkgever en werknemer
  • Sanctioneren van re-integratieverplichtingen, poortwachterstoets



Dag 2: Het tweede en derde ziektejaar

  • Arbeidsongeschiktheid in de zin van de WIA
  • Arbeidskundige schatting
  • Loonbetaling bij passende arbeid en loondoorbetaling na hernieuwde uitval
  • Eigenrisico-dragen als werkgever
  • Ontslag van de zieke werknemer en de WWZ


Werkwijze


Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat samen met vakgenoten concreet aan de slag met casus. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze docenten. De docenten nemen de verschillende aspecten van ziekte- en arbeidsongeschiktheid in relatie tot arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht in chronologische volgorde met je door.

Materiaal


Voorafgaand aan de cursus sturen wij je een reader die hoofdzakelijk regelgeving en literatuur bevat. Tijdens de bijeenkomsten krijg je aanvullend studiemateriaal uitgereikt in de vorm van zeer praktische hand-outs. In deze hand-outs is een groot aantal casussen en de uitwerking ervan opgenomen. In de uitwerking staan de verwijzingen naar relevante regelgeving en jurisprudentie.

Sprekers

  • Annette Terpstra

    Mevrouw mr. A.A.W. Terpstra is advocaat bij Sprengers Advocaten. Zij is gespecialiseerd in arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht en medezeggenschapsrecht. Zij doceert bij Centrum PE en het Instituut voor Arbeidsrecht.

  • Suzanne Broens

    Mevrouw mr. S. Broens is sedert 2002 advocaat bij het Advokatenkollektief in Utrecht, thans genaamd Sprengers Advocaten. Daarvoor was zij werkzaam als juridisch medewerkster op het gebied van arbeids- en sociale zekerheidsrecht bij het Bureau Rechtshulp te Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in arbeidsrecht, ambtenarenrecht, sociaal zekerheidsrecht en medezeggenschapsrecht. Zij doceert regelmatig voor OSR en geeft daarnaast voor diverse instellingen (incompany) trainingen op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid en medezeggenschapsrecht aan advocaten, trainers en adviseurs voor ondernemingsraden.

Editie(s)

Plan route
Plan route

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling